Sun guilt: wat is het en waarom heb je er in deze periode last van?
© Unsplash

Sun guilt: wat is het en waarom heb je er in deze periode last van?

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

De zomer komt eraan en dat voel je aan alles: de bomen staan in bloei, de vogeltjes fluiten en de zon staat hoog aan de hemel. Hoewel het eigenlijk iets positiefs zou moeten zijn, kan vooral dat laatste toch ook het omgekeerde effect hebben, maak kennis met sun guilt.

Wie veel tijd spendeert op TikTok heeft de term ‘sun guilt’ misschien al een keer voorbij zien komen. Op de app laten content creators zich uit over het dubbele gevoel dat ze ervaren op uitzonderlijk zonnige dagen. Dat ze niet alleen zijn met dit dubieuze gevoel bewijzen de honderden filmpjes van zij die exact hetzelfde ervaren.

@carterfordays the sun guilt really be getting to me sometimes😭 #sunguilt #beachlife ♬ hospital beach – Cottonwood Firing Squad

Lees ook: 18 vazen om de lente in huis te brengen

/

Wat is sun guilt?

Het zogenaamde ‘sun guilt’ kan letterlijk vertaald worden als ‘een schuldgevoel op zonnige dagen’. Je krijgt er vooral mee te maken op dagen dat zowel de temperatuur als de uv-index astronomische hoogtes bereiken. Op dat soort momenten wordt het als vanzelfsprekend aanzien dat je meteen naar buiten gaat om te zonnen, picknicken of wandelen. Eigenlijk is elke activiteit goed zolang je maar niet binnen zit. Blijf je toch binnen omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent of je favorieten serie binget dan kan je dus last krijgen van schuldgevoelens.

/

FOMO

Hoewel de term nog maar pas opduikt, is het gevoel absoluut niet nieuw. Zo maakten we een aantal jaar geleden kennis met de ‘fear of missing out’, ofwel ‘FOMO’. Dit schuldgevoel als je niets leuks of spannends aan het doen bent terwijl mensen in je omgeving dat wel doen werd aangewakkerd door de opkomst van sociale media. Posts van gezellige terrasjes, toffe concerten en dromerige reisbestemmingen geven je het gevoel dat je iets aan het missen bent. Zo zijn sociale media ook een trigger voor sun guilt. Als jij vanuit je zetel ziet hoe al je vrienden en familieleden van de zon genieten krijg je nog meer het gevoel dat je iets fout doet.

Niet alleen sociale media kunnen het gevoel aanwakkeren, er zijn ook nog andere factoren. Zo komt het gevoel vaker voor bij inwoners van landen waar de het vaak koud en nat is, zoals België. Warme dagen zijn er schaars en als de zon dan eens opduikt aan de hemel terwijl je binnen zit, is het heel normaal om het gevoel te ervaren dat je die dag aan het verspillen bent.

Lees ook: Van pijn tijdens seks tot betere intimiteit: deze posities kunnen helpen

/

Wat doe je er tegen?

Als je met sun guilt wil omgaan is het eerst belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Heb je sun guilt omdat je verplichtingen hebt of heb je gewoon geen zin om naar buiten te gaan? Als het zo is dat er gewoon andere dingen zijn die je moet doen zoals werken voor je kantoorjob, maar je eigenlijk liever van de zon zou genieten dan is het bijvoorbeeld een idee om je kantoor naar buiten te verplaatsen. Ga met je laptop in de tuin zitten of verplaats je naar het terras van een leuke koffiebar. Zo krijg je zowel je werk gedaan als een goede portie vitamine D.

Het kan ook zijn dat je binnen je favoriete serie ligt te bingewatchen of uitgebreid in bad gaat, maar toch ergens het gevoel hebt dat je de zonnige dag niet ter harte neemt. Dan is het belangrijk om te beseffen dat iedereen zijn eigen manier van ontspannen heeft en dat er nog genoeg zonnige dagen komen waarop je misschien wel zin hebt om naar buiten te trekken. Het is dan ook een goed idee om de sociale media even links te laten liggen zodat je niet heel de tijd geconfronteerd wordt met wat je zou moeten missen.

Lees ook: De methodes die écht werken om meer energie te krijgen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >