8 maart: deze hedendaagse feministen moet je onthouden
© Getty Images, Francesca Mantovani

8 maart: deze hedendaagse feministen moet je onthouden

Door Monika Mirkos  & Emma Verbeke
Leestijd: 7 min

Ook vandaag is het nog steeds noodzakelijk om te blijven vechten voor vrouwenrechten. Gelukkig zijn er verschillende stemmen waar velen naar luisteren en die ook echt grote zaken verwezenlijken. Zij versterken het geloof in onszelf en ons geslacht en slagen erin om wetten te bekomen die een verschil maken. Deze acht vrouwen zijn vandaag een grote inspiratiebron voor iedereen.

/

#1. Bell hooks

Bell Hooks is een feministische militante en intellectueel uit de Verenigde Staten. Zij heeft ervoor gezorgd dat het feminisme een massabeweging is geworden, in plaats van een kleine beweging geleidt door een elitaire minderheid. Net om die reden weigerde ze ook om Hilary Clinton te steunen tijdens de presidentsverkiezingen. Haar doel is niet om op hetzelfde niveau te komen staan als mannen, maar om elke mogelijke vorm van oppressie te onderdrukken.

Hooks pleit dan ook dat feminisme een zaak van de massa is, dus ook voor mannen, omdat het een probleem is die de hele wereld aangaat. Volgens haar moeten we allemaal samenwerken om te strijden tegen een cultuur van dominantie, omdat het de enige manier is er verlost van te geraken.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par bell hooks books (@bellhooksbooks) le

Meer lezen? Dit zijn de genomineerden voor de Herman De Coninckprijs 2019

/

#2. Malala Yousafzai

We leerden Malala Yousafzai al kennen toen ze amper 11 jaar oud was en haar vader vergezelde naar een persconferentie in Peshawar. Daar sprak ze zich uit tegen de terroristische acties van de taliban, onder het pseudoniem Gul Makai. Toch geraakte haar identiteit enkele maanden later bekend in de media. Kort daarop eerde de Pakistaanse eerste minister haar met de nationale jeugdprijs voor de vrede. Enkele jaren later, op 9 oktober 2012, sloeg het noodlot toe voor de toen 15-jarige Yousafzai. Op miraculeuze overleefde ze een aanslag en na een revalidatie van vier maanden verlaat ze haar land om in Birmingham te gaan leven.

Nadat haar verhaal uitgebreid in de media kwam, werd Malala een heldin en een icoon voor de strijd in het recht op onderwijs. Ondertussen heeft ze al tal van prijzen op haar naam staan zoals de internationale kinderprijs voor de vrede, de Simone de Beauvoir prijs voor de vrijheid van de vrouwen en de Anna Politkovskaïa prijs.

Fonds Malala

Op 10 december 2012 richten Unesco en Pakistan samen het Fonds Malala op om elk kind ter wereld naar school te laten gaan. Ze werd zelfs door Time genoemd in een lijst met de meest invloedrijke personen ter wereld! Als kers op de taart kreeg ze vorige oktober de Nobelprijs voor de vrede, samen met Kailash Satyarthi. Malala focust zich vandaag op een politieke carrière met als doel om de toekomst van Pakistan te veranderen.

/
#3. Beyoncé

Iedereen kent wellicht Queen B. Met haar talloze hits laat ze ons dansen en zingen tot in de vroege uren. Maar de laatste jaren gaat de zangeres een steeds meer geëngageerde toer op met haar nummers. Met Run the World (Girls) maakte ze de wereld duidelijk dat ze een echte feministe is die zich inzet voor andere vrouwen. In Flawless stelt ze verschillende principes in vraag die op jonge leeftijd aan meisjes worden geleerd: “Waarom leren we aan meisjes dat ze een huwelijk moeten nastreven? Hebben we niet dezelfde keuzes als jongens? Waarom worden meisjes voorgesteld als concurrenten en leren we hen niet om een goede job te zoeken, maar om de aandacht van mannen te zoeken?” In haar album Lemonade haalt ze opnieuw het thema aan, maar dan in het leven van koppels. Ze verklaart dat ze compleet onafhankelijk is van haar man, Jay-Z, maar ook van alle andere mannen in haar leven.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Beyoncé (@beyonce) le

Black Lives Matter

In haar videoclip Formation, haalt ze verschillende thema’s aan die de Verenigde Staten getekend hebben. Ze toonde onder andere beelden van de orkaan Katrina, die vooral het leven kostte van zwarte mensen. De ster schonk zelf 7 miljoen dollar aan de daklozen in Houston, zonder dit te delen met de media. In de video haalde ze ook de discriminatie tegenover zwarten aan. Beyoncé verdedigt zelf bij hoog en laag haar afkomst en huidskleur. Zo zie je in de clip ook de Black Lives Matter beweging. Maar daar stop het niet voor de celebrity. Samen met Kendrick Lamar creëerde ze Freedom, waar ze het onrecht tegenover zwarte mensen aanklaagt. Ze is een inspirerende artieste die niet zal stoppen met vechten voor de fundamentele rechten waar ze in gelooft.

/
#4. Emma Watson

Door haar rol als Hermione Granger in de Harry Potter-saga kreeg Emma Watson miljoenen fans. Maar vandaag doet de actrice spreken op een compleet andere manier. Nadat ze haar diploma haalde op Brown, werd ze genomineerd als ambassadrice van UN Women. Ze heeft zich toegewijd aan de campagne HerForShe die de gelijkheid van geslachten nastreeft. Ze beschrijft feminisme als: “De overtuiging dat mannen en vrouwen dezelfde rechten en dezelfde kansen moeten krijgen”. Hetzelfde jaar kreeg ze ook de titel ‘Feministische persoonlijkheid van het jaar’ van de ONG Foundation for Women.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Thank you to everyone who has been part of TIME’S UP over the past year. 💗 From my sisters in the film industry to the activists and campaigners around the world who have supported us, I’ve been so inspired by the way people have reached out to each other, shared experiences and advice, and organised together as part of this movement for change. 🌍 Gender equality can only become a reality if we harness the transformative power of solidarity across professions and across borders. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ There’s still a long way to go, but the achievements so far make me optimistic for a fairer future. 2018 was just the beginning. 💪🏻 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🎉 See link in bio for some reflections on the journey of Time’s Up that I shared with @cnn.

Une publication partagée par Emma Watson (@emmawatson) le

Maar daar stopt het niet: op de dag van haar 25ste verjaardag werd ze opgenomen in de lijst van 100 meest invloedrijke personen in het magazine Time. In 2016 ging ze rond in verschillende universiteiten om te praten over seksuele agressie tegen vrouwen. In 2018 deelde ze meer over haar passie:

“Wat me het meest passioneert, is dat het hier over een globale beweging gaat. Het zijn vrouwen die zij aan zij staan, vrouwen en mannen in elk sector, omdat we weten dat het overal gebeurt.”

Emma Watson is dus een van de hedendaagse spilfiguren in het feminisme en daar is ze, terecht, trots op.

/
#5. Denis Mukwege

Je hoeft niet per se een vrouw zijn om feministe te worden. Er zijn gelukkig ook mannen die willen helpen en willen dat vrouwen zich ontwikkelen en laten horen. Gynaecoloog Denis Mukwege is er een van. Met de oprichting van het Panzi hospitaal hielp hij reeds meer dan 40 000 vrouwelijke slachtoffers te ontsnappen aan extreem geweld. Niet enkel door zijn medische hulp, maar ook door hun te helpen met educatie, sociale insluiting of juridische problemen. Bovendien streeft hij naar meer: hij wil een einde maken aan de straffeloosheid bij mannen die een seksuele misdaad pleegden.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

“The time is now, to stand in solidarity with women, for women.” #HumanRightsDay

Une publication partagée par Dr. Denis Mukwege (@drdenismukwege) le

‘De man die vrouwen repareert’ mocht vorig jaar ook de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen. Hij deed niet allen zijn rol als dokter, maar zorgde ook internationaal voor meer bewustzijn over het probleem. Hij verklaarde dat: “Als we het niet strijden tegen het kwaad, dan is het zoals een kanker, die zich zal verspreiden en de hele samenleving zal vernietigen.” Door zijn strijd voor de waardigheid van vrouwen is hij uitgegroeid tot de spreekbuis voor miljoenen burgers die slachtoffer werden van delinquenten uit Kivu en gewapende groeperingen. Ook hij was al een keer slachtoffer van een terroristische aanslag vanwege zijn strijd.

/
#6. Chiara Condi

In 2017 kreeg Chiara Condi, oprichtster en directrice van Led by Her, de prijs voor invloedrijkste vrouw. Haar stichting steunt vrouwelijke slachtoffers van geweld om ondernemer te worden. Het concept? Het is een opleiding die in 300 uur de basis aanleert om een onderneming te starten. Je leert er alles over boekhouding, het maken van een businessplan, het starten van conferenties. Dit alles gebeurt in samenwerking met twee business scholen.

/
#7. Oprah Winfrey

We moeten je vast niet meer voorstellen aan Oprah Winfrey. De feministe heeft al tal van zaken bereikt op het vlak van vrouwenrechten. Talloze magazines hebben haar al geprezen en velen noemen haar  zelfs de meest invloedrijke vrouw ter wereld.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Oprah (@oprah) le

Bovendien is Winfrey de allereerste vrouw met haar eigen talkshow, die met 25 seizoenen al het langst loopt in heel de geschiedenis. Ze begon zelfs haar eigen televisiekanaal, OWN. Geïnspireerd door haar eigen levensweg, heeft Winfrey altijd gevochten om haar doelen te bereiken. In 2007 richtte ze de Oprah Winfrey Leadership Acadamy for Girls op in Zuid-Afrika. Haar organisatie geeft les aan minderbedeelde meisjes tussen de acht en twaalf jaar. Dankzij haar kunnen deze meisjes vandaag verder studeren en worden ze niet langer sociaal uitgesloten.

/

#8 Soe Nsuki

Ook in Vlaanderen leven er uiteraard heel wat moderne feministen. Een daarvan is Soe Nsuki, de Belgische comédienne, b-girl en dj uit Kalmthout. De jonge duizendpoot vind het verbazingwekkend dat ze een van de enige meisjes is die aan stand-up comedy, breakdance of dj’en doet. Vrouwen kunnen toch even grappig zijn als mannen? Ze is ervan overtuigd dat het een resultaat van onze geschiedenis is, iets dat nog steeds ingebakken zit in onze cultuur. Naar eigen zeggen kan ze echt kracht halen uit andere getalenteerde vrouwen die durven doen wat ze graag doen.

Soe werkt al een tijdje voor Charlie, een magazine met een feministische insteek. Daarnaast organiseerde ze ook heel lang een breakdanceles, enkel gericht op vrouwen en meisjes. Ze is nooit bewust haar carrière begonnen om mannen op hun plaats te zetten. Maar doordat ze nu eenmaal is opgegroeid in omgevingen met een mannelijke meerderheid, kan je haar zeker een expert noemen op het vlak van feminisme.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: 8 maart, Feminisme, Feministen, Vrouwendag.