Vieren of protesteren? Elk land heeft zijn eigen traditie op Internationale Vrouwendag
© Unsplash

Vieren of protesteren? Elk land heeft zijn eigen traditie op Internationale Vrouwendag

Door Florianne Thys
Leestijd: 4 min

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. De dag waarop vrouwen jaarlijks 24 uur lang centraal staan. Wereldwijd zetten vrouwen en mannen zich die dag in voor gelijke kansen en rechten, al heeft elk land daar zijn eigen invulling voor.

/

In verschillende landen vormt Vrouwendag een feestdag. Dit wordt grootschalig gevierd en de vrouwen worden er letterlijk in de bloemetjes gezet. Andere landen zien deze dag als het geschikte moment waarop ze de ongelijkheid tussen man en vrouw aanklagen. En waar er dus in geen geval sprake is van een feestelijk gevoel.

“Vrouwen”-dag

De eerste Vrouwendag vond 101 jaar geleden plaats toen de Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen deze dag uitriep als Dag van de Vrouw. De erbarmelijke arbeidsomstandigheden, ellenlange werkdagen, en de man die enkel kiesrecht had, waren een goede reden om te staken. Zo kwamen tewerkgestelde vrouwen uit de kleding- en textielindustrie in Chicago en New York in 1908 massaal de straat op. En zo werd enkele jaren later 8 maart een officiële dag.

/

Internationale Vrouwendag wereldwijd

Hoewel Vrouwendag in België niet echt een feestelijke aangelegenheid is en het voornamelijk draait om streven naar een gendergelijke wereld, blijken sommige landen dit weldegelijk te vieren. Het is zelfs een beetje vreemd dat in landen waar de rol van de vrouw in het dagdagelijkse leven ondermijnt wordt, Vrouwendag net zo intens belicht wordt.

Unsplash

China

Op Vrouwendag in China worden bedrijven aangemoedigd om hun vrouwelijk personeel een halve dag verlof te geven. Ook van de mannen verwachten ze dat zij hun steentje bijdragen en juichen ze hen toe om hun vrouw een cadeautje te kopen. Dat klinkt als een mooi gebaar, maar helaas speelt de commerciële kant van het verhaal hier de laatste jaren een grote rol in.

Verder vindt de Chinese overheid het op 8 maart extra belangrijk om op te komen voor vrouwenrechten. Een beetje ironisch aangezien China één van de meest gecensureerde landen is, zeker wat betreft feministische bewegingen die opkomen voor de vrouw. Leuk weetje: In China vindt er naast Vrouwendag ook een Meisjesdag plaats op 7 maart. Die dag wordt vooral door de jongere bevolking gevierd.

/

Verenigd Koninkrijk: Londen

In Londen vieren ze Vrouwendag niet één dag, maar drie dagen. Vrouwendag valt namelijk samen met het Women of the World-festival waar zowel gastsprekers, artiesten en activisten op de voorgrond treden. Het is een evenement waar je zowel lezingen en tentoonstellingen kan volgen, alsook discussies kan voeren.

Unsplash

Duitsland: Berlijn

Op Internationale Vrouwendag in Berlijn streefden inwoners tot voor kort voor een vrije dag voor zowel vrouwen als mannen. Sinds 2019 werd dit verzoek goedgekeurd en is 8 maart een officiële vrije dag voor alle inwoners van Berlijn.

/

Rusland

Ieder jaar houdt de Russische president Vladimir Poetin een toespraak op Vrouwendag. Hiermee wil hij de mannen aanzetten om hun vrouw, moeder of een vrouwelijke vriendin in de bloemetjes te zetten. Dit kan met een bloemetje, iets lekkers of een juweeltje. Het lijkt een beetje op de Belgische Valentijn, maar dan in het Russisch.

