Het taboe rond menstruatie in de sportwereld
© Pexels

Het taboe rond menstruatie in de sportwereld

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 1 min

In de sportwereld blijft menstruatie een taboe dat voor veel vrouwelijke atleten een bron van angst vormt. Dit kan leiden tot een verlies van zelfvertrouwen en stress, vooral door het gebrek aan geschikte faciliteiten. Het is hoog tijd om deze barrières te doorbreken en meer openheid te creëren over dit natuurlijke aspect van het vrouw-zijn.

/

Het is een onderwerp dat vaak onder de radar blijft in de sportwereld: menstruatieangst bij vrouwelijke atleten. Een recent onderzoek uitgevoerd door Always, werpt een licht op dit onderwerp. Het roept op tot meer inclusie en bewustwording in de sportsector.

/
Onderzoek Always

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 61% van de vrouwelijke atleten al eens last heeft gehad van menstruatieangst. Deze angst, komt voort uit het taboe rond menstruatie in de sport. Het kan leiden tot verlies van zelfvertrouwen en extra stress bij het presteren. 76% van de ondervraagde atleten benadrukken het gebrek aan erkenning van menstruatiebehoeften van vrouwen in de sport. 69% is van mening dat wedstrijden niet zijn aangepast aan vrouwen tijdens hun menstruatie.

Always biedt praktische oplossingen en roept op tot bredere erkenning van de behoeften van vrouwen in de sport. Uit het onderzoek blijkt ook dat 77% van de sporters het nuttig zou vinden om meer over menstruatie te praten en bewuster te worden van de impact ervan op vrouwen- en meisjessport. Daarnaast pleit 79% voor meer openheid over menstruatie om barrières voor toekomstige generaties weg te nemen.

/
Team België

Om deze kwestie aan te pakken en meer bewustzijn te creëren, werkt Always samen met de Belgische wielrenster Lotte Kopecky. Sinds 2023 is Lotte de Belgische sportvrouw van het jaar. Kopecky, lid van ‘Team België’ op de Olympische Spelen, heeft persoonlijk ervaren hoe menstruatieangst een extra obstakel vormt voor vrouwelijke atleten. Als ambassadrice van Always deelt ze haar ervaringen en benadrukt ze het belang van het doorbreken van dit taboe.

“Als atlete is de druk om op mijn best te presteren tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 enorm,” zegt Lotte Kopecky. “Maar naast de fysieke en mentale uitdagingen is er voor ons als vrouwelijke atlete nog een extra obstakel in de vorm van menstruatieangst. De stress en de afleiding die het met zich meebrengt, kunnen zwaar wegen, maar ik laat me er niet door tegenhouden.”

/
Olympische en Paralympische Spelen

Always, Gillette en Venus zullen het Olympisch Dorp en de atleten voorzien van maandverbanden en scheermesjes. ‘Team België’ juicht dit initiatief toe. Zij zijn van mening dat het verstrekken van gratis maandverband een stap in de goede richting is. Met andere woorden is het dus tijd om menstruatieangst in de sportwereld aan te pakken en vrouwen een stem te geven. Bovendien moeten ze voorzien worden van de ondersteuning die ze verdienen, zowel op als buiten het veld.

Lees ook: Bakuchiol de nieuwe retinol? Dit wil je erover weten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Menstruatie, Olympische spelen, Parijs 2024, Taboes.