Eerste hulp bij zweetvlekken
© Shutterstock

Eerste hulp bij zweetvlekken

Door Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

We duimen deze zomer voor veel zon en warme temperaturen. Helaas heeft het tropische weer van de afgelopen dagen ook een naar neveneffect: zweet. Okselvijvers zijn een gênant probleem dat iedereen het liefst wil vermijden. En met deze 6 tips moet dat lukken!

1. Let op je voeding

Bepaalde voedingskeuzes zorgen ervoor dat je meer zweet produceert. Pikante voeding en alcohol maken je bloedvaten wijder waardoor je sneller zweet. Ook koffie laat je beter staan, want cafeïne zorgt voor hetzelfde effect.

2. Gebruik een anti-perspirant

Let voortaan in de winkel even op welke deodorant je mee naar huis neemt. Een gewone deodorant bevat stoffen die vieze geuren verdoezelen maar houdt geen zweet tegen. Een anti-perspirant daarentegen wel. Kies liefst voor een versie zonder aluminium, want dat veroorzaakt gele vlekken op je kleding.

zweetvlekken

Perspirex

Perspirex anti-perspirant. Verkrijgbaar bij Kruidvat

3. Scheren

Laat je normaal je okselhaar in volle bloei groeien? Tijdens de hete zomerdagen grijp je toch best naar je scheermes of epileertoestel. Door lang okselhaar droogt het zweet minder snel, waardoor je sneller zweetvlekken (en de daarbij horende luchtjes) krijgt.

4. Kies de juiste kleding

Het lijkt niet zo logisch, maar een onderhemd helpt wel degelijk om zweet op te vangen zodat het niet op je blouse komt. Natuurlijk dragen we ook vaak mouwloze shirts of spaghettibandjes als het warm is, en dan is dat geen optie. Tijdens warm zomerweer kies je sowieso best niet voor synthetische stoffen, maar voor katoen of linnen. Natuurlijke stoffen ademen meer, waardoor je minder zweet.

5. Okselpads

Okselpads zijn een goed redmiddel voor blouses en t-shirt. De pads absorberen het zweet, zodat het geen vlekken op je kleren maakt. Als je niet naar de winkel wil, kan je ook altijd een inlegkruisje proberen.

 

zweetvlekken

1-2 dry

1-2 Dry okselpads. Verkrijgbaar bij Kruidvat.

6. Als niets anders helpt

Heb je deze tips al geprobeerd zonder positief resultaat en ben je ten einde raad? Ga dan eens met je probleem naar een dokter of apotheker. Er bestaan wel degelijk enkele behandelingen die effectief kunnen zijn. Het is mogelijk om botox te injecteren in je oksels, waardoor je zo’n tien maanden niet meer zweet op die plaats. Een andere nieuwe oplossing is Miradry, een behandeling die je kan laten uitvoeren in een schoonheidskliniek. Goedkoop is het niet, maar je zou wel nooit meer last hebben van die vervelende okselvijvers!

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Okselvijvers, Overmatig zweten, Zweetplekken, Zweten.