Unsplash

Australië

Australië viert Internationale Vrouwendag sinds de jaren 20. Op die dag zijn er verschillende evenementen, demonstraties en sponsoringacties verspreid doorheen het land die één voor één in het thema staan van vrouwelijke overwinningen. Tijdens een uitgebreid ontbijt, bespreken ze toekomstige acties die ondernomen kunnen worden om gendergelijkheid te normaliseren.

/

Chili

Chilenen klampen zich sterk vast aan tradities. Zo richt de vrouw zich voornamelijk op het huishouden, terwijl de man de broodwinner van het gezin is. Vrouwen zijn het hierover vaak oneens en kregen in het verleden al meermaals te kampen met patriarchaal geweld. Daarom komen vrouwen op Vrouwendag massaal op straat om te protesteren voor gelijke kansen. En ja, enkel vrouwen. Dat verbaast niet als je weet dat het voornamelijk vrouwen zijn aan het roer van de Chileense socialistische bewegingen.

Unsplash

Italië

Op La Festa Della Donna of kortweg Vrouwendag in het Italiaans geven mannen mimosa bloemen aan de vrouwen. Dat is een eeuwenoude traditie die ontstaan is na de Tweede Wereldoorlog en heeft stand gehouden tot op de dag van vandaag. Ondanks dat het geen officiële feestdag is in Italië, krijgen vrouwen die dag wel een vrij toegangskaartje voor tal van musea of andere culturele hotspots.

/

Turkije

In Turkije zijn het de vrouwen die op 8 maart de straat op trekken en protesteren. Al verloopt dat niet volgens de wil van de minister. Hij deed al meerdere pogingen om vrouwen te verbannen van de straat, net zoals de politie dit ook al probeerde met rubberen kogels. Maar zonder succes want voor Turkse vrouwen is de Internationale Vrouwendag een heilige dag waarop zij in grote massa hun vrouwelijk macht durven tonen.

/

Internationale Vrouwendag is streven naar gelijkheid

Unsplash

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vormt ondanks de opkomst van de feministische vrouwenbewegingen, zoals #metoo, nog steeds een internationaal probleem. Het ene land heeft nog veel meer werk voor de boeg wat betreft vrouwenrechten dan sommige andere landen. Maar dan nog. Hoe groot of klein de genderongelijkheid ook is, dat maakt eigenlijk geen verschil als we met zijn allen streven naar volledige gelijkheid. Daarom is 8 maart een belangrijke dag. Voor iedereen, maar vooral voor vrouwen wereldwijd.

Afghanistan

De taliban is weer aan de macht en dat heeft aanzienlijke gevolgen voor de rechten van vrouwen en meisjes. De Islamitische beweging beloofde een minder streng regime dan tijdens hun vorige regeerperiode, maar toch worden er heel wat beperkingen ingevoerd. Zo mogen vrouwen niet verder reizen dan 72 km zonder mannelijke begeleider en mogen mannen en vrouwen niet meer samen naar een pretpark.

Iran

In Iran is er een religieuze politie die de Islamitische kledingvoorschriften controleert, de zedenpolitie. In september 2022 werd Mahsa Amini met veel geweld opgepakt door hen omdat haar hoofddoek te los zat. Enkele dagen later stierf ze aan haar verwondering. Hierdoor ontstonden wereldwijd protesten. Vrouwen en meisjes verbrandden hun hidjab en knipten hun haar af. Ook op social media kwam er veel steun.

Deze week nog werden honderden meisjes vergiftigd in Iraanse scholen. Waarschijnlijk gebeurt dit uit wraak tegen de protesten en om te vermijden dat vrouwen naar school gaan. Er loopt wel een onderzoek, maar de regering grijpt niet meteen in.


Lees meer Marie Claire op: Internationale Vrouwendag: waarom is de strijd voor vrouwenrechten nog steeds nodig?; Weekendagenda: Internationale Vrouwendag wordt gevierd in verschillende Belgische steden; Genderongelijkheid op de werkvloer: vrouwen zijn slimmer, mannen rijker

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 8 maart, Gelijkheid, Internationale Vrouwendag, Vrouwendag.