Hoe de beste versie van jezelf te zijn in elke fase van je menstruatiecyclus
© Getty Images/MCB

Hoe de beste versie van jezelf te zijn in elke fase van je menstruatiecyclus

Leestijd: 3 min

Elke maand opnieuw hetzelfde liedje: je voelt je goed, waarna het plots weer veel minder gaat. Anders gezegd, tijdens de menstruatiecyclus schommelen de vrouwelijke hormonen flink op en neer. Maar wist je dat je eigenlijk ook naar je cyclus kan leven? Er zodanig op kan inspelen dat je de beste versie van jezelf naar boven haalt? Lees er hier alles over. 

/

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld zo’n 28 dagen, maar korter of langer is ook perfect mogelijk. Elk vrouwenlichaam heeft haar eigen tempo.

De volledige cyclus bestaat uit vier fasen en herhaalt zich gedurende de hele vruchtbare periode van een vrouw – vanaf de eerste menstruatie tot aan de menopauze:

  • Folliculaire fase
  • Ovulatie
  • Luteale fase
  • Menstruatie

Elke fase van de vrouwelijke cyclus kenmerkt zich door de aan- of afwezigheid van bepaalde hormonen. Deze hebben een invloed op hoe jij je voelt en wat je specifieke noden zijn. Mocht je nu weten wat jouw lichaam precies van je wilt en daar op in leert spelen, dan zullen er veel dingen voortaan veel makkelijker gaan.

/

1. Folliculaire fase

Vrouwen worden geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen in de twee eierstokken. Vanaf de eerste menstruatie rijpt er maandelijks, onder invloed van oestrogeen, een eicel in één van de eierstokken. Dit is de folliculaire fase.

Lees ook: Een antwoord op de meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasme

Hoe kan je optimaal gebruikmaken van deze fase?

  • Deze fase staat in het teken van creativiteit en productiviteit. Je staat open om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen. Daarnaast ben je in form en geconcentreerd. Dit is dus het ideale moment om plannen en projecten tot uitwerking te brengen.
  • Tijdens de folliculaire fase vertraagt het metabolisme waardoor je minder eetlust hebt. Het lichaam heeft ook effectief minder calorieën nodig. Kies daarom vooral voor verse en lichte voeding zoals salades met veel en verschillende groenten. Ook gezonde vetten en eiwitten zijn een goed idee tijdens deze fase. Ze ondersteunen de ontwikkeling van hormonen, helpen ontstekingen te verminderen en stillen de eetlust.
  • Zowel je gemoed als je lichaam kunnen veel aan in deze fase, ook qua sport. Waag je dus aan een stevige workout of een intensieve bootcamp.
/

2. Ovulatie

De rijpe eicel komt los van de eierstok. Via de eileider daalt ze verder af naar de baarmoeder. Daar kan een eventuele bevruchting plaatsvinden met een zaadcel. De eisprong duurt 1 à 2 dagen en vindt meestal plaats rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus. Tijdens de ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over de clitoris

Hoe kan je optimaal gebruikmaken van deze fase?

  • Tijdens de ovulatie bereikt jouw oestrogeenlevel een hoogtepunt. Het zorgt ervoor dat je libido terug op en top is en je je fit en energiek voelt. Daarnaast zijn jouw sociale vaardigheden nu ook op hun allerbest. Deze fase is dus de ideale gelegenheid om je even over te geven aan plezier en genot: ga uit eten met vrienden of een weekendje weg met je partner.
  • Tijdens de ovulatie neemt de lichaamstemperatuur toe. Kies dus voor groenten en fruit die en verkoelend effect hebben. Zorg ook dat je zoveel mogelijk voedingsmiddelen met vitamine B en/of zink binnenkrijgt. Zink is belangrijk voor de aanmaak van het hormoon progesteron en de celdeling.
  • Net zoals tijdens de folliculaire fase, barst je nog steeds van de energie. Een ideaal moment dus om intensief te blijven sporten!
/

3. Luteale fase

De baarmoeder bereidt zich voor om een mogelijks bevruchte eicel in te nestelen. Daarvoor maakt ze extra baarmoederslijmvlies aan. De luteale fase duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen.

Lees ook: 5 tips om ’s nachts de hitte te lijf te gaan

Hoe kan je optimaal gebruikmaken van deze fase?

  • Hoewel er tijdens deze fase heel wat klachten kunnen optreden (hoofdpijn, opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen…), is het ook de fase om dingen gedaan te krijgen. Je bent doelgericht en haalt daar de meeste voldoening uit.
  • Je lichaam heeft meer calorieën nodig. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende koolhydraten en proteïnen binnenkrijgt voor een voldaan gevoel na elke maaltijd.
  • Hoewel snoepen verleidelijk is tijdens deze fase, is het toch belangrijk om vooral gezonde voeding binnen te krijgen. Het zal ervoor zorgen dat de klachten minder worden.
  • Op het einde van deze fase daalt je energiepeil. Je lichaam heeft ook sneller last van emotionele en fysieke klachten. Kies dus voor een fysieke inspanning die niet teveel van je vraagt, zoals yoga of pilates.
/

4. Menstruatie

Als er geen bevruchting plaatsvond, stoot het lichaam het onbevruchte eitje en het extra baarmoederslijmvlies af wat bloedverlies veroorzaakt. Dit is de menstruatiefase die gemiddeld zo’n vijf dagen duurt. Daarna begint er opnieuw een vruchtbaarheidscyclus.

Lees ook: Rusttips voor tijdens je vakantie

Hoe kan je optimaal gebruikmaken van deze fase?

  • Hoewel vrouwen vaak veel last hebben tijdens hun menstruatie, heeft deze fase ook een goede kant: analyseren en redeneren gaan des te beter. Sta daarom even stil bij zaken die je belangrijk vindt en reflecteer: hoe gaat het op het werk? Hoe zijn de relaties met jouw vrienden?…
  • Kies voor warme, vullende maaltijden zoals stoofpotjes of maaltijdsoepen. Voedingswaren met magnesium zijn bovendien onmisbaar voor een gezonde menstruatie. Magnesium werken onder andere preventief tegen menstruatiepijn.
  • Gun jezelf rust en herstel tijdens de menstruatiefase. Luister naar je lichaam en doe wat goed voelt. Ben je bijvoorbeeld moe? Doe dan zonder schuldgevoelens een dutje.

Bronnen: www.forbes.com, www.allesoverseks.be, www.sensiplan.be, www.floliving.com en het boek ‘Womancode’ van Alisa Vitti.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Menstruatie, Regels, Vrouwen.