Rea Milla: de Somalische vluchtelinge die het tot topmodel schopte
© Marton Kecskes

Rea Milla: de Somalische vluchtelinge die het tot topmodel schopte

Leestijd: 4 min

Een jaar geleden werd ze voor het eerst gespot op de catwalk van de Hongaarse modeshows, iedereen fascinerend met haar exotische schoonheid. Kafiya is haar naam en ze is afkomstig uit Somalië. Het land ontvluchtend, belandde ze in Hongarije, waar ze een nieuwe thuis vond en een ontluikende carrière.

Dit interview verscheen in het januarinummer van Marie Claire België.

/

In Hongarije is ze stilaan een beroemdheid aan het worden. In november sierde ze de cover van de Hongaarse Marie Claire, een unicum voor model én magazine. Voor Kafiya was het de eerste keer dat ze haar opwachting mocht maken op de pagina’s van een internationaal modemagazine. Voor Marie Claire Hongarije was het de eerste keer dat een zwart model de cover haalde.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Rea_Milla (@rea_milla) le

Het verhaal van Kafiya is dan ook op zijn zachts gezegd inspirerend. Een glimp in dertien vragen.

/

Van Somalië naar Hongarije

Je spreekt al behoorlijk goed Hongaars. Wanneer ben je hier aangekomen?

“Vier jaar geleden heb ik Somalië voor Hongarije ingeruild. Ik was op dat moment vijftien jaar. Het was een lange tocht waar ik een jaar over gedaan heb. Ik spreek inmiddels behoorlijk goed Hongaars, maar makkelijk was het niet. In het begin waarschuwde iedereen me ook voor hoe moeilijk het zou zijn om de taal te leren, dat ik het niet zou kunnen. Maar ik hield vol. Ik wou niet alleen maar Engels praten tegen de mensen die ik hier tegenkom. Ik woon hier nu, dus wil ook graag iedereen verstaan.”

Droomde je er als kind altijd van om model te worden?

“Nee. Op televisie keken we wel naar films over mode, maar het betekende niets voor ons. Televisie was voor ons een manier om te ontdekken hoe mensen leven in het buitenland en wat er elders op de wereld gebeurt. Zo heb ik ook Iman ontdekt, topmodel én geboren in Somalië. Dus toen mensen in Hongarije opmerkten hoeveel ik op haar leek, wist ik waarover ze het hadden. Maar toen ik voor het eerste tegen werd gehouden op straat met de vraag of ik model wou worden, had ik geen flauw idee wat een model daadwerkelijk doet.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Rea_Milla (@rea_milla) le

Zie jij Iman als een rolmodel?

“Ja, ik denk het wel. Ze is een hele sterke, mooie vrouw, met een fantastische internationale carrière. Maar er is ook een ander Somalisch model, Waris Dirie, die bekend is om meer dan haar schoonheid. Ze schreef een boek over haar leven eind jaren negentig, een verhaal dat tevens verfilmd werd. Het heeft de wereld attent gemaakt om de onmenselijke omstandigheden waarin vrouwen in Somalië leven, op genitale verminking. Op haar ben ik ook heel trots.”

Lees ook: Interview: topmodel Barbara Palvin onthult beautygeheimen aan Marie Claire. 

/

Rokjesverbod

Werd je in je geboorteland als mooi beschouwd?

“Als kind was ik te dun. Veel mensen vroegen dan ook aan mijn moeder of er iets mis was met mij, of ik wel genoeg at. Mijn huid is donkerder dan die van mijn broers en zussen, en ik ben ook kleiner. Dus nee, in Somalië vond niemand mij speciaal, toch niet in de positieve zin van het woord.” (lacht)

Dus als je in Somalië was gebleven, was je waarschijnlijk nooit model geworden?

“Zeker niet. Het past ook niet binnen de islamitisch cultuur. Mijn ouders weten tot op de dag van vandaag niet dat ik werk als model. Thuis dragen vrouwen lange gewaden die hun lichaam compleet verstoppen. Zelfs hun gezicht verbergen ze. In mijn familie tonen de vrouwen wel hun gezicht aan de wereld, maar als vrouw rondlopen in onthullende kledij is ondenkbaar.”

