Alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag op een rij
© Unsplash

Alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag op een rij

Door Gwendoline Beauchet  & Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

Uit onderzoek blijkt dat sporten tijdens de werkdag je concentratie verhoogt. Bewegen tijdens je middagpauze of net voor je aankomt zou je efficiënter doen werken.

/

Een to do-list, regelmatig pauzeren… Er zijn steeds meer methoden om je concentratie te verhogen, maar toch lijkt het geheim voor gegarandeerde productiviteit nog niet gevonden. Een studie uit het Journal of Applied Psychology beweert dat het mysterie is opgelost.

Om je motivatie en concentratie op kantoor te verhogen, zou je volgens de Noord-Amerikaanse onderzoekers tijdens je werkdag moeten sporten. “We hebben een theorie getest die weergeeft hoe fysieke activiteit voor het einde van de werkdag effect heeft op je concentratie op het werk. Door het sporten, ben je tijdens de werkuren minder bezig met persoonlijke gedachtes en ligt de productiviteit een stuk hoger”, vertellen de wetenschappers aan het begin van hun studie waarvan de eerste resultaten eind 2021 werden gepubliceerd.

/

Lees ook: Last van winterblues? Deze 15 welzijnsproducten bieden soelaas

Wat is het verband tussen sporten en werkprestaties?

De onderzoeker achter het experiment is Lieke Brummelhuis, professor aan de Simon Fraser University in Canada. “Ik denk altijd na over mijn eigen gedrag buiten het werk om te zien hoe ik mijn efficiëntie kan maximaliseren. Vaak ga ik lopen tijdens mijn middagpauze. Ik voel dat het me helpt met stress om te gaan en dat ik meer zin heb om te werken”, vertrouwde hij me toe in een recent interview voor PsyPost.

Met zijn team voerde hij gedurende vijf dagen een experiment uit op een steekproef van 74 mensen. Allemaal uitgerust met een speciaal horloge, moesten de deelnemers “32 uur of meer per week werken, 20 uur of meer interactie met hun collega’s hebben en ten minste twee trainingssessies gedurende de dag hebben, groter dan of gelijk aan 30 minuten per werkweek”, aldus de studie.

“In deze studie hebben wij het over het verband tussen lichaamsbeweging en werkresultaten door na te gaan hoe lichaamsbeweging tijdens de werkdag persoonlijke gedachtes kan vermeerderen of verminderen die de werkprestaties beïnvloeden”, aldus het artikel. Elke dag moesten de geobserveerde personen vragenlijsten invullen om hun motivatie om te sporten te beoordelen.

Lees ook: Zeven originele en romantische dates voor valentijn

/

Geef de voorkeur aan lichte tot matige lichamelijke activiteit om geconcentreerd te blijven

Als resultaat vonden de wetenschappers dat “zelfs lichte fysieke activiteit positief gerelateerd was aan de werkconcentratie.”

Bij de personen die niet veel sporten en dat voor het onderzoek toch deden, werd een mindere concentratie op het werk vastgesteld dan bij werknemers met intrinsieke motivatie voor lichaamsbeweging. Als werknemers zich dus “dwingen” tot een grote inspanning (zoals hardlopen) zonder ervan te genieten, dan heeft lichaamsbeweging geen invloed op hun werk.

Daarom is het volgens de onderzoekers beter om het bij lichte of matige activiteit te houden, zoals wandelen of zwemmen. “In drie zinnen: overdag een wandeling maken helpt werknemers zich beter te concentreren op hun werktaken van die dag. Voor werknemers die graag sporten heeft intensieve lichaamsbeweging (zoals hardlopen) een vergelijkbaar gunstig effect. Voor wie het niet gewend is om te bewegen, is het beter het bij lichte of matige lichaamsbeweging te houden”, vat professor Lieke Brummelhuis samen voor PsyPost.

Lees ook: Wat is pilates en waarom is het goed voor je gezondheid?

/

21 minuten sport per dag om productiever te zijn?

“Onze resultaten tonen aan dat fysieke activiteit de concentratie op het werk kan verbeteren wanneer er rekening wordt gehouden met de intensiteit van de fysieke activiteit en de motivatie om te bewegen”, besluiten de wetenschappers, die uitgebreider onderzoek willen doen.

Bovendien vertelt een andere studie, uitgevoerd door ASICS en gepubliceerd door The Mirror in januari 2023, het idee dat “21 minuten lichaamsbeweging per dag” genoeg is om de concentratie op het werk te verhogen. Vier maanden lang moest een groep mensen een trainingsprogramma afwerken dat bestond uit 21 minuten per dag een cardio of krachttraining met een medium intensiteit. Dit deed de concentratie 33 procent toenemen.

“Onze resultaten tonen verbetering in het concentratieniveau en het probleemoplossend vermogen. Bewegen stimuleert de celgroei in de hersenen en verhoogt de bloedtoevoer naar de mechanismen die de herinneringen vasthouden en problemen oplossen”, vertelt hoofdauteur professor Brendon Stubbs aan The Mirror.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Concentratie, Productiviteit, Sporten, Werken.