Sporten tijdens je menstruatie: ja of neen?
© Unsplash

Sporten tijdens je menstruatie: ja of neen?

Leestijd: 1 min

Sporten tijdens de menstruatie wordt vaak afgeraden, maar studies tonen aan dat het veilig en voordelig is voor fysieke en mentale gezondheid. We vroegen raad aan een expert.

/

“Sommige vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie zonder moeite trainen, met mogelijk een lichte afname van prestaties, terwijl anderen zich te zwak en vermoeid voelen om te trainen”, zegt Stacy Jacques, Wellbeing Manager bij sportclub Aspria. “Het is duidelijk vastgesteld dat lichamelijke activiteit je pijn zal verlichten en je humeur zal opkrikken. Dus geef de voorkeur aan lichaamsbeweging terwijl je naar je lichaam luistert en de intensiteit van je training aanpast als je dat nodig acht.”

Geen universeel antwoord

“Iedere vrouw vraagt het zich wel eens af. En iedere vrouw reageert anders op een menstruatieperiode. Sommigen voelen zich uitgeput, anderen barsten dan weer van energie en nog anderen hebben een slecht humeur.

Eigenlijk bestaat er geen universeel antwoord. In deze periode van je cyclus is het niet ongebruikelijk om last te hebben van pijn en vermoeidheid. Je zou dus kunnen denken dat sporten tijdens de menstruatie helemaal niet wordt aanbevolen. Maar dat is niet waar. Sport blijft een plaats hebben in je routine, ook tijdens je regels. Sporten kan zelfs helpen.”

/

Sporten verlicht de pijn van menstruatie

“Diverse studies hebben aangetoond dat sporten tijdens de menstruatie helpt bij het verlichten van pijn, zoals menstruatiekrampen (die van persoon tot persoon verschillen en zelfs van dag tot dag of van cyclus tot cyclus) en zelfs stress, slapeloosheid en gebrek aan energie kan verminderen. “Het algemene advies dat ik graag geef, is dat bewegen, wanneer mogelijk, helpt om de pijn te verlichten. Matige cardio of matige krachttraining, stimuleren het lichaam en maken de periode draaglijker.”

“Een training met matige lichaamsbeweging aangepast aan jouw tolerantieniveau, zal de bloedcirculatie in je bekkengebied verbeteren en zo de spieren van je baarmoeder ontspannen. Sportieve beweging helpt bij het verlichten van krampen, spasmen en samentrekkingen. Een ander belangrijk voordeel is dat fysieke activiteiten de slaap bevorderen. “

“Goed nieuws komt nooit alleen. Weet dan dat ons brein na 30 minuten training endorfine produceert. Deze kleine moleculen hebben ongelooflijke effecten op je lichaam. Sensatie van extase, kracht en plezier.”

Lees ook: Deze vier sporten kunnen menstruatiekrampen tegengaan

 

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Sport.