Vandaag doe je dat wel. Was het moeilijk om je eerste korte rok aan te trekken?

“Ik herinner me de eerste keer dat ik in een korte rok buitenkwam. Ik was zo bang dat mijn benen trilden. Het heeft twee jaar geduurd eer ik eraan gewend was. Nu trek ik zonder blikken of blozen een broek of korte rok aan alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Somalische kleren zou ik, daarentegen, niet meer kunnen dragen.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Rea_Milla (@rea_milla) le

Lees ook: Interview: Zoé Thaets is de revelatie van de modeweken. 

/

Naamsverandering

Hoe ben je in het modellenbestaan gerold?

“Toen iemand mij op straat aansprak, schrok ik. Ik vertrouw nooit mensen die ik niet ken. Later raadde een goede vriend me Advantage Agency aan, dus zocht ik hen op. Ik probeer graag nieuwe dingen uit en zag dit als een leuke uitdaging. In het begin vond ik het wel eng, maar ik denk niet dat iemand dat gemerkt heeft. Lopen als een model en poseren voor foto’s heb ik thuis geleerd door naar talloze filmpjes op het internet te kijken.”

Hoe reageerden de Hongaarse modellen op je komst? Had je het gevoel dat je er direct bij hoorde?

“In het begin vonden ze me speciaal. Ze raakten mijn haar aan en waren geïntrigeerd door de kleur van mijn huid. Maar ze waren heel vriendelijk en hielpen me om erbij te horen. Ze waren benieuwd naar mijn leven, naar wat ik allemaal had meegemaakt.”

Je hebt recent je naam veranderd naar Rea Milla. Waarom?

“Ik kreeg heel veel negatieve reacties op mijn modellenfoto’s op Facebook, dus heb ik besloten om mijn naam te veranderen. Ik gebruik mijn nieuwe naam, Rea Milla, enkel voor modelopdrachten. Dat is ook de reden waarom je mij op Instagram en Facebook enkel vindt onder die naam. Rea Milla koos ik niet toevallig. Het is een naam uit de Griekse mythologie die verwijst naar als wat stroomt en vloeit.”

/

Debuut documentaire

Ambieer je een internationale carrière?

“Ja, maar momenteel is dat niet de prioriteit. Sinds september studeer ik Engelse Studies aan de Pázmány Péter universiteit. Daar ben ik behoorlijk druk mee, maar ook heel blij. Mijn modellenbureau blijft vragen of ik meer werk wil aannemen in het buitenland, dus opties zijn er sowieso, maar ik wil niet dat het modellenwerk mijn studies in de weg staat.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Rea_Milla (@rea_milla) le

In wiens voetsporen zou jij graag willen treden?

“In die van Gigi Hadid. Ze heeft haar modellencarrière op een zeer professionele manier opgebouwd en blijft ondanks haar topstatus erg menselijk. Ze gebruikt haar populariteit ook om goede doelen een duwtje in de rug te geven. Zo werkt ze samen met UNICEF om de wereld attent te maken op de vluchtelingenproblematiek. Als ik ooit de kans krijg, wil ik ook graag iets doen voor de mensen in Afrika.”

In Hongarije werd een documentaire over je gemaakt. Hoe voelde het om continu gevolgd te worden door een camera?

“Mij stoorde het niet, maar anderen hadden er wel last van. Dat gaf een vreemde mix: daar waar mensen rond mij me probeerden bij te staan in een nieuw avontuur, maakte juist dat avontuur dat ze zich ongemakkelijk voelden. Zelf was ik volledig op mijn gemak.”

Horen we daar een filmcarrière lonken?

“Ik zie mezelf niet als een actrice. Ik ben een model en daar blijft het voorlopig bij.” (lacht)

Beeld: 

Agentschap: Avantage Models
Ontwerper: Nini Molnar
Fotograaf: Marton Kecskes
Art director: Palmai Angie
Make up artist: Tegely Laura

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Lifestyle, Mode, Models.