Zijn Belgische ouders gevoelig voor stress?
© Unsplash - Katie Emslie

Zijn Belgische ouders gevoelig voor stress?

Door Lucie Delplanque & Manon Germeaux
Leestijd: 1 min

Uit een enquête die voedingssupplementenproducent Omnivit voerde bij 1.000 Belgen, waaronder veel ouders, blijkt dat we toch behoorlijk wat last hebben van stress. Maar liefst 1 op de 5 ouders geeft aan op dagelijkse basis stress te ervaren. Hoe, wat en waarom; dat lees je hier.

Ouders (32%) blijken dagelijks meer stress te ervaren dan ondervraagden zonder kinderen (21%). 60% van de ouders ervaart minstens één keer per week stress veroorzaakt door het ouderschap, 20% van hen ervaart dit dagelijks. De bronnen van stress zijn bij de meeste ouders dezelfde: de opvoeding, stemmingswisselingen en huishoudelijke taken.

Evenwicht zoeken tussen werk en privéleven

40% van de ouders zegt moeite te hebben met het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven. 70% van de moeders en 50% van de vaders gelooft dat meer vrije tijd zorgt voor meer geduld ten opzichte van hun kinderen. Mocht het kunnen dan zou 70% van de ouders liever minder werken om meer tijd door te brengen met hun kinderen.

Meer stress door jonge kinderen

Jonge kinderen zorgen voor aanzienlijk meer stress. 71% van de dagelijks gestresseerde ouders heeft een kind dat jonger is dan 6 jaar. 66% heeft een kind tussen 7 en 18 jaar, 48% van de gestresseerde ouders heeft een kind dat ouder is dan 18 jaar.

Zorgen

Van de ouders die aangeven dat hun stress voortkomt uit het ouderschap, gelooft 84% dat ze betere ouders zouden kunnen zijn. Het probleem blijkt dus vooral tussen de oren te zitten, want van de ouders die weinig of geen stress ervaren, denkt maar 37% zijn of haar rol beter te kunnen uitoefenen dan nu het geval is.

4 op de 5 ouders, dus maar liefst 80%, geeft ook aan zich zeer regelmatig zorgen te maken over het welzijn van de kinderen. Bijna evenveel ouders zijn ongerust over wat er zou kunnen gebeuren met hen.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook ‘Tijd spenderen met familie doet langer leven‘, ‘Dit zijn de 10 gelukkigste landen ter wereld‘, ‘Bsit en Bsit Care, de Ubers van de babysitters‘, ‘LONGREAD: De illusie van het multitasken‘.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Enquête, Kinderen, Ouders, Ouderschap, Stress.