Weekendagenda: Internationale Vrouwendag wordt gevierd in verschillende Belgische steden
© Unsplash

Weekendagenda: Internationale Vrouwendag wordt gevierd in verschillende Belgische steden

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Sinds 1911 vieren we op 8 maart Internationale Vrouwendag. En hier mogen we blij om zijn! Dit jaar staat deze dag volledig in het teken van #EachforEqual: individueel én collectief bouwen aan een gendergelijke wereld. Anno 2020 moeten we als vrouw nog steeds vechten voor onze rechten.

Zowel thuis als in de maatschappij én organisaties kunnen we actief stereotypen doorbreken, onze blik op vrouwen en mannen verruimen, ongelijke situaties aanpakken en prestaties van vrouwen vieren. In verschillende grote steden wordt er het hele weekend tal van animaties georganiseerd.

Dit jaar valt 8 maart tijdens het weekend … Yes, we profiteren ervan en maken er een Internationale Vrouwenweekend van. Nog niets gepland dit weekend? Trommel je vrienden én familie op … Op deze manier kan je je omgeving bewust maken van de nog steeds grote kloof tussen genders.

/

Brussel

In het kloppend hart van België kan je dit weekend terecht voor een feestelijke editie van Internationale Vrouwendag. Op het programma staan concerten, debatten, filmprojecties, theatervoorstellingen … En dit allemaal rond het centraal thema ‘objectivering van de vrouw’.

 • Feministisch dorp:
  Live tv-programma, workshops, vrouwenbijeenkomsten, animatie en muziek.
  Waar en wanneer? Vanaf 10u, Brussel-Centraal.
 • Wereldvrouwenmars – Marche Mondiale des Femmes
  Wie wil betogen voor gelijke rechten moet zich verzamelen om 14u aan Brussel-Centraal. Een mars tegen seksisme, onderdrukking en een asociaal beleid.
 • WoWmen!
  Heeft stem een gender? Heeft huid een ras? Valt mannelijkheid te herdefiniëren? En wat is het geheim van Scandinavische landen zoals Finland, waar jonge vrouwen politieke leiders worden? Aan de hand van deze en andere vragen legt een internationale groep van kunstenaars en onderzoekers meervoudige identiteiten bloot.
  Waar en wanneer? Het hele weekend doorlopend in het Kaaitheater, check de website voor meer informatie.
 • La Belle Hip Hop
  Een festival dat volledig gewijd is aan vrouwen binnen de hiphop scene. Kom lekker proeven van concerten, debatten, evenementen en artistieke uitvoeringen van artiesten uit Italië, Senegal, Spanje, de VS, Libanon, Marokko, Finland en Canada.
  Waar en wanneer? Het hele weekend doorlopend in de Botanique, check de website voor meer informatie. 

/

Gent

 • BELMUNDO
  Belmundo is een  jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Het festival staat dit jaar volledig in het teken van ‘gender‘. Zo kan je dit weekend luisteren naar een getuigenis over de strijd tegen LGBTQ+ én vrouwengeweld. Ook is er gedacht aan de jongsten onder ons. Het Keizerpark wordt zaterdag omgetoverd tot een Blender Village. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen hier een creatieve namiddag beleven. Op deze manier maken ze op een laagdrempelige manier kennis met genderthema’s en mondiale solidariteit. Naast een Information Corner, staan er ook graffiti- en hiphop workshops op het programma.
  Waar en wanneer? Het hele weekend doorlopend in Gent, check de website voor meer informatie. 
 • Mars Voor Vrouwenrechten
  Overal ter wereld komen vrouwen op straat om zicht te verzetten tegen asociale besparingen. Ook het Collecti.e.f 8 Maars staakt op 8 (& 9) maart. Want als vrouwen staken stopt de wereld met draaien. Zo start de felle mars aan het Veerleplein (tegenover het Gravensteen) op zondag om 13u30. De mars eindigt onder de Stadshal waar er voor een muzikaal programma gezorgd wordt.

 • WOMXN
  Deze vrouwendag staat in het teken van kruispunten in gender, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie…en nog zoveel meer. Wat denk je van het hokjesdenken achter ons te laten en het kruispuntdenken te vieren? Stad Gent, Casa Rosa, De Meubelfabriek en De Centrale organiseren gedurende drie dagen allerlei activiteiten. Sabine Peeters komt praten over Body Positivity, in De Meubelfabriek is er een aantrekkelijke dagprogramma voor iedereen die zich vrouw voelt of het vrouwelijke in zichzelf wil vieren. Als afsluiter kan je in De Centrale gaan luisteren naar de nieuwe plaat van de Amsterdamse singer-songwriter Karsu.
  Waar en wanneer? Het hele weekend doorlopend in Gent, check de website voor meer informatie. 

 • DJ dagmerrie = Girl Power (After-drink Womxn’s March)
  Wil je het vrouw zijn (of je vrouw voelen) gewoon héél hard vieren? Dan ben je welkom in Blond. DJ dagmerrie zorgt voor dansbare Girl Power!
  Waar en Wanneer? Zondag 8 maart (vanaf 16u), Edward Anseeleplein. 

/

Antwerpen

Kunsthal Extra City organiseert in samenwerking met het Middelheimmuseum een reeks publieke gesprekken over de vrouwelijke representatie in de stad van vandaag, gemodereerd door Bieke Purnelle en Ciska Hoet (directeurs van RoSa vzw).
Waar en wanneer? 7 maart in de Kunsthal Extra City, check de website voor meer informatie.

<<Lees ook – 8 maart: deze hedendaagse feministen moet je onthouden>>

/

Leuven

In Leuven wordt de Internationale Vrouwendag vier dagen lang gevierd met poëzie, lezingen en literatuur over vrouwen. Op 9 maart geeft ook Bieke Purnelle in Leuven een lezing over ‘waarom feminisme goed is voor iedereen‘. Het gratis festival over seksualiteit & intimiteit – VeelZIJDIG – zal ook dit jaar plaatsvinden.
Waar en wanneer? Het hele weekend doorlopend, check de website voor meer informatie.

Vrouwen, verenig jullie. Staken jullie ook mee op 9 maart?

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Internationale Vrouwendag: waarom is de strijd voor vrouwenrechten nog steeds nodig? 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: #EachforEqual, 8 maart, Internationale Vrouwendag.