PhotoBrussels Festival toont hoe lockdowns ook creativiteit voortbrengen
© Frédéric Stuccin

PhotoBrussels Festival toont hoe lockdowns ook creativiteit voortbrengen

Leestijd: 1 min

De vijfde editie van het PhotoBrussels Festival van cultuurcentrum Hangar staat in het teken van de lockdown. De organisatie vroeg aan Europese fotografen om de voorbije maanden in pakkende beelden te vertalen. Maar liefst 420 artiesten reageerden met een foto uit hun bubbel. 

/

PhotoBrussels Festival 05 zet het jaar 2020 in de kijker en de menselijke veerkracht die daarbij kwam kijken. In maart lanceerde het een oproep aan alle Europese fotografen om hun visie op het universum dat ontstond door de quarantaine in beeld te brengen. De organisatie hoopte dat de situatie ook creativiteit zou voortbrengen en kreeg gelijk. Maar liefst 420 artiesten uit verschillende Europese landen stuurden een foto in.

Lockdown in beeld op het PhotoBrussels Festival

De jury selecteerde daaruit 27 winnende projecten die je kunt bekijken op een grote overzichtstentoonstelling in kunstencentrum Hangar. Mooi om te zien is hoe alle artiesten de lockdown anders beleefden. Je ziet fotografen die alleen thuis zitten in de stad, anderen verkasten naar hun familie of het platteland. Sommige brengen de harde eenzaamheid en uitzichtloosheid van hun situatie in beeld, al ervaarde lang niet iedereen die gevoelens. Op sommige werken oogt het voorbije jaar dankzij de nodige humor en creativiteit best amusant en optimistisch.

Het PhotoBrussels Festival loopt nog tot en met 27 maart. De Festival Tour organiseert gelijktijdig een parcours langs 40 fototentoonstellingen die verspreid zijn door Brusselse cultuurhuizen als Bozar, het Joods Museum van België, Wiels en nieuwere plaatsen als Geopolis en L’Enfant Sauvage.

Meer info en tickets: hangar.art.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Couture van Belgische bodem: Natan stelt optimistische collectie voor. Ontdek de beste muziek van overleden artieste Sophie. De mooiste cabins voor een vakantie in eigen land.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Brussel, Expo, Fotografie.