Week van het Zien: 5 feiten en fabels over ogen
© Getty Images

Week van het Zien: 5 feiten en fabels over ogen

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Dat de coronacrisis een zware periode was, moeten we je niet meer vertellen. Maar ook onze ogen zagen af van de pandemie. Van 9 tot 16 oktober organiseert de Algemene Professionele Opticiens- en Optometischebond van België (APOOB) voor de 17e keer de Week van het Zien, speciaal daarom zetten wij enkele feiten en fabels over ogen op een rij.

Op gedetailleerde cijfers is het nog even wachten, maar opticiens en optometristen merken het duidelijk in de praktijk: door de toegenomen schermtijd gaan onze ogen al jaren sterk achteruit, maar de lockdowns en quarantaines hebben het effect versneld en versterkt. In sommige landen spreekt men al van ‘quarantainemyopie’, het gevolg van uren binnen zitten bij slechte verlichting en te lange schermtijd bij het thuiswerk en huiswerk. Vooral bij jongeren zou de schade vooral toenemen.

Het is daarom ook nu tijd om actie te ondernemen stelt APOOB. “Myopie of bijziendheid ontstaat wanneer de oogspieren te lang onder stress staan waardoor de oogbol langer wordt, bijvoorbeeld bij het dichtbij schermkijken. Vooral jongeren tussen 12 en 21 jaar zijn kwetsbaar. In China kwamen er bij de eerste lockdown bij de zesjarigen drie keer zoveel bijziende kinderen dan in de jaren voor corona”; klinkt het bij Serge Bruninx, Voorzitter APOOB.

Lees ook: De mooiste make-uplooks van fashion week SS22

Over wat goed of slecht is voor je ogen, bestaan heel wat verhalen. De Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België brengt graag duidelijkheid over enkele feiten/fabels:

• Als je een bril of lenzen draagt, gaan je ogen sneller achteruit.

Niet dus. Je ogen wennen weliswaar aan het dragen van lenzen of een bril, maar ze maken je zicht niet slechter. Ogen bepalen zelf hoe snel ze achteruitgaan, daar hebben bril of lenzen dus geen invloed op. Dat komt omdat een bril de lichtstralen verandert die het oog binnenkrijgt en dus niet een deel van het oog zelf. Ook kan een te sterke bril geen kwaad: je zal slechter of waziger zien en zelfs hoofdpijn kunnen krijgen, maar het zal je ogen zelf niet schaden.

• Wortels eten verbetert je zicht.

Helaas. Regelmatig wortels eten mag dan gezond zijn, het zal je zicht niet verbeteren.

Lees ook: Week van de Belgische Mode: dé 3 talenten die dit seizoen gaan doorbreken

• Je kan beter horen als je blind bent, en beter zien als je doof bent.

Dat klopt vaak. Wetenschappers ontdekten dat hersenen zich kunnen herorganiseren om het verlies van een zintuig te compenseren. Zo horen blinde mensen veranderingen in toonhoogte beter en kunnen ze zich beter oriënteren aan de hand van geluid. Omgekeerd geldt ook dat mensen die bij de geboorte doof zijn, vaak een beter zicht hebben dan mensen met een goed gehoor. Al betekent dit natuurlijk niet dat dove mensen nooit een bril moeten dragen…

• Oogoefeningen helpen je van je bril af.

Jammer, maar geen enkele oogoefening kan je van je bijziendheid of verziendheid verlossen. Wel kunnen oogoefeningen helpen bij bepaalde oogspierproblemen.

• In het donker lezen is slecht voor je ogen, net als te dicht bij de tv zitten.

In het donker lezen kost je ogen extra moeite, waardoor je ogen sneller vermoeid raken en kunnen gaan tranen. Maar deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen snel weer. Ook is er geen bewijs dat dicht bij de tv zitten slecht is voor kinderogen. Uiteraard kunnen kinderen ook problemen met hun zicht krijgen als ze dicht tegen het tv-scherm plakken, maar meestal is dat dichtbij zitten onschuldig en onschadelijk voor de ogen.

Bescherm je zicht

Met enkele simpele vuistregels kan je echter al veel leed voorkomen, benadrukt Bruninx. Voldoende water drinken bijvoorbeeld (en minder koffie), om te voorkomen dat je ogen uitdrogen. Een goed houvast is ook de 20-20-2 regel: voor elke 20 minuten intense schermtijd, moet je 20 seconden ver wegkijken om je ogen te ontspannen. Die laatste 2 staat voor 2 uur buiten spelen, maar dat is uiteraard voor kinderen bedoeld, al is buitenlucht en -licht voor iedereen belangrijk.

Van 9 tot 16 oktober kan iedereen bij 1 van de 200 deelnemende opticiens en optometristen terecht voor een vrijblijvende oogmeting. Check www.weekvanhetzien.be voor adressen in jouw buurt. Belangrijk: ga zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting en drink goed, want droge ogen (o.m. door vermoeidheid en een tekort aan vocht) kunnen de oogmeting beïnvloeden.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid.