Deze 5 tips zorgen voor een betere lichaamshouding
©

Deze 5 tips zorgen voor een betere lichaamshouding

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Heb je last van een bolle bovenrug of kom je na een lange dag op kantoor steevast met rugpijn thuis? Dan wordt het hoogtijd om iets aan je lichaamshouding te doen. En daar kunnen deze vijf tips alvast bij helpen.

/

Tijdens een lange dag op kantoor durf je al eens onderuitzakken en ook het voorover hangen achter je laptop doet geen deugd aan je postuur. Het is dus helemaal niet raar dat je na een werkdag rugpijn ervaart of ontdekt dat je bovenrug steeds een beetje boller gaat staan. Toch is het niet te laat om actie te ondernemen, met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kom je namelijk al een heel eind.

Lees ook: Pilates: dé sport die blessures voorkomt in plaats van veroorzaakt

/

1. Gebruik een vaste computer of laptopstand

Voor zij die een kantoorjob hebben, en dus volledige dagen achter hun laptop spenderen, is dit een gouden tip. Het scherm van je laptop staat vaak niet op ooghoogte. Dit zorgt ervoor dat je naar beneden kijkt en dat leidt tot een pijnlijke en bolle bovenrug. Bij vaste computers staat het scherm meestal wel op ooghoogte waardoor je vanzelf een betere houding aanneemt. Als je de kans niet hebt om op een vast computer te werken is een laptopstand aan te raden.

lichaamshouding tips

Unsplash

/

2. Wissel je bureaustoel in voor een zitbal

Om te voorkomen dat je onderuitzakt in je bureaustoel kan je die op bepaalde momenten van de dag inruilen voor een zitbal. Op een zitbal gebruik je alle spieren die nodig zijn om een goede lichaamshouding aan te nemen. Probeer dit eerst een kwartier per dag vol te houden en bouw op naar een uur. Je zal merken dat niet alleen je houding verbetert, maar dat ook je spieren versterken.

Lees ook: In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips

/

3. Plank elke dag een minuut

De oorzaak voor je slechte houding kan ook bij je spieren liggen. Als je die niet genoeg traint, vraagt het meer moeite om je rug recht te houden. Door elke dag een minuut in plankhouding te staan, verstevig je je buik-en rugspieren. En laat dat nu net eens de spierengroepen zijn die je rug rechthouden.

lichaamshouding tips

Unsplash

/

4. Herinner jezelf aan je houding

Doorheen de dag hou je je rug onbewust op een bepaalde manier. Het is een goed idee om jezelf er regelmatig aan te herinneren om je rug te rechten. Dit kan je doen door op het vergrendelscherm van je smartphone een herinnering te plaatsen. Als je aan een bureau werkt, kan het ook helpen om ergens in je buurt een post-it te plakken. Elke keer dat je die post-it ziet, recht je je rug.

/

5. Stretch dagelijks

Om rugpijn te voorkomen helpt het om meer te stretchen. Als je een slechte houding aanneemt kunnen je spieren vast komen te zitten waardoor je pijn ervaart. Door te stretchen zorg je ervoor dat je spieren losser en soepeler worden. Daarnaast wordt er vaak gedacht dat je alleen moet stretchen op dagen dat je sport, maar eigenlijk heeft je lichaam elke dag baat bij een uitgebreide stretchsessie.

lichaamshouding tips

Unsplash

Lees ook: Wat is motivatie, wat motiveert je en in welke valkuilen mag je niet trappen?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Rugpijn, Sport.