Hoe adaptogenen je lichaam terug in balans kunnen brengen
© Getty Images

Hoe adaptogenen je lichaam terug in balans kunnen brengen

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 2 min

Onze hersenen verwerken niet alleen duizenden prikkels per dag, ze doen ook hun uiterste best om ons lichaam in balans te houden. Adaptogenen kunnen je lichaam daarbij helpen. 

Josefien Smet, aka vegan chef @yosogreen, leerde adaptogenen kennen in Los Angeles, waar ze een culinaire opleiding volgde. Ze geraakte er niet alleen geïnspireerd door de eetcultuur maar ook door de natuurlijke en mindful manier van leven. “Je darmen zijn je tweede brein. Zij nemen niet alleen op wat je eet, maar ook wat je voelt, zoals stress. We kennen het concept comfort food maar waarom niet wellness food?”

In haar zoektocht naar voedingsstoffen met een positieve impact op het welzijn stuitte Josefien op adaptogenen, een groep superfoods die je lichaam en hersenen helpen een balans te vinden en stress te verwerken. Denk aan: kruiden, bloemen, planten, knollen, wortels of paddestoelen.

“Je lichaam is een heel intelligente stressmanager. Het voert constant kleine veranderingen door, waardoor je in balans blijft. Dat proces heet homeostase. Wanneer je het bijvoorbeeld te warm hebt, ga je zweten. Als je lichaam uit balans is, kunnen adaptogenen helpen het terug in balans te brengen. Ze hebben een non-specifieke werking op je lichaam. Dat betekent dat ze werken op je hele systeem. Ze communiceren met je zenuwstelstel en werken in op je hormonen en immuunsysteem.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Golden Hour (@goldenhour.be)

Welke soorten adaptogenen bestaan er?

 1. Ashwagandha
  Dit anti-stress adaptogeen uit India kan je dagelijks innemen. Het vermindert vermoeidheid, boost het immuunsysteem én het libido. Daarnaast is het een bron van ijzer en werkt het als een antioxidant. The perfect remedy for modern life!
 2. Astragalus
  Wanneer je last hebt van een verkoudheid of griep, is dit adaptageen uit China je beste vriend. Naast een boost voor je immuunsysteem, heeft het een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de balans van de hormonen. Ook ondersteunt het je vertering. Verder draagt het bij tot een gezonde huid en is het een bron van magnesium en selenium.
 3. Maca
  Dit adaptogeen uit de bergen van Peru kan je energielevels, seksuele gezondheid en hormonenbalans positief beïnvloeden, en dat zowel voor mannen als vrouwen. De wortel is familie van de broccoli en een bron van vitamine C en ijzer. Het superfood helpt je huid te beschermen tegen zonneschade en kan je collageenproductie boosten.
 4. Reishi
  Nood aan wat ontspanning? Dit adaptogeen uit Nevada help het lichaam ontspannen, vermindert stress en boost je mood. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk, helpt het bij hoge levels van cholesterol en boost het je immuunsysteem.

Hoe kan je ze gebruiken?

Je kan adaptogenen vers gebruiken, of gedroogd in poeders, capsules en zelfs crèmes, maskers of kompressen. Josefien waarschuwt wel dat ze geen wondermiddel zijn: “Adaptogenen zijn geen quick fix. Ze zijn zeker geen vervanging van voldoende slaap, evenwichtige en positieve voeding. Ze zijn wel een toevoeging aan een gezonde levensstijl.” Welk adaptogeen voor wie geschikt is? “Daarvoor moet je ze leren kennen en hun effect op je lichaam monitoren”, aldus Josefien.

Shop Golden Hour:

Lees meer: Met deze beautyproducten maak je van je badkamer een home spa, 5 tips van experts om je huid in topconditie te houden tijdens de winter, Wordt je haar sneller vet als je het elke dag wast?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid.