Wintervakantie in Turkije? Deze activiteiten mogen niet ontbreken op je bucket list
© Pers

Wintervakantie in Turkije? Deze activiteiten mogen niet ontbreken op je bucket list

Leestijd: 1 min

Reis je tijdens de winter graag de zon achterna? Of zoef je liever over torenhoge, besneeuwde bergpieken? In Turkije doe je het allebei. 

/

Turkije is zo groot dat de winter er in elke regio anders uitziet. Je stippelt dus makkelijk je ideale vakantie uit. En dat al zeker dankzij deze originele en onvergetelijke activiteiten.

Ballonvlucht boven Cappadocië

Turkije

Pers

Een niet te missen stop in Turkije? Dat is Cappadocië. Dit landschap van vulkanisch gesteente wordt al decennialang door de wind bewerkt. Dat levert metershoge feeënschoorstenen op. Die zuilen en torens doen Cappadocië er bijna buitenaards uitzien. En dat al helemaal wanneer je weet dat deze feeënschoorstenen een heleboel ondergrondse huizen, kerken, tunnels en zelfs hele steden huisvesten. Het spectaculairste uitzicht op deze plek bewonder je vanuit een heteluchtballon.

/

Een ritje met de Eastern Express

Turkije

Pers

De Eastern Express hoort thuis op het lijstje van ’s werelds mooiste treinroutes. De spoorweg voert je van de Turkse hoofdstad Ankara naar Kars, één van de meest oostelijk gelegen steden van het land. Vooral in de winter ziet de reisroute er adembenemend uit. De Eastern Express spoort namelijk niet alleen door historische steden, maar ook langs mythische bergen en dramatische valleien. Na een rit van 1.310 kilometer – goed voor zo’n 25 à 26 uur pendelplezier – arriveer je in het charmante Kars. De stad behoort tot de oudste nederzettingen van Anatolië. Aan geschiedenis en cultuur dus geen gebrek.

/

IJsvissen en sleeën 

Turkije

Pers

Het beroemdste én grootste zoetwatermeer van Oost-Anatolië is het meer van Çildir. Vanaf december bevriest het wateroppervlak volledig. Het ijs is dan zodanig dik dat er de hele winter verschillende activiteiten op plaatsvinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een intensieve fiets- of wandeltocht op het ijs, of van een romantisch ritje met een paardenslee? De locals maken je hier trouwens graag wegwijs. Zo nemen ze je mee voor een dagje ijsvissen.

/

Op de skilatten

Turkije

Pers

Het Turkse landschap? Dat bestaat voor twee derden uit imposante bergketens. ’s Winters verhullen die zich onder een dikke laag sneeuw. Ideaal voor wie dol is op een flinke portie wintersport. Op amper 2,5 uur rijden van Istanboel bereik je Uludağ, het oudste skigebied van het land. Het grootste skiresort van Turkije vind je dan weer langs de flanken van de vier kilometer hoge berg Erciyes. Je kiest er tussen maar liefst 41 pistes.

Wie door het oosten van het land trekt, raast nabij Erzurum over de langste skipiste van het land. Het skigebied Palandöken trakteert je namelijk op een onafgebroken traject van 14 kilometer. Boek je vakantie dan tussen eind december en eind maart. Dan openen de skiresorts de deuren en ligt er gegarandeerd sneeuw op de pistes. Je vliegt het makkelijkst naar de Turkse skigebieden en winterse bestemmingen via Istanboel. Van daaruit vertrekken er namelijk een heleboel binnenlandse vluchten.

Lees ook: 4 x anders de bergen ontdekken

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Krokusvakantie, Op vakantie, Turkije.