Ontdek hier de mooiste fietsroutes in België
© Unsplash

Ontdek hier de mooiste fietsroutes in België

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

3 juni staat ook wel bekend als Wereldfietsdag. En laat dat nu eens de perfecte gelegenheid zijn om al het moois te ontdekken dat ons land te bieden heeft. Trek eropuit en ontdek de mooiste fietsroutes in België.

Sinds april 2018 kennen we dankzij de VN een wereldwijde dag die helemaal in het teken staat van fietsen. De dag werd in het leven geroepen om alle voordelen van de sport in de kijker te zetten. Het is niet alleen een relatief goedkoop vervoersmiddel, het is ook nog eens goed voor het milieu en voor je gezondheid. Zie dit als een uitnodiging om op de dag zelf, die dit jaar op een maandag valt, met de fiets naar het werk te trekken of ga nog een stap verder en ontdek de Belgische natuur aan de hand van deze prachtige fietsroutes.

Lees ook: Thuiswerken op verplaatsing: de 5 beste koffiebars in Gent om te telewerken

/

De Maasfietsroute

Deze fietsroute, ook wel bekend als EuroVelo 19, leidt je door Nederland, België en Frankrijk. Wie houdt van een fietstocht langs het water kan op deze route absoluut zijn hartje ophalen. Deze route volgt – niet verrassend – de Maas. De weg is meer dan 1000 kilometer lang, maar om van wat natuurpracht te genieten is de volledige route uitfietsen absoluut geen vereiste.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Ardenne (@visit.ardenne)

Meer info? www.eurovelo.com

/

Het RAVeL netwerk

Dit netwerk aan fietsroutes doorkruist met zijn 1500 kilometer aan routes heel Wallonië. De wegen zijn speciaal voorbehouden voor zwakke weggebruikers en lenen zich dus perfect tot een rustgevende fietstocht door de prachtige natuur die Wallonië te bieden heeft. Daarbovenop bevinden deze wegen zich op oude jaagpaden en langs oude spoorwegen wat het allemaal nog indrukwekkender maakt.

Meer info? www.ravel.wallonie.be

/

De Vlaanderenroute

Niet alleen Wallonië, maar ook Vlaanderen beschikt over een indrukwekkend netwerk aan fietsroutes. De zogenaamde Vlaanderenroute gidst je langs de mooiste plekjes die het noordelijk deel van ons land te bieden heeft. Deze route heeft alles waar je als fietser maar van kan dromen zoals prachtige bossen, historische stadscentrums, pittige heuvels en gezellige terrassen om even op uit te blazen. De route is 962 kilometer lang en welk deel je ervan ontdekt is helemaal aan jou.

Meer info? www.icoonfietsroutes.be

/

Culturele route in Limburg

Als niet alleen de natuur je interesseert, maar je ook verwonderd raakt van een stukje cultuur is deze route absoluut de moeite. De volledige route is 59 kilometer en dus ook voor niet-geoefende fietsers goed te doen. Daarnaast word je geleid langs onder andere een wijnkasteel, basiliek, begijnhof en wijngaard, kortom, je zal ogen tekort komen.

Meer info? www.visitlimburg.be

Lees ook: De ultieme tips van een voedingsspecialist om zo lang mogelijk te blijven stralen

/

Route door het Zoniënwoud

Wie in en rond de hoofdstad woont is zeker niet gedoemd om via drukke wegen en tussen hoge gebouwen te fietsen want gelukkig is er het Zoniënwoud. Dit prachtige bos telt wel 4400 hectare aan natuurpracht en staat dan ook terecht op de lijst met Unesco Werelderfgoed. De fietstocht door het Zoniënwoud is 47 kilometer lang wat betekent dat ook amateurfietsers deze klus kunnen klaren op 3 uur en 30 minuten. Je vertrekt in Ter Kamerenbos en komt zelfs even in Wallonië als je Terhulpen inrijdt.

Meer info? www.bike.brussels

/

De Unesco route

Tijdens deze fietsroute ontdek je alles wat het zuidelijke deel van ons land te bieden heeft. En dat mag je letterlijk nemen want deze routes gidsen je langs het culturele erfgoed waar Wallonië over beschikt. Het totale netwerk telt in totaal 419 kilometer aan fietsplezier en is onderverdeeld in verschillende  etappes, het enige wat jij nu nog moet doen is kiezen bij welke van de 11 etappes je begint.

Meer info? www.visitwallonia.be

/

Nationaal Park Bosland

Wie geen fan is van ellenlange fietsroutes, maar wel een onvergetelijke fietservaring wil beleven kan terecht in Nationaal Park Bosland in Hasselt. Hier krijg je de kans om letterlijk tussen de bomen te fietsen op een 700 meter lang fietspad dat tot 10 meter de hoogte ingaat. Hoewel het fietspad niet uitzonderlijk lang is, is het ook makkelijk te integreren in een langere route aangezien het op een fietsknooppunt ligt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Limburg (@visitlimburg.be)

Meer info? www.visitlimburg.be

Lees ook: Fan van Bridgerton? Plan dan een citytrip naar Bath

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: België, Fiets.