Deze vier sporten kunnen menstruatiekrampen tegengaan
© Unsplash

Deze vier sporten kunnen menstruatiekrampen tegengaan

Leestijd: 2 min

Schommelingen in stemming, lage energieniveaus en gebrek aan motivatie hebben allemaal iets gemeen: ze zijn het resultaat van de maandelijkse menstruatiecyclus van een vrouw. Een expert tipt welke sporten menstruatiekrampen én klachten tegen kunnen gaan. 

/

Wanneer we ons gelukkig en vol energie voelen, komt dit doordat onze hersenen een ‘goed gevoel chemische stof’ produceren, ook bekend als ‘dopamine.’ Wanneer de oestrogeen- en progesteron niveaus van een vrouw laag zijn vlak voor hun menstruatie, kan dit de dopamineproductie beïnvloeden.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) gelooft Rowan Cooke, Sport- & Bewegingswetenschapsspecialist bij Bulk.com, dat lichaamsbeweging voor vrouwen niet alleen gaat om de fysieke voordelen, maar ook om de mentale aspecten.

“Het leven als vrouw kan een emotionele achtbaan zijn, met vrouwelijke hormonen die vier keer per maand veranderen, wat verschillende reacties en effecten op het lichaam achterlaat. “Desalniettemin is wetenschappelijk bewezen dat lichaamsbeweging deze reacties kan bestrijden. Wanneer we sporten, voelen we een plotselinge ‘high,’ vergelijkbaar met een stemmingswisseling. Dopamine is een chemische boodschapper die vaak bekend staat als het ‘gelukshormoon’ dat signalen draagt die mentale en emotionele reacties in de hersenen regelen. Daarom, wanneer we sporten, laten onze hersenen gelukshormonen vrij.”

Lees ook: Op romantische date in Parijs? Dit zijn de leukste restaurants

/

Onderzoek naar sport

Een studie onder meer dan 400.000 volwassenen in de leeftijd van 27-61 jaar ondervond dat vrouwen 24% minder kans hadden om te overlijden aan welke oorzaak dan ook dan degenen die niet sportten, terwijl mannen 15% minder kans hadden. Vrouwen hadden ook een 36% lager risico op een fatale hartaanval, beroerte of andere cardiovasculaire gebeurtenis, terwijl mannen een 14% lager risico hadden.

“Lichaamsbeweging is uiterst gunstig voor vrouwen om verschillende redenen”, benadrukt Cooke. “Vrouwen merken dat hun metabolisme afneemt naarmate ze ouder worden, dus lichaamsbeweging is belangrijk voor het bevorderen van de circulatie, het verlagen van de bloeddruk en het behouden van een gezond gewicht. Hormonen spelen ook een grote rol in het leven van een vrouw, en veel vrouwen weten misschien niet dat lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van hun hormonale balans, inclusief oestrogeen- en progesteronniveaus. Een hormonale balans kan een positief effect hebben op de menstruatiegezondheid, vruchtbaarheid en symptomen van de menopauze.”

/

De beste oefeningen die je kan doen 

Wandelen

Wandelen is een fantastische manier om je dopaminelevels te verhogen, vooral als je je in een omgeving bevindt met prachtige landschappen en mooi weer. Het verkennen van verschillende schilderachtige routes dagelijks kan ook helpen bij het verhogen van je dopaminelevels en je brein actief houden. Vooral voor mensen die thuis werken, is wandelen op elk moment van de dag gunstig. Als je de kans hebt, probeer dan te wandelen in het zonlicht, aangezien dit de opname van zonlicht door je huid stimuleert en de productie van vitamine D bevordert, wat op zijn beurt de aanmaak van dopamine en serotonine kan verhogen. Een regelmatig wandeltempo van ongeveer 100-150 minuten per week wordt aanbevolen.

/

Yoga

Yoga is een andere oefening die uitstekend is voor het verhogen van dopaminelevels. Terwijl de praktijk van yoga gericht is op ontspanningstechnieken en het strekken van bepaalde delen van het lichaam die normaal niet worden gerekt, kan yoga ook dopaminelevels verhogen door het verhogen van de cardiorespiratoire output. Deze ademhalingsoefeningen verbeteren de stemming en versterken de communicatie tussen de hersenen en het zenuwstelsel.

/

Gewichtheffen

Gewichtheffen is ook een geweldige stemmingsversterker vanwege het gevoel van prestatie en motivatie als resultaat. Naarmate je begint met licht tillen en sterker wordt en je gewicht verhoogt, zullen de dopaminelevels toenemen vanwege een gevoel van prestatie. Probeer drie tot vier keer per week gewichten te tillen, met essentiële rustdagen ertussen en het doel om elke twee tot drie weken je gewichten iets te verhogen.

/

Zwemmen

Hoewel het kan worden gezien als een sport met hogere intensiteit, is zwemmen geweldig voor het verhogen van dopamine. Dit komt doordat het het aantal bepaalde neurotransmitters in je hersenen kan verhogen. Vooral jezelf onderdompelen in koud water, wat onmiddellijke endorfines stimuleert vanwege de extreme temperatuur. Als koude onderdompelingen niets voor jou zijn, is ongeveer 30 minuten zwemmen in water op kamertemperatuur ook oké.

Lees ook: Deze trend zie je overal en wil je zelf proberen: de zijscheiding

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Menstruatie.