Sophie Ellis-Bextor: “Disco kan de wereld redden”
© Lee Strickland

Sophie Ellis-Bextor: “Disco kan de wereld redden”

Leestijd: 2 min

Murder on the Dancefloor, de popklassieker van Sophie Ellis-Bextor uit de noughties, staat na 23 jaar opnieuw in de hitlijsten. Een verrassende comeback, met dank aan een naaktscène in de film Saltburn én TikTok.

/

Wist je iets over de film toen je instemde om het lied te laten gebruiken?

“Ik wist alleen dat de film Saltburn heette, dat Emerald Fennell het script had geschreven en geregisseerd en dat ze het nummer wilde gebruiken in de slotscène, om iemand poedelnaakt op te laten dansen. Ik had zoiets van: ‘Yep! Count me in.”

Kunnen disco, pop en glitters de wereld redden?

“Muziek biedt een immense kracht. Alleen muziek heeft het vermogen om je door de tijd te voeren en naar verschillende plekken te transporteren, herinneringen op te roepen en emoties te doen herleven. Denk maar aan de zorgvuldige selectie van muziek voor een huwelijksceremonie of een begrafenis.”

Een mooi voorbeeld van muziek als oppepper is ‘Kitchen Disco’.

“Tijdens de lockdown ervaarde ik een totaal gevoel van desoriëntatie terwijl ik thuis was met onze vijf kinderen, omringd door stress en spanningen en belast door het zware nieuws. Ik voelde me compleet nutteloos. Mijn echtgenoot Richard stelde voor om elke vrijdag een optreden te organiseren als manier om het hoofd boven water te houden. Die wekelijkse Kitchen Disco, live uitgezonden via Instagram vanuit onze keuken, werden een vorm van escapisme en catharsis. De muziek verminderde stress, zorgde voor vreugde en bracht mensen samen.”

Je hebt een groot gezin en een boomende muziekcarrière. Hoe combineer je de twee?

“Ik ervaar dezelfde drukte als elke werkende moeder, maar gelukkig hou ik van wat ik doe. Mijn gezinsleven is belangrijk voor me, maar ik koester mijn carrière. Als je dingen met passie doet, vind je genoeg energie en tijd. Maar als je een rustig en voorspelbaar leven wilt, moet je geen vijf zonen hebben en geen muzikante worden.”

/

Is het een droom die uitkomt, zo’n comeback?

“Soms voelt het alsof ik ben uitgenodigd voor een feestje waarvan ik nooit had gedacht dat ik er deel van zou uitmaken. Ik ben blij dat ik het lied kan blijven delen. Dat tieners die nog niet eens leefden toen het voor het eerst uitkwam ernaar luisteren, is spectaculair.”

Wat is het meest bijzondere aan je comeback?

“Ik hoef niet per se op tournee te gaan om te zien hoe mensen reageren op het lied. Dat kan dankzij sociale media gewoon vanuit mijn sofa. Bovendien bracht de lancering van een nummer twintig jaar geleden veel onzekerheden met zich mee. Zou het een hit worden? Komt er een heel album? Het is uniek dat de song op zich eigenlijk al het momentum creëert en ik achterover kan leunen en denken: wow, dit is speciaal. Nu kan ik er gewoon van genieten.”

Wie zijn je muzes?

“Kylie Minogue, Diana Ross en Cher schitteren als nooit tevoren. Maar ook vrouwen dichter bij huis, zoals mijn moeder, leiden een stimulerend en interessant leven. Het zijn vrouwen van 50, 60 en 70 die alle kansen die het leven biedt, plukken. Ze doen hun eigen ding zonder verantwoording af te leggen aan anderen.”

Wat mogen we verwachten van je optreden in Antwerpen?

“Een feest! Ik breng een mix van oude en nieuwe nummers en leuke discocovers. Zoals altijd is het doel om iedereen op de dansvloer te krijgen.”

Sophie Ellis-Bextor treedt op maandag 4 maart op in De Roma in Antwerpen.Tickets koop je op de website.

Less ook: Beyoncé kondigt nieuw album aan en gaat country

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Muziek, Sophie Ellis-Bextor.