Is seks ook echt een sport?
© getty images

Is seks ook echt een sport?

Door Gwendoline Gaudicheau  & Margo Verhasselt
Leestijd: 3 min

Bewegen en plezier maken is zowat de definitie van sport, maar ook van een seksuele relatie. Dus, logischerwijs, kunnen we er dan ook éigenlijk van uitgaan dat seks een sport is. Een seksuoloog en een sportcoach lichten toe.

/

Sport in de slaapkamer, seksuele prestaties, uithoudingsvermogen in bed… Het valt niet te ontkennen dat ravotten tussen de lakens erg lijkt op een potje goed ravotten op een sportveld. Maar er is een wereld van verschil tussen een activiteit die ons doet zweten en een sport, zoals seksuologe Céline Vendé opmerkt: “Het is belangrijk lichaamsbeweging en sport van elkaar te scheiden. De eerste gaat over het in beweging brengen van je lichaam, dus seksualiteit is helemaal in het thema, maar sport impliceert een discipline onder toezicht van een bond of een federatie, die aanleiding geeft tot wedstrijden. Dus ik denk niet dat seks in deze categorie valt”, lacht ze.

Kara Bellum, een sportcoach, is het daarmee eens: “Seks doe je meestal voor je plezier, het is geen wedstrijd om te zien wie de beste kan zijn. Als je het zo benadert, richt je je alleen op de verbrande calorieën en hoewel we in een maatschappij leven die prestaties aanbidt, is het niet langer een plezier, maar bijna een verplichting”, voegt ze eraan toe.

/

Hartslag veranderd, maar weinig calorieën verbrand

Het is belangrijk om te erkennen dat seks geen sportwedstrijd is, maar dat het toch een lichamelijke activiteit op zich is, aangezien ons lichaam in beweging is. De seksuologe haalt zelfs een studie uit Quebec uit 2013 aan waarin werd vastgesteld dat de energie-uitgaven tijdens de coïtus te prijzen zijn. “Vrijen met een matige intensiteit vergt meer energie-inspanning dan wandelen met een snelheid van 4,8 km/u, maar niet zoveel als een joggingsessie”, onthulde destijds prof. Antony Karelis, co-auteur van de studie.

“Tijdens geslachtsgemeenschap die ongeveer 25 minuten duurt, dalen de uitgaven tot 101 calorieën (4,2 calorieën per minuut) voor mannen en 69 calorieën voor vrouwen”, blijkt uit de resultaten van de studie. “We kunnen dus zeggen dat ravotten tussen de lakens gelijk staat aan matige lichamelijke activiteit, al moeten we niet vergeten dat dit een gemiddelde is en dat het verschilt naargelang het soort geslachtsgemeenschap, de leeftijd van de persoon en zijn oorspronkelijke gezondheidstoestand”, zegt Céline Vendé.

De specialist noemt ook andere onderzoeken “gebaseerd op de ademhalingsfrequentie tijdens seksuele gemeenschap”. “Het is aangetoond dat er een aanzienlijke versnelling van de hartslag is, die een piek bereikt op het moment van het orgasme,” zegt ze. Kara Bellum, een sportcoach, is ook blij met deze studies, die zich richten op de hartactiviteit, niet alleen op het aantal verbrande calorieën. “Zo meet je echt het effect van fysieke activiteit op het lichaam.”

/

Is seks een leuke manier om spieren op te bouwen?

Maar als het vrijen niet zo goed is voor ons lichaam als een hardloopsessie, kan het ons dan wel helpen spieren op te bouwen, vooral als we bepaalde seksuele standjes beoefenen die acrobatisch zijn? “Om spieren op te bouwen, zal het ingewikkeld zijn en afhangen van de training, de intensiteit. Voor spieropbouw moet er een overbelasting zijn”, demystificeert Kara Bellum.

Toch zal een partijtje benen in de lucht een gerichte Pilates-sessie niet vervangen, maar wel een vaak verwaarloosd lichaamsdeel versterken. “Het perineum kan worden versterkt tijdens de seks – zowel bij mannen als bij vrouwen – omdat de hele bekkenbodem tijdens de seksuele activiteit wordt aangesproken door regelmatige contracties. Door het perineum te versterken kun je je sensaties beter beheersen, voortijdige ejaculatie en pijn bij de ingang van de vagina voorkomen en urineverlies beter onder controle houden”, stipt Céline Vendé aan.

Lees ook: Open Atelier Days: de nieuwe residenten van MAD Brussels

Plezier als beloning

Maar het beste aan al die bedsport? Het gevoel achteraf. “De studie uit 2013 vermeldt dat hoe meer gevoelens de deelnemers hadden, hoe intenser de fysiologische respons, dus de mate van seksuele spanning speelt een kleine rol. Het is iets wat je kunt moduleren, in tegenstelling tot sport”, legt Vendé uit. En de sportcoach betoogt: “Iets wat je niet noodzakelijkerwijs aantreft bij lichamelijke activiteit – wat voor sommigen een karwei kan zijn – is het begrip plezier. Voor seks, zal het lichaam meer meewerken.

Deze race om het genot kan echter ook “een bron van motivatie zijn om het aantal geslachtsgemeenschappen te verhogen”, waarschuwt Céline Vendé. “Dit is geen goed idee. Naast prestaties en het idee zichzelf te verbeteren, moet men verlangen, begeerte en instemming centraal stellen.”

Lees ook: Een kapper geeft tips om haarschade tijdens de nacht te voorkomen

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.