3 recepten uit ‘Shelf Love’, het nieuwe boek van Ottolenghi
© ottolenghi

3 recepten uit ‘Shelf Love’, het nieuwe boek van Ottolenghi

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 4 min

Lockdown of geen lockdown, het team van Ottolenghi bleef druk in de weer in hun testkeuken in Londen, de befaamde OTK. Met als resultaat: het nieuw kookboek Shelf love, de ultieme gids voor simpele maar onweerstaanbare gerechten die je klaarmaakt zonder veel gedoe. Wij tippen alvast onze favoriete recepten. 

Het beste van Yotam en co om doordeweeks op tafel te zetten, zonder stress.

Feta in sesamkorst en honingsiroop met zwarte limoen

Ottolenghi Voorbereiden: 15 minuten, bereiden: 30 minuten, koelen: 30 minuten of tot de volgende dag.

Voor 8 personen

Ingrediënten:

  • 2 blokken Griekse feta
  • (360 g elk), elk in 4 driehoekjes (8 driehoekjes in totaal)
  • 35 g rijstebloem (of bloem als u niet voor glutenvrije bloem kiest)
  • 1 groot ei, goed losgeklopt
  • 100 g gemengd zwart en wit
  • sesamzaad, licht geroosterd
  • 2 eetl. olijfolie
  • ½ eetl. blaadjes citroentijm, of gewone tijmblaadjes

Voor de siroop

  • 120 g vloeibare honing
  • 1 theel. gemalen zwarte limoen (blz. 50) (naar keuze)
  • 3 citroenen, 1 uitgeperst voor 1 eetl. sap en de andere 2 heel gelaten

Vooruitwerken:

  • Paneer de feta de avond van tevoren en zet hem goed afgedekt in de koelkast.

Zo ga je te werk: 

  1. Bekleed een ondiepe ovenschaal (of een bakplaat met een opstaande rand), van circa 30 x 20 cm met bakpapier.
  2. Dep de stukken feta droog, wentel elk stuk door de bloem en schud het teveel er rustig af. Haal het dan door het losgeklopte ei, gevolgd door het sesamzaad en zorg ervoor dat alle driehoekjes volledig zijn omhuld. Leg elk stuk in de voorbereide ovenschaal en zet de fetadriehoekjes minstens 30 minuten in de koelkast, of langer als er tijd voor is.
  3. Verhit de oven tot 220 °C. Besprenkel de gepaneerde fetadriehoekjes met de olie en bak ze rechtstreeks uit de koelkast 18 minuten in de oven tot ze goudbruin en doorgewarmd zijn; keer ze halverwege de baktijd voorzichtig om.
  4. Doe terwijl de feta wordt gebakken de honing met de zwarte limoen als u die gebruikt in een kleine pan en zet hem op halfhoog  tot hoog vuur. Zet het vuur zodra de honing gaat borrelen halfhoog en laat hem onder af en toe roeren 6-7 minuten koken tot hij een donkere karamelkleur heeft. Haal de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Zet 5 minuten opzij om hem af te laten koelen.
  5. Schil met een aardappelmesje de overige twee citroenen en snijd ze in parten, roer ze door het afgekoelde honingmengsel.
  6. Giet de citroensiroop als alles klaar is direct over de fetadriehoekjes in de ovenschaal, bestrooi ze met de tijm en serveer ze meteen, rechtstreeks uit de schaal.

Lees ook: Dit is wat er écht met je lichaam gebeurt als je stopt met suiker eten

Maak uw eigen versie:

  • Laat de zwarte limoen weg als u hem niet kunt vinden dit gerecht is zonder limoen net zo bijzonder.
  • Vervang de feta door halloumi.
/

Za’atar-zalm met tahin

Ottolenghi

Voorbereiden: 5 minuten, bereiden: 20 minuten.

