Internationale Vrouwendag: waarom is de strijd voor vrouwenrechten nog steeds nodig?
© Shutterstock/MCB

Internationale Vrouwendag: waarom is de strijd voor vrouwenrechten nog steeds nodig?

Door Lieselot Luykx, Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. En eerlijk? Cliché om te zeggen... Maar iedere dag zouden we hier extra aandacht aan mogen geven. Om even stil te staan én kritisch te zijn, willen we graag enkele feiten in kaart brengen.

/

De organisatie van Internationale Vrouwendag heeft aangegeven dat het thema van dit jaar ‘Inspireren tot Inclusie’ ofwel ‘Inspire Inclusion’ is. Maar de Verenigde Naties (VN) geeft aan dat het thema van 2024 ‘Investeren in Vrouwen: Versnellen van Vooruitgang’ is. Ze zijn beide belangrijk, maar waarom moeten we vandaag nog zoveel belang hechten aan deze dag?

/

Vrouwenrechten

Globaal gezien zijn tot op de dag van vandaag vrouwenrechten nog altijd niet vanzelfsprekend. Jep, geloof het of niet… Op geen enkele plaats in de wereld worden vrouwen niet achtergesteld. We worden dom gehouden met het feit dat er zogezegd gelijkheid wordt gegarandeerd in de wetgeving, vrouwelijk ondernemerschap wordt nog te weinig gestimuleerd, grensoverschrijdend gedrag blijft nog steeds een taboe…

We kunnen niet ontkennen dat we tot de dag van vandaag moeten blijven strijden voor gendergelijkheid én dit wereldwijd.

<<Lees ook – 8 maart: deze hedendaagse feministen moet je onthouden>>

/

Gelijkheid is nog niet bereikt in België

Enkele feiten:

  • De loonkloof tussen man en vrouw bedraagt 12,7%, de pensioenkloof zelfs 35%.
  • Slechts 1 op 3 leidinggevenden in de zakenwereld is een vrouw.
  • De overgrote meerderheid van de vrouwen voelt zich onveilig op straat, wordt regelmatig, soms dagelijks geconfronteerd met straatintimidatie. 95% van de Belgische vrouwen voelt zich soms onveilig op straat.
  • Femicide – moord op vrouwen uit vrouwenhaat – komt in België twee keer zo vaak voor dan in buurland Frankrijk.
  • Partnergeweld blijft een bijzonder groot probleem. Het zijn vooral vrouwen – 15% – die slachtoffer worden van geweld door een partner of ex-partner.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BVML 🇧🇪 (@blijfvanmijnlijfbe)

 

  • Vrouwen met een migratieachtergrond worden dubbel gediscrimineerd in heel wat levensdomeinen. Zij worden niet enkel gediscrimineerd omwille van hun etniciteit-ras, taal, religie/levensbeschouwing, nationaliteit en verblijfsstatuut maar stoten daarnaast op drempels vanwege hun vrouw-zijn.
  • Steeds meer vrouwen lopen risico op armoede, vooral alleenstaande moeders hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.
  • Vrouwelijke genitale verminking is een onderschat probleem: meer dan 12.000 meisjes in eigen land lopen het gevaar genitaal verminkt te worden.

(Bron: RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme)

#EachforEqual!

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: 8 maart, Internationale Vrouwendag.