Surfster Veerle Helsen geeft tips voor een onvergetelijke roadtrip
© Elke Van den Ende

Surfster Veerle Helsen geeft tips voor een onvergetelijke roadtrip

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Veerle Helsen is reis- en architectuurjournaliste en verzamelde vier passies - surf, fotografie, food en design - in twee boeken, Surf & Stay. Voor de eerste Surf & Stay reisde ze in 2018 solo in een camper langs de kusten van Spanje en Portugal. In de nieuwe Surf & Stay verzamelde Helsen tips voor zoutgekleurde vakanties in zeven Europese regio's. Dit zijn haar tips voor een roadtrip à la Surf & Stay.

Eet gezond. Maar ook koffiekoeken

“Genieten van lekkere dingen moet kunnen, ook als surfer. Tegenwoordig is gezond eten zo’n hype, je mag haast niets meer eten. Ik heb niets tegen gezond eten, maar af en toe eens een koffiekoek of dame blanche moet kunnen. Als je wil koken in een camper is dat een hele uitdaging. Je bent beperkt wat plaats betreft: eten klaarmaken op een gasvuurtje en zonder plek om je afval weg te gooien, is een gedoe. Ik ben geen keukenprinses maar ’s morgens vroeg een eitje bakken, dat lukt nog wel. Een heel diner in mekaar steken voor mezelf – ik reis meestal alleen – vind ik te veel werk. Dus eet ik meestal liever iets lekkers op een terrasje.”

Leer de zee lezen

“Surfers zijn volgzaam en surfen graag op gekende en populaire stranden, waar ze in het water bij andere surfers gaan ‘bijleggen’. Vaak wordt er niet eens gesurft, want er zijn niet genoeg golven voor iedereen. Als je zelf golven kan voorspellen en spots uitkiezen, kan je minder drukke line-ups surfen. Daar kan je meer golven nemen en op die manier groeit je zelfvertrouwen. Probeer als surfer een basiskennis op te bouwen. Own the forecast. Word een meteo master. Op die manier ben je niet afhankelijk van Google of andere surfers, en kan je zelfstandig een surftrip in mekaar steken. Geen evident studieonderwerp, maar wel de moeite waard.”

Elke Van den Ende

/

Drink lokaal bier en wijn van hier

Geef iets terug aan je bestemming. “Lokaal shoppen, is iets dat we door Corona vaker zijn beginnen doen. Ik trek dat principe ook door als ik op mijn bestemming ben. Doe je inkopen niet in de plaatselijke Lidl maar ga op zoek naar de lokale kruidenier. Drink geen generiek bier maar pluis uit waar het ambachtelijke bier gebrouwen wordt. Steek je camper of diepvriezer niet vol met spullen die je thuis gekocht hebt. Heel wat reizigers willen zo goedkoop mogelijk op reis gaan, maar daar heeft de lokale bevolking niets aan. Er zijn plekken waar campertoerisme verboden werd omdat campertoeristen de lokale economie niet steunen. Integendeel, ze bezorgen vaak alleen overlast. Mijn redenering is dat als je op een plek geniet van de natuur en de golven, het een eerlijke deal is om iets in return te doen.”

Veerle Helsen

Don’t be a tourist

“Ik wil meer weten dan de eerste vijf tips die ik tegenkom op de sites van TripAdvisor en Lonely Planet. Als ik in een restaurant lekker eet, vraag ik aan de chef waar hij zelf gaat eten. Zo kom ik op plekken die niet in een gids staan. Als ik een week lang bij de bakker om brood ga, zal hij me de week nadien misschien wel met een persoonlijke groet bedienen. En wie weet kom ik hem wel eens tegen in het water, of helpt hij me met mijn camper als ik bandenpech heb. Als je je een beetje integreert en de plaatselijke gewoontes overneemt, worden dat blijvende herinneringen.”

Veerle Helsen

/

Stop altijd bij de etalage van een immokantoor

“Elke keer als ik een nieuwe regio bezoek, smeed ik banden met de lokale bevolking en denk ik al na een paar dagen: ‘ik voel me hier thuis’. Ik praat veel met locals en voel me snel verbonden met een plek. Op bijna iedere plek die ik bezoek, begin ik te dromen van een huisje, een hutje of een appartement met zicht op zee. Hoe meer afgelegen je zit, hoe goedkoper het is om een stukje grond te kopen. Dus ik check op elke plek waar ik kom de prijzen in de etalage van het immokantoor en begin te dromen van een nieuw avontuur.”

Koop een gids die langer blijft hangen dan een IG-story

“Ik probeer gidsen te schrijven die anders zijn. Surf & Stay is geen surfgids, geen fotoboek en ook geen klassieke reisgids. Als je erin bladert of leest, word je meegenomen op roadtrip. De tips dansen op de pagina, zoals golven op zee. De navigatie doorheen het boek is out of the box, maar geen betere voorbereiding voor je vakantie dan verloren lopen in een papieren landschap, toch?”

Elke Van den Ende

Surf & Stay door Veerle Helsen, € 39,99.

Lees meer Marie Claire op: Kijk binnen in het Parijse appartement van Mirjam Flatau; Hier eet je deze zomer champagne-ijs in België; Kijk binnen in de indrukwekkende nieuwe winkel van Arte Antwerp.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Roadtrip, Surf & Stay, Veerle Helsen.