Slapen we slechter met volle maan?
© Unsplash

Slapen we slechter met volle maan?

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

Deze vrijdag 19 november is het weer zover: volle maan. “Verdorie”, denk je nu misschien, “weeral een nacht slechter slapen”. Maar is dat ook echt zo? Marie Claire zocht uit of we echt slechter slapen tijdens volle maan of dat het slechts één van de vele mythes is die bestaat over de maan.

/

Minder slaaphormoon

Er gebeurde al heel wat onderzoek naar de effecten van de maan op onze slaap. Eén van de eerste belangrijke onderzoeken vond plaats aan de Universiteit van Basel in 2013. Ook al was het doel niet om de effecten van de volle maan op ons slaappatroon te testen, toch kwamen ze tot een opmerkelijk resultaat. Rond volle maan maakten de proefpersonen minder melatonine aan wat het hormoon is dat zorgt voor een slaperig gevoel. Ze hadden ook vijf minuten langer nodig om in slaap te vallen, sliepen korter en minder diep.

Het onderzoek kon helaas niet verklaren waarom deze effecten zich voordeden. Er waren bovendien ook maar 33 proefpersonen. Of het dus om een toevallig verband ging tussen volle maan en onze slaap, kon niet gezegd worden.

/

Nieuw onderzoek

Een nieuwe studie van Science Advances komt echter met gelijkaardige resultaten aan het onderzoek uit Basel. Op de avonden voor de volle maan zou onze slaap later starten en korter zijn.

Maar ook dit onderzoek kan geen directe causale link geven tussen volle maan en een verandering in ons slaappatroon. Een mogelijke verklaring zou de zwaartekracht van de maan kunnen zijn, volgens de onderzoekers. Ze denken dat de zwaartekrachtcycli, die verband houden met de maanmaand, mensen extra gevoelig maken voor de effecten van licht, maanlicht of kunstmatig, op de nachten voor de volle maan.

Ganapathy Kumar – Unsplash

/

Er is dus nog geen eenduidig antwoord op de vraag of de volle maan wel degelijk onze slaap beïnvloedt. In afwachting op nieuwe onderzoeksresultaten draaien we ons liever nog een keer om en doen we onze ogen even toe.

Lees ook: Steeds meer Belgen kampen met slapeloosheid, dit kan je doen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Slapeloosheid, Volle maan.