Van schurende dijen tot hoofdpijn, dit zijn de meest vervelende kwaaltjes tijdens de hittegolf
© Shutterstock

Van schurende dijen tot hoofdpijn, dit zijn de meest vervelende kwaaltjes tijdens de hittegolf

Leestijd: 3 min

Warm en zonnig zomerweer is altijd leuk. Mensen voelen zich spontaan gelukkiger en het voelt ook gewoon meer als vakantie aan. Toch is meer niet altijd beter, zeker wanneer het dagenlang echt heet is buiten. Dit zijn de tien meest vervelende kwaaltjes tijdens de hittegolf én onze tips om het leed te verzachten.

/

Overal zweet

Bij het warme weer is het gewoon onvermijdelijk: overmatig zweten. Zweten is eigenlijk perfect normaal, aangezien ons lichaam op die manier de warmte afvoert. Toch kan het soms vervelend of zelfs een beetje gênant worden wanneer je vol zweetplekken op die ene belangrijk afspraak moet verschijnen.

Tijdens de hittegolf draag je best zo natuurlijk mogelijke materialen als linnen of zijde. Vermijd ook te strakke kleding en kies bij voorkeur voor verschillende kleuren of patronen. Zweetplekken vallen dan namelijk minder op. Als je snel last krijgt van okselvijvers, kan je gebruik maken van okselpads. Je kan het vergelijken met een soort inlegkruisje die je op de kleding aanbrengt, om zo zweetplekken te vermijden!

via GIPHY

Lees ook: Eerste hulp bij zweetvlekken

/

Schurende dijen

Schurende dijen en een geïrriteerde huid zijn een veelvoorkomend probleem bij hete temperaturen. Dit komt omdat je benen een beetje opzwellen door de warmte en daardoor steeds meer tegen elkaar wrijven. Tegenwoordig bestaan er speciale crèmes of sprays die een beschermlaag op de huid vormen en daardoor wrijving verminderen. Als je niet houdt van dat glibberige gevoel is talkpoeder ook zeker een optie. Daarnaast bestaan er ook bovenbeenbanden of bandelletes met siliconen strips die zweet absorberen en daardoor ook het probleem verhelpen.

 

/

Hoofdpijn

De aanhoudende warmte durft ook wel eens hoofdpijn met zich mee te brengen. Hoofdpijn door de warmte is vaak een signaal van uitdroging. Tijdens een hittegolf slapen we vaak ook veel slechter, waardoor de hoofdpijn ook op vermoeidheid kan wijzen. De beste manier om het kwaaltje te voorkomen? Veel water drinken en je hoofd en ogen beschermen tegen de zon!

/

Zweetvoeten

Warm zomerweer en blote voeten in sandalen, ballerina’s of sneakers leiden vaak tot stinkende zweetvoeten. En ook jouw favoriete schoenen worden vaak niet gespaard van de nare geurtjes. Zweetvoeten vermijden is best moeilijk, maar er zijn wel enkele tips die kunnen helpen. Zo is het belangrijk om je schoenen regelmatig te laten luchten, zo vaak mogelijk van schoenen te verwisselen en ook talkpoeder in je sokken kan helpen. Voor wie talkpoeder niet voldoende is, zijn er ook nog andere opties zoals voetdeodorant.

via GIPHY

Lees ook: Krijg de perfecte summerproof voeten in acht stappen

/

Huiduitslag

Tijdens de zomermaanden hebben veel mensen er last van: jeukende, rode bultjes. De zon kan namelijk de huid irriteren met alle gevolgen van dien. Het meest voorkomende probleem is warmte-uitslag, dat veroorzaakt wordt door de zwelling van huidklieren. Sommige mensen krijgen ook last van een zonneallergie, of overgevoeligheid aan ultraviolet licht, maar dat is veel zeldzamer. Voorkomen doe je best door de blootstelling aan zon te beperken en zware inspanningen te vermijden.

/

Gezwollen ledematen

Een ander vervelend kwaaltje bij warm zomerweer zijn gezwollen ledematen. Die worden veroorzaakt door vochtophopingen. Je aders zetten namelijk uit door warmte en dan kan bloed en vocht moeilijker passeren.

De beste methode om dit probleem aanpakken is opnieuw veel water drinken. Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven bewegen, want dat helpt om het vocht af te drijven.

/

Zonnebrand

Iedereen weet dat smeren zo belangrijk is om je huid te beschermen tegen de zon. Maar tijdens de hittegolf schijnt de zon vaak zodanig fel, dat je nog sneller dan ooit verbrand. De enige oplossing is blijven smeren, en liefst met een zo hoog mogelijke factor. Tijdens de middaguren, wanneer de zon het felst schijnt, vermijd je best ook zo veel mogelijk blootstelling aan de zon.

via GIPHY

Lees ook: Zonneproducten: kun jij de feiten van de fabels onderscheiden?

/

Onhandelbaar haar

Een hittegolf heeft vaak ook een groot effect op de staat van jouw lokken. Door zweet, de zon en zout wordt je haar vaak futloos en vet of net heel pluizig. Het is belangrijk om in de zomer jouw haar wat extra in de watten te leggen. Zo bestaan er producten die je haar beschermen tegen de zon en ook een extra voedend masker kan zeker geen kwaad. Daarnaast minimaliseer je ook best de blootstelling aan de zon, bijvoorbeeld door je haar in een vlecht te dragen of met een zonnehoed.

via GIPHY

/

Uitdroging

Veel zweten en weinig drinken kan uiteindelijk uitdroging uitlokken. Signalen hiervan zijn hoofdpijn, een droge mond of grote dorst. Vaak voelt je huid ook veel droger en minder elastisch aan. De boodschap hier is gewoon constant water blijven drinken! Als je toch de signalen zou herkennen, zoek je best ook afkoeling op.

/

Zonneslag

Je kan een zonneslag krijgen door te rechtstreekse hitte op je hoofd. De gevolgen ervan zijn absoluut niet leuk. Je kan er namelijk hevige hoofdpijn, misselijkheid en zelfs duizeligheid door krijgen. Vermijd een zonneslag door het dragen van een zonnehoed of door je hoofd af te schermen van de zon. Als je toch een zonneslag krijgt, zoek dan meteen de schaduw op en drink vooral voldoende water!

via GIPHY

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Hittegolf, Kwaaltjes, Schurende dijen, Zomer, Zweet.