Vrouwen in de champagne: een blik achter de schermen bij Perrier-Jouët
©

Vrouwen in de champagne: een blik achter de schermen bij Perrier-Jouët

Leestijd: 2 min

Toen Séverine Frerson de eerste vrouwelijke Maître de Caves werd bij Perrier-Jouët, was dat een mijlpaal voor het champagnehuis. “Een eer die gepaard gaat met een hoop verantwoordelijkheid”, aldus Frerson. “Het is een voorrecht om in de voetsporen van de oprichters te treden en tegelijk een stap vooruit te zetten in gendergelijkheid binnen de sector.” Met een visie die erfgoed respecteert en tegelijkertijd een frisse, eigentijdse aanpak hanteert, vormt Frerson een uitermate interessante gesprekspartner. Wij doen verslag. 

Séverine Frerson merkt op dat vrouwen steeds zichtbaarder worden in alle aspecten van de champagne-industrie. “Steeds meer vrouwen blinken uit, of het nu als wijngaardbeheerder of in leidinggevende rollen is”, legt ze uit. “Hun bijdragen brengen nieuwe perspectieven en frisse ideeën die de sector verrijken.”

De weg was echter niet altijd even gemakkelijk. “Het doorbreken van stereotypen en erkenning krijgen in een traditioneel door mannen gedomineerde sector was een uitdaging”, geeft Frerson toe. “Maar door consequent mijn expertise te tonen en een sterk netwerk van collega’s op te bouwen, heb ik die obstakels overwonnen.”

Een sterke focus op duurzaamheid

Onder Frersons leiding heeft Perrier-Jouët zich verder verdiept in regeneratieve wijnbouw – een praktijk die volgens haar essentieel is voor de toekomst van de wijnbouw. “Regeneratieve wijnbouw richt zich op het herstellen en versterken van ecosystemen in de wijngaard”, legt ze uit. “Door compostering en het bevorderen van biodiversiteit maken we onze wijngaarden veerkrachtiger en beter geschikt om druiven van uitzonderlijke kwaliteit te leveren.”

Frerson benadrukt ook het belang van biologische en biodynamische methoden. “Deze benaderingen beschermen de unieke eigenschappen van ons terroir en garanderen duurzaamheid op lange termijn,” zegt ze. Deze praktijken zijn vooral belangrijk gezien de impact van klimaatverandering op het champagnelandschap. “Klimaatverandering beïnvloedt de rijping van druiven en de balans tussen zuren en suikers”, vertelt Frerson. “Om ons aan te passen, onderzoeken we nieuwe druivenrassen zoals Voltis en herintroduceren we oude varianten zoals Pinot Blanc en Petit Meslier.”

Perrier-Jouët x Formafantasma

Perrier-Jouët x Formafantasma

Holistische aanpak

Met de blik op de toekomst ziet Frerson een holistische aanpak voor duurzaamheid die verder gaat dan de wijngaarden. “Dit omvat het gebruik van hernieuwbare energie, geavanceerd waterbeheer en het blijven ontwikkelen van regeneratieve technieken”, legt ze uit. “De impact van deze praktijken op de bodem en het terroir is enorm. Het voelt als het vormgeven van de toekomst van champagne.”

De toewijding van Perrier-Jouët aan innovatie blijkt uit hun pioniersrol in regeneratieve wijnbouw. “We waren een van de eersten die deze aanpak omarmden, en ik geloof dat dit de weg vooruit is voor de hele sector”, zegt Frerson trots.

Een visie geworteld in balans

De reis van Séverine Frerson – als pionier voor vrouwen in champagne en als pleitbezorger voor duurzaamheid – toont haar diepe verbondenheid met het vak. “In essentie draait mijn rol om het bewaren van de schoonheid van ons erfgoed en ervoor zorgen dat het floreert voor toekomstige generaties”, besluit ze. In elk glas Perrier-Jouët-champagne is die balans tussen traditie en vooruitstrevende innovatie onmiskenbaar aanwezig.

Meer champagne? Lees dan ook: Zo selecteer en serveer je wijn (en champagne!), Beleef een onvergetelijke trip naar de Champagnestreek langs deze 8 adressen, Cava, champagne of prosecco? Een handleiding in de verschillende soorten bubbels.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Champagne, Perrier-Jouët.