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets (600 g), met vel,
  • dikke graten verwijderd
  • 2 eetl. za’atar
  • 2 theel. sumak, plus ½ theel. extra om te bestrooien
  • 60 ml olijfolie
  • 250 g babyspinazie
  • 90 g tahin
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3½ eetl. citroensap
  • 1½ eetl. korianderblad, grofgesneden
  • zout en zwarte peper

Zo ga je te werk:

  1. Verhit de oven tot 220 °C.
  2. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.
  3. Zet een grote ovenvaste sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en laat hem 2-3 minuten koken tot hij net geslonken is.
  4. Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met 2 eetlepels olie. Zet hem 5 minuten in de oven.
  5. Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap, een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.
  6. Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten terug in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak.

Maak uw eigen versie:

  • Vervang de zalm door een andere duurzaam gevangen vis, en pas zo nodig de bereidingstijden aan.
  • Gebruik een andere bladgroente dan spinazie, bijvoorbeeld boerenkool of snijbiet.

Lees ook: Week van het Zien: 5 feiten en fabels over ogen

/

Puntpaprika’s gevuld met romige mais en ingelegde jalapeñopepers

Ottolenghi

Voorbereiden: 20 minuten, bereiden: 1 uur en 15 minuten.

Voor 4 personen, als lichte lunch

Ingrediënten

  • 1 groene jalapeñopeper, met zaadlijsten en al in dunne ringetjes gesneden (15 g)
  • 2 eetl. appelciderazijn
  • 1 theel. fijne kristalsuiker
  • 250 g diepvriesmaiskorrels, ontdooid
  • 100 ml slagroom
  • 50 g snelkookpolenta
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ei
  • 105 ml olijfolie
  • 75 g vochtarme mozzarella, grofgeraspt
  • 75 g rijpe cheddar, grofgeraspt
  • 4 middelgrote rode puntpaprika’s
  • 2 uien, in ringen van 5 x 1 cm
  • 5 g takjes tijm
  • 10 g verse koriander, fijngesneden
  • zout en zwarte peper

Zo ga je te werk: 

  1. Verhit de oven tot 180 °C.
  2. Doe de jalapeñopeper met azijn  en suiker in een kleine schaal en meng alles. Zet hem opzij om de peper te marineren.
  3. Doe de maiskorrels met de room, polenta, twee derde van de knoflook, het ei, 1 eetlepel olie, ¾ theelepel zout en royaal versgemalen peper in een keukenmachine en mix alles tot een zeer grove puree. Schep hem in een schaal en roer de mozzarella en de cheddar erdoor.
  4. Maak met een klein scherp mes een inkeping over de lengte van elke paprika (let goed op dat u ze niet helemaal doorsnijdt), laat het steeltje zitten. Verwijder met uw vingertoppen voorzichtig de zaadjes en vul elke paprika met het maismengsel.
  5. Giet 1 eetlepel olie over de bodem van een grote, gietijzeren pan of een sauteerpan en bedek hem met de uienringen en takjes tijm, bestrooi licht met zout en peper. Leg de paprika’s met de inkeping boven op de uien en besprenkel ze met 1 eetlepel olie. Kruid alles licht met zout en peper en giet 200 ml water in de pan, zorg ervoor dat je het niet in de paprika’s giet. Bak ze 30 minuten in de oven, schakel de temperatuur naar 200 °C en bak ze nog 20 minuten in de oven tot de paprika’s gaar en mooi van kleur zijn.
  6. Roer intussen in een kleine schaal de overgebleven 4 eetlepels olie, met koriander, overgebleven knoflook, 1/8 theelepel zout en  royaal versgemalen peper door elkaar.
  7. Schep de korianderolie en gemarineerde jalapeño’s over de paprika’s en serveer ze warm. 

Maak uw eigen versie:

  • Gebruik gewone paprika’s als u geen puntpaprika’s kunt krijgen.
  • Varieer met de kazen, elke zachte, goed smeltende soort is hiervoor geschikt!
  • Verdubbel de hoeveelheden als er meer eters zijn.

Vooruitwerken:

  • Vul de paprika’s een dag van tevoren, zodat u ze de volgende dag meteen kunt bakken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Food, Koken, Ottolenghi.