Slapen we best met of zonder ondergoed?
© unsplash

Slapen we best met of zonder ondergoed?

Leestijd: 1 min

Slapen we 's nachts best met of zonder ondergoed? Het is een vraag die velen al een tijdje wakker houdt. Voor eens en voor altijd: dit denkt een gynaecoloog erover. 

/

Sommigen van ons zweren bij de combinatie van een slip of onderbroek en een T-shirt (of hemd) om in te slapen. Anderen kiezen liever voor een pyjama of een nachthemd. De avontuurlijksten geven zich over aan de slaap in hun meest eenvoudige staat. Dus, wie heeft er gelijk?

Lees ook: Warm weer, meer voedselverspilling? Dit zijn de beste tips die dat tegengaan

/

Slapen zonder onderbroek: de beste keuze

Voor de gezondheid van je geslachtsdelen, laat de slip achterwege! “Wanneer je ’s nachts een stof in contact houdt met de vulva, vooral als het een beetje warm is en je zweet, bevordert dit het broeien en verhoogt het het risico op vulvovaginitis, en dus op een schimmelinfectie”, legt gynaecoloog Odile Bagot uit.

Schimmelinfecties zijn meestal gerelateerd aan een schimmel van het type Candida albicans. Deze schimmel, van nature aanwezig in de vaginale flora, heeft de neiging om in te grote hoeveelheden te groeien wanneer gunstige omstandigheden voor zijn groei aanwezig zijn, zoals vochtigheid en gebrek aan luchtcirculatie. Dit is wanneer een schimmelinfectie kan ontstaan, met jeuk en abnormale vaginale afscheiding tot gevolg. Een behandeling is dan noodzakelijk.

En wat betreft urineweginfecties? “Het is aangetoond dat langdurig gebruik van inlegkruisjes het risico op blaasontstekingen vergroot, dus het is heel goed mogelijk dat dit ook geldt voor slips als je ze ’s nachts draagt naast overdag”, vertelt Dr. Bagot. Enkele darmbacteriën, meestal van het type Escherichia coli, kunnen in de onderkant van je slip blijven hangen na een toiletbezoek. De bacteriën hebben dan alle gelegenheid om ’s nachts je urinewegsysteem binnen te dringen en daar een infectie te veroorzaken. Dit risico bestaat natuurlijk ook overdag. Basis hygiëneadviezen zijn noodzakelijk om blaasontstekingen te voorkomen wanneer je naar het toilet gaat: grondig afvegen en vooral altijd van voren naar achteren.

/

Welke outfit moet je ’s nachts dragen als je het absoluut wil?

Kies voor ruime kleding die geen contact maakt met je intieme delen. Bovendien herinnert Dr. Odile Bagot eraan dat wat je overdag draagt ook comfortabel moet blijven: “Te strakke kleding kan nadelige effecten veroorzaken, zoals vulvaire irritaties of verstoringen van de vaginale flora.”

Conclusie: zonder ondergoed slapen, met een wijde short of een mooie, ruime, pyjama zijn perfect om te genieten van de nacht in alle rust. Onthoud dat natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen de huid veel beter laten ademen. Niet alleen zullen ze je minder laten zweten, maar ze zullen ook helpen bij het verminderen van huidvochtigheid. Dit geldt ook voor je beddengoed.

Lees ook: Zo draag je denim op denim dit najaar

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Gezondheid.