Van orale seks tot borsten aanraken: zo blijf je van je lichaam houden tijdens de menopauze
© MCB, Shutterstock, Pers

Van orale seks tot borsten aanraken: zo blijf je van je lichaam houden tijdens de menopauze

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

Leen Steyaert is eigenlijk verpleegster, menopauzeconsulent en borstweefseltherapeut, maar ondertussen schreef ze al enkele gezondheidsboeken. Die gaan vooral over haar twee specialisaties. Vanaf acht maart kan je haar recentste boek kopen: Menokilo’s.

/

Je lichaam verandert tijdens de menopauze. Eén op drie vrouwen worstelt met haar gewicht tijdens die periode. In het boek menokilo’s probeert Leen Steyaert die vrouwen gerust te stellen door hen de juiste informatie te geven over wat er met je lichaam gebeurt en hoe gezondheid en gewicht samenhoren. Een gezonde levensstijl kan klachten verminderen of zelfs doen verdwijnen. Het is belangrijk dat je geen voorbeeld neemt aan de perfectie, maar wel een realistisch doel stelt voor jezelf.

De tip ‘minder eten en meer bewegen’ helpt niet alleen tijdens de overgang. Er zijn nog andere factoren zoals je bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en darmmicrobioom die een belangrijke rol spelen in dit verhaal. Door het boek leer je te begrijpen waarom je gewicht zo sterk verandert en welke rol je hormonen daarbij spelen.

Wij spraken met de auteur Leen Steyaert en geven jou een voorproefje door zes tips op een rij te zetten.

/

Lees ook: Dit zijn alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag

Hoe kan orale seks helpen?

“Vrijen op zich verbrandt al heel wat calorieën, maar zeker orale seks is een goede workout. Je produceert meer speeksel dat op zijn beurt de spijsvertering op gang brengt en zo komt jouw lichaam in de verbrandingszone. De techniek komt uit een boek over het Taoïsme waarin ze tips geven om jeugdig en jong te blijven. Dat ging van bewegen tot seksualiteit en massages, maar ook tips om je borsten jong te houden. Seksueel actief blijven, is een tip die vaak naar boven komt.”

Wij hadden het hier ook al eens over seks als sport.

Wat kan je doen om je borsten mooi te houden?

“Om je borsten zo stevig mogelijk te houden, is het belangrijk dat je ze voldoende aanraakt. Zo kan je ook de pijn uit je borsten wegmasseren. Een andere tip is om niet te veel strakke bh’s te dragen. Onder je borsten zitten namelijk veel lymfeklieren en die sluit je dan af. Dan zullen jouw borsten sneller gaan hangen. Het gevoel van ‘wiebelende’ borsten is dus juist goed. Laat je bh dus wat vaker thuis of draag een bralette zonder beugel. In de borsten zelf zitten ook weinig tot geen spieren, dus die kan je niet trainen. Het kan wel helpen om die spieren rondom wat te verstevigen.”

Hoe zorg je dat je de goesting in seks niet verliest?

“Dat lage libido kent verschillende oorzaken. Vaak ben je in de menopauze al een lange tijd samen met dezelfde partner. Hierdoor kan dat verliefde gevoel wat minder zijn en heb je ook minder zin in seks. Door dat hormonentekort vinden sommige vrouwen zelfs dat hun man stinkt. Als je de verloren hormonen opnieuw toedient, komt dat verliefde gevoel en dus ook de goesting meestal terug.”

“Bio-identieke hormonen zijn hiervoor de beste optie. Dat zijn hormonen die identiek zijn aan die van jezelf en dus niet synthetisch zijn. Dit kan ook een positief effect hebben op bijvoorbeeld stemmingswisselingen of depressies. Maar een gezond voedingspatroon doet al wonderen.”

/

Lees ook: Kinderkankerdag werpt licht op tekort aan innovatie: “De medicijnen waren ouder dan zijn moeder”

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

“Als je slaapt, herstelt jouw lichaam. Als je elk uur wakker wordt door bijvoorbeeld een opvlieger, kan je lichaam niet volledig herstellen. Daarom is voldoende slaap zo belangrijk. Het heeft ook een invloed op je hormonen waardoor je bijvoorbeeld een ochtendhumeur kan hebben.”

Wat kan je doen tegen opvliegers?

“’s Nachts is het belangrijk om je kledij en beddengoed zeker aan te passen. Een dikke warme stof is zeker niet de beste keuze. Ook je voeding kan een grote invloed hebben. Mensen die vaker suiker of alcohol consumeren, zullen meer last hebben van opvliegers. Je levensstijl is dus eigenlijk het eerste wat je moet aanpakken. Daarna kan je eventueel met voedingssupplementen of hormonen werken.”

Wat is jouw laatste ultieme tip?

“Het belangrijkste is om niet bang te zijn van de menopauze. Je bent nog maar 50, je zit nog in de fleur van je leven. Dus zorg goed voor jezelf en je gezondheid.”

Leen Steyaert

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Boek, Menopauze.