Pilates: dé sport die blessures voorkomt in plaats van veroorzaakt
© Unsplash

Pilates: dé sport die blessures voorkomt in plaats van veroorzaakt

Door Lotte Gillis, Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Sport je graag en veel, maar heb je het gehad met de spierpijn en blessures die sporten met zich meebrengt? Dan is pilates de ideale oplossing volgens pilatescoach Céline D'Hont van RELEASE, de high-end pilates- en yogastudio in Antwerpen.

De sport werd uitgevonden door Joseph Pilates. Met zijn oefeningen hielp hij tijdens de Eerste Wereldoorlog gewonde soldaten om opnieuw fit te worden. Deze sport is, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet belastend voor je lichaam. En dat ondervond Céline al snel zelf: “Ik ben professioneel danseres geweest. In die tijd deed ik elke dag aan pilates en ik heb eigenlijk nooit blessures gehad.”

Lees ook: Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten

/

Wat zijn de voordelen voor je lichaam?

“Het is een low impact workout die veel goede dingen doet voor je lichaam”, beweert Céline. “Naast het feit dat pilates blessures voorkomt toned en strecht het je lichaam. Het versterkt je spieren en daarnaast draagt het bij tot een betere coördinatie.” Volgens Céline maakt dit alles dat pilates de ideale sport is om je voor te bereiden op een grotere inspanning. Denk je er bijvoorbeeld aan om te trainen voor een marathon? Dan kan pilates je daar zeker bij helpen. Toch hoeft de sport niet altijd een aanvulling te zijn op een andere. “Als je workout enkel uit pilates bestaat is dat ook top”, verzekert Céline ons.

Naast je fysieke gezondheid kan de sport ook een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid. “Wij geven in onze studio ook lessen op muziek”, vertelt Céline, “Dat zorgt ervoor dat je even een moment voor jezelf kan nemen in een leuke sfeer.” Daarnaast worden alle lessen in groep gegeven en die groepssfeer maakt het volgens haar alleen maar leuker. Maar als je puur op je mentale gezondheid wil focussen dan kan je toch nog steeds beter voor een breathing of yogasessie kiezen volgens Céline.

Lees ook: Shopping: met deze sport-items blijf je wel gemotiveerd

/

Vanaf wanneer boek je resultaat?

Als je wil genieten van de voordelen van pilates is het belangrijk dat je de sport regelmatig blijft beoefenen. Of naar de wijze woorden van Josep Pilates zelf: “Na 10 sessies voel je het verschil, na 20 sessies zie je het verschil en na 30 sessies heb je een nieuw lichaam.” Woorden waar Céline zich volledig bij aansluit: “Concreet raad ik iedereen aan om het ongeveer 2 keer per week te doen, een keer op de mat en een keer op de reformer, een machine die speciaal voor deze sport gemaakt is.”

/

RELEASE studio

Na een lange tijd in New York te hebben gewoond, verhuisde Céline weer naar België. Hier besloot ze om samen met Tim en Tom Hoefkens een pilatesstudio te openen op Het Eilandje in Antwerpen. “In New York behaalde ik mijn diploma als pilates instructeur. Ik gaf daar al les in Equinox. Toen ik naar België verhuisde kriebelde het om opnieuw les te geven en zo is alles begonnen”, vertelt Céline.

In de studio kan je naast pilates ook yoga, breathing, sound bath sessies en nog veel meer volgen. Wil je de voordelen van pilates zelf eens aan den lijve ondervinden, dan kan je dus terecht bij RELEASE.

Lees ook: Dit zijn alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag

/

The Balance club

Maar ook voor wie de deur niet uitwil zijn er mogelijkheden. Tweelingzussen Katleen en Liesbet Baum hebben onlangs het nieuw lifestylekanaal ‘The Balance Club‘ opgericht, daarop combineren ze de principes van yoga en pilates in korte creatieve flows, zodat leden doelgerichte en krachtige trainingsroutines kunnen ontwikkelen. Hun platform biedt online workouts die altijd en overal toegankelijk zijn.

“Wij geloven dat beweging verder gaat dan het fysieke. Het geeft je een zelfvertrouwen dat resoneert in je hele leven”, zegt Liesbet Baum. “Onze methode richt zich op feelgood, balans en leuke, voedende persoonlijke ontwikkeling.” De workouts zijn rustgevend en veelzijdig en aangepast aan elk niveau.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezond, Pilates, Sport, Workout.