Recept: zo maak je de Koreaanse superfood kimchi
© Unsplash

Recept: zo maak je de Koreaanse superfood kimchi

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Als je houdt van Aziatisch eten is de kans groot dat je al eens van dit gerecht hebt gehoord. Kimchi is een Koreaans bijgerecht dat sinds een aantal jaar ook bij ons aan populariteit wint. Dit gerecht zou een heleboel gezondheidsvoordelen bieden en zo maakt je het.

/

Wat is kimchi en waarom is het populair?

Hoewel het al jaren een traditioneel bijgerecht is in Korea, is de populariteit van kimchi nog maar pas overgewaaid naar het Westen. Het Koreaanse gerecht verscheen steeds vaker op sociale media en ondertussen heeft kant-en-klare kimchi zijn weg gevonden naar de schappen van de supermarkt. Dit gerecht bestaat uit een mix van gefermenteerde groenten. Het heeft zijn populariteit te danken aan de brede waaier aan gezondheidsvoordelen die het zou bieden.

Aangezien de groenten gefermenteerd zijn bevat het gerecht probiotica. Dit zijn goede bacteriën die je darmflora op peil houden. Het is dus vooral populair bij zij die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom of een opgeblazen gevoel ervaren na de maaltijd. Maar daar stopt het nog niet met de pluspunten. Aangezien het gerecht boordevol groenten zit, is het ook nog eens rijk aan vezels en vitaminen. Terecht een heel populair gerecht dus.

Kimchi

Unsplash

Lees ook: Kook rood: 3 recepten met tomaten als hoofdingrediënt

/

Zo maak je zelf kimchi

Ingrediënten

  • 1 boerenkool
  • 2 wortels
  • 1 witte rammenas
  • 6 tenen knoflook
  • 3 lente-uien
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 1 klein stuk gember (ongeveer 30 gram)
  • 1 nashipeer
  • 60 ml vissaus
  • 180 ml water
  • 15 gram rijstbloem
  • 20 gram bruine suiker
  • 50 gram gochugaru (Koreaanse chillivlokken)
  • Zeezout

Bereiding

1. Snij de boerenkool in grove stukken en doe deze in een kom.

2. Strooi een rijkelijke hoeveelheid zeezout over de kool en voeg zo’n 50 ml water toe.

3. Laat de boerenkool ongeveer 1 uur rusten.

4. Schil de wortels en witte rammenas en snij ze in julienne.

5. Snij de lente-uien in stukjes van ongeveer 1 cm lang.

6. Doe de wortel, rammenas en lente-uien in een kom en hou ze apart.

7. Schil en snij de appel en nashipeer in blokken van 1 cm.

8. Pel de tenen knoflook en schil het stuk gember.

9. Pel de ui en snij hem in grove stukken.

10. Doe de appel, nashipeer, gember, knoflook, ui en vissaus in een blender en mix.

11. Meng de gochugaru onder het mengsel uit de blender.

12. Doe 130 ml water in een pan en voeg hier de rijstbloem aan toe. Laat dit langzaam koken.

13. Voeg de bruine suiker toe en verlaag de temperatuur.

14. Blijf mengen tot je een homogeen, karamelkleurig geheel krijgt.

15. Laat het mengsel afkoelen en voeg het toe aan het mengsel dat uit de blender kwam.

16. Voeg de groenten in julienne toe aan dit mengsel.

17. Spoel de boerenkool af zodat het meeste zout verwijderd is.

18. Meng de boerenkool onder het mengsel.

19. Doe het mengsel in vershoudbakjes en laat de kimchi minstens een week fermenteren in de koelkast.

Lees ook: Moeten we écht supplementen slikken?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Probiotica, Recept, Superfood.