Warm weer, meer voedselverspilling? Dit zijn de beste tips die dat tegengaan
© Unsplash

Warm weer, meer voedselverspilling? Dit zijn de beste tips die dat tegengaan

Leestijd: 1 min

Heerlijk weer, zalig lange dagen en gezellige barbecues: de zomer staat gelijk aan gezelligheid, maar jammer genoeg ook aan veel voedselverspilling en rottend eten. Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, deelt de beste tips.

/

1. De diepvries is je beste vriend

In de strijd tegen voedselverspilling is de vriezer je beste vriend, dus gooi niks weg en word creatief! Laat rijp fruit bijvoorbeeld langer leven door het in te vriezen en er bij terugkomst een smoothie van te maken, of te verwerken tot ijsblokjes. Wist je dat je zelfs losgeklopte eieren en yoghurt in kan vriezen? Door (plantaardige) zuivel te mengen met fruit maak je onweerstaanbare ijslolly’s.

Tip: Eten blijft het langst goed als je je vriezer op -18 graden Celsius zet.
Extra tip: Koelkast helemaal leeg? Trek de stekker eruit om energie te besparen. Win-win!

Lees ook: Is warm water met citroen echt zo gezond?

/

2. Kijk, ruik, proef

Is de houdbaarheidsdatum van het eten in je koelkast verstreken? Er is nog hoop! THT-labels (Tenminste Houdbaar Tot) zijn indicatoren voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Dat betekent dat producten met een THT-label – zoals yoghurt, eieren en brood – lang na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog steeds kunnen worden gegeten. In plaats van het weg te gooien, gebruik je je zintuigen om te checken of iets nog eetbaar is.

/

3. Doe onderzoek naar wat je kan eten

Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze wel en niet eten en gooien vaak (delen van) groenten en fruit weg uit angst dat ze niet eetbaar zijn. Om voedsel optimaal te gebruiken is het belangrijk om per ingrediënt te kijken wat je wel of niet kan gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je het blad van tomaten gewoon kan eten? Heerlijk als tapenade of pesto. Ook de stam van een broccoli is bruikbaar: geschild kan je die in kleine stukjes gewoon mee roerbakken.

4. Bedank je buur

Als je op vakantie gaat, is er ongetwijfeld iemand die je planten water geeft of je huisdieren verzorgt. Als ze toch binnen zijn, laat ze een kijkje nemen in je koelkast! Misschien vinden ze hét ingrediënt dat de star of the show wordt in hun avondmaaltijd.

/

5. Organiseer een no-waste picknick party

Via de Too Good To Go-app kun je onverkochte etenswaren kopen bij verschillende supermarkten, cafés en restaurants. Van brood tot sushi en van groente tot fruit: je hebt een geweldige maaltijd voor minder geld én voorkomt dat voedsel wordt verspild. Dus: verzamel je vrienden in het park en neem je Verrassingspakket of koelkast-restjes mee voor een no-waste picknick party.

Lees ook: Is het slecht om met een muggenstekker in de slaapkamer te slapen?

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.