Slaapexpert Floris Wouterson geeft 5 tips om beter te slapen
© Getty Images

Slaapexpert Floris Wouterson geeft 5 tips om beter te slapen

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Je gezondheid prioriteit maken begint bij goed slapen. Slaap je goed, dan kan je de rest ook veel effectiever aanpakken. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap, op 15 maart, verzamelden we enkele tips uit de bestseller Superslapen.

/

In zijn boek Superslapen behandelt slaapexpert en coach Floris Wouterson de principes van goede slaaphygiëne, het nut van een goed bed, het belang van lichaamsbeweging en een geborgen slaapomgeving.

Jouw persoonlijke slaapblauwdruk

“De eerste stap is om met een open geest naar jouw slaapblauwdruk te kijken. We hebben allemaal een persoonlijke slaapblauwdruk, die is verankerd in ons onderbewuste. Deze blauwdruk is belangrijk omdat hij bepalend is voor jouw levenskwaliteit, hoe jij je voelt, hoeveel energie jij hebt, hoe creatief je bent. Maar ook hoe vaak je ziek bent en zelfs hoelang je leeft. Die blauwdruk geeft weer hoe jij geconditioneerd of geprogrammeerd bent tijdens je leven. Je slaapblauwdruk bestaat voornamelijk uit de informatie of programmering die je in het verleden, met name als jong kind, hebt ontvangen. Je primaire bronnen zijn vaak je ouders, broers en zussen, leraren, vrienden, media en in je latere leven ook de bedrijfscultuur. Het goede nieuws is dat je niet je hele leven hoeft te laten bepalen door die conditionering. Het fascinerende is dat je je programmering kunt wijzigen en op die manier de eerste essentiële stap kunt zetten om de uitkomst te veranderen.”

/

Goed slapen doe je niet alleen

“Het klinkt misschien vreemd als we het hebben over slapen, maar om je slaapkwaliteit te verhogen, is het belangrijk om een team om je heen te verzamelen dat je ondersteunt om dat doel te bereiken. Jouw doel is om goed te slapen en daarvoor heb je supporters nodig. Bedenk dus wie jouw supporters kunnen zijn en vraag ze om jou te helpen bij het bereiken van jouw doel. Een slaapbuddy is idealiter iemand die ook streeft naar het verbeteren van zijn slaap, of iemand met wie je regelmatig kan afspreken om over je ervaringen en voortgang te spreken.”

Creëer je eigen slaapoase

“Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk de juiste omstandigheden te creëren. Hierbij speelt je slaapkamer een centrale rol. Dit zou een ruimte van rust, sereniteit en herstel moeten zijn. De slaapkamer is effectief een extra leefruimte geworden in plaats van een slaapkamer. Het slechtste apparaat in je slaapkamer tijdens de nacht is je smartphone. Maak je slaapkamer zo donker mogelijk en breng je belangrijkste zintuigen tot rust. Kies ook zorgvuldig je matras, hoofdkussen, dekbed en bedtextiel.”

/

Het belang van sterke slaaproutines

“Wat je doet voordat je naar bed gaat, heeft een directe uitwerking op de kwaliteit en de duur van je slaap. Terwijl wat je doet direct nadat je wakker wordt, een significante invloed heeft op de rest van je dag en de daaropvolgende nacht. Je pre- en post-slaaproutine zijn net zo belangrijk als je eigenlijke slaap gedurende de nacht. Licht opruimwerk in huis, mediteren, ademhalingsoefeningen of een ontspannend boek lezen zijn enkele do’s voor je gaat slapen. Don’ts voordat je gaat slapen, echte slaapkillers, zijn pittig, te veel, te vet en te laat eten, alcohol drinken of dranken met veel suiker of cafeïne, technologie, zoals mobiele telefoon, laptop, tablets en dergelijke, gebruiken en lezen van en reageren op mails en chats.”

Info: Superslapen van Floris Wouterson, uitgeverij AnderZ, € 26,99.

Meer lezen: Wat betekenen de meest voorkomende seksdromen?

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Gezondheid, Slapen.