7 alternatieve kerstfilms voor wie ‘Home Alone’ beu is
© Getty Images

7 alternatieve kerstfilms voor wie ‘Home Alone’ beu is

Leestijd: 3 min

Met kerst krijgen we ieder jaar hetzelfde op televisie te zien. Meer dan 'Home Alone' en 'The Grinch' valt er niet te kijken. En toegegeven, die kennen we nu wel al van voor naar achter. Maar gelukkig bestaat er voor zij die anders verlangen nog veel meer in filmisch winterwonderland. Marie Claire zocht voor jou alvast zeven verrassende alternatieven op de kerstklassieker uit.

/

1. ‘Tangerine’ – Sean S. Baker (2015)

Op kerstavond in Los Angeles hoort Sin-Dee, een jonge transseksuele prostituee die net een vrijkomt uit de gevangenis, van haar beste vriend dat haar pooier en minnaar haar bedrogen heeft. Ze begint een vastberaden zoektocht naar hem door de grootstad Los Angeles. Daarbij  maakt ze enkele ongelooflijke gebeurtenissen mee en ontmoet ze excentrieke, gemarginaliseerde individuen. Tangerine toont de rauwe subcultuur van een grootstad waarin de hoofdpersonages een uitzichtloos bestaan als prostituees lijken te leven.

De film behoort tot de categorie atypische kerstfilms omdat het thema subtiel en op authentieke wijze verwerkt wordt. Het publiek weet alleen dat de het kerst is omdat de personages het zelf aanhalen.

/
2. ‘In Bruges’ – Martin McDonagh (2008)

Door een ongelukkig ongeval stranden huurmoordenaar Ray (Colin Farrell) en zijn mentor Ken (Brendan Gleeson) in Brugge voor kerst. Daar wachten ze verdere instructies af van hun werkgever. In tussentijd proberen ze elk op hun eigen manier om te gaan met de situatie in Brugge. Ken slaagt erin de schoonheid van het Venetië van het Noorden in te zien. Ray daarentegen heeft er niets dan minachting voor.

In Bruges is een film doorspekt met grotesk geweld en grofgebekte dialogen. Naarmate het verhaal zich ontplooit, wordt deze sfeer alleen nog maar duisterder. Tegelijkertijd slaagt de film er ook in een grappig en oprecht verhaal te brengen. Een atypisch, maar ideaal alternatief dus voor de typische kerstfilm.

/

 3. ‘Eyes Wide Shut’ – Stanley Kubrick (1999)

Eyes Wide Shut zet op een intrigerende manier onze kerstverwachtingen op zijn kop. De film geeft geen gezellig en romantisch tafereel met sneeuw weer, maar wel een mysterieuze setting waarin zich allerlei duistere intriges ontwikkelen.

Stanley Kubrick beschrijft Eyes Wide Shut als zijn beste film aller tijden. Het verkent een subcultuur waarin de high society zich bezighoudt met seksueel occultisme. Kortom, een verbluffende en verrassende film, die steracteurs Tom Cruise en Nicole Kidman naar een nog hoger niveau tillen.

/

4. ‘The Ref’ – Ted Demme (1994)

Een dief die terechtkomt bij een burgerlijke familie op kerstavond. Drie elementen die je meteen doen denken aan de cliché kerstfilm bij uitstek: Home Alone. Maar wist je dat er ook een alternatief bestaat dat speelt met een gelijkaardige verhaallijn?

The Ref gaat over dief Gus (Denis Leary) die op kerstavond het koppel Caroline (Judy Davis) en Lloyd (Kevin Spacey) gijzelt in hun eigen huis. Tijdens de gijzeling steken de relationele struggles van het koppel soms zo erg op dat ze vergeten dat Gus nog aanwezig is. Het is een hilarische kerstfilm die zorgt voor een glimlach op eenieders gezicht.

/
5. ‘Bad Santa’ – Terry Zwigoff (2003)

In deze atypische kerstfilm brengen de knorrige kerstman Willie en zijn helper Marcus de feestdagen door met het beroven van winkelcentra.

In het begin van de film wordt het idee van een lieve, goede kerstman helemaal op zijn kop gezet. Billy Bob speelt de man met de witte baard als een vuile, grofgebekte antiheld. Maar dat verandert wanneer hij bevriend raakt met een 8-jarig jongetje dat een pure en onschuldige liefde voor Kerstmis koestert.

/
6. ‘La Père Noël est une ordure’ – Jean-Marie Poiré (1982)

La Père Noël est une ordure geeft een komisch en tegelijkertijd cynisch alternatief op de typische sentimentele kerstsfeer. De Parijse telefoondienst ‘SOS détresse-amitié’ wordt op kerstavond verstoord door de komst van enkele bizarre randfiguren. Het is het begin van een hele ketting aan rampen dat volgt.

Terwijl humor opvallend aanwezig is, schuilt er ook dat laagje extra onder de verhaallijn door. Zo bekritiseert de film onze oppervlakkige en egocentrische maatschappij die vooral tijdens de eindejaarsperiode voelbaar is.

/
7. ‘Lady in the Lake’ – Robert Montgomery (1943)

Voor wie deze kerst graag eens teruggaat in de tijd, is Lady in the Lake een aanrader. In de zwart-wit film benadert Adrienne Fromset recherchur Philip Marlowe met de opdracht om de vrouw van zijn baas te zoeken. Zij zou een maand eerder verdwenen zijn met haar minnaar.

Lady in the Lake speelt zich dan wel af rond de kerstperiode, maar is atypisch omdat het de gekende vakantiethema’s gebruikt als ironisch tegenwicht voor de grimmige aspecten in het verhaal.

Lees ook: 8 nieuwe series, films en documentaires om in december te kijken op Netflix, Het ultieme recept voor gebraden gevogelte,

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Alternatief, Films, Kerstfilms, Kerstmis.