Tips voor thuis: manieren om je oudere familieleden te ondersteunen
©

Tips voor thuis: manieren om je oudere familieleden te ondersteunen

Leestijd: 1 min

Je eigen huis is je toevluchtsoord, de plek waar je echt kunt ontspannen. Het is niet vreemd dat de meeste mensen daarom zo lang mogelijk thuis willen wonen, ook wanneer ze ouder en minder mobiel worden. Heb je een opa, oma, oudoom- of tante waarbij zelfstandig wonen steeds lastiger wordt? Lees dan verder, want in dit artikel geven we tips over hoe ze zo lang mogelijk van hun eigen huis blijven genieten.

Aanpassingen in huis

Begint een familielid of kennis moeilijker te lopen of heeft hij of zij recent een (heup)operatie ondergaan? Dan zal het risico op vallen waarschijnlijk ook groter worden. Om onveilige situaties te voorkomen zijn er verschillende aanpassingen die je kunt maken aan de woning.

Denk bijvoorbeeld aan een traplift waarmee je veilig en zonder moeite de bovenverdieping bereikt. Zelfs als je trap een bocht heeft, is een traplift vaak mogelijk. Er is vandaag de dag maatwerk voor bijna elke trap beschikbaar.

Andere nuttige aanpassingen kun je onder andere doen in de badkamer. Voor ouderen vormt de badkamer vaak een gevaarlijke omgeving vanwege de gladde vloeren en de beperkte bewegingsruimte. Daarom kan het verstandig zijn om handgrepen, douchestoelen en antislipmatten te installeren.

Hoe kun jij helpen?

Naarmate je ouders of grootouders minder zelfstandig worden, kun je al snel het verschil maken door kleine taakjes over te nemen. In het begin zal dit waarschijnlijk niet veel moeite kosten, maar de zorg kan op een gegeven moment intensiever worden. Er zijn hulpdiensten en hulpmiddelen die je in dit geval kunt inschakelen.

Huishoudelijk hulp

Een van de makkelijke dingen waarmee je je grootouders kunt helpen is taakjes doen in huis. Denk aan opruimen, schoonmaken en boodschappen doen. Er zijn ook handige apparaten die een deel van het schoonmaken op zich kunnen nemen. Bijvoorbeeld een kleine robot die het huis stofzuigt en dweilt.

Mochten de taken intensiever worden, dan kun je ook huishoudelijke hulp inschakelen. Hiermee hoeft je naaste zich minder zorgen te maken over klusjes in huis. Deze hulptroepen in de huishouding nemen verschillende taken uit handen. Ze zorgen ervoor dat het huis er piekfijn uitziet. En het gaat verder dan alleen schoonmaken. Huishoudelijke hulp kan ook helpen met boodschappen doen en soms zelfs lichte tuinwerkzaamheden. Dit betekent minder stress en meer tijd voor ontspanning voor je grootouders.

Maaltijden

Een paar keer per week koken voor je naaste is vaak wel te overzien. Maar er zullen ongetwijfeld drukkere periodes zijn, waarbij je verhinderd bent. Gelukkig kan je dan ook gebruikmaken van een maaltijdservice. Verschillende organisaties bieden de mogelijkheid om gezonde maaltijden te bestellen die warm worden bezorgd. Dit maakt het dagelijks leven van bijvoorbeeld je grootouders een stuk eenvoudiger.

Comfortabel thuis blijven wonen

Veilig thuis blijven wonen in je eigen woning: wie wil dat nou niet? Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en aanpassingen in huis die hierbij kunnen helpen. Zo kunnen jouw oudere familieleden zo lang mogelijk zelfstandig van het leven genieten in de vertrouwde omgeving.

Marie Claire De artikels van >