Ontdek de beste muziek van overleden producer en artieste Sophie
© Transgressive, Future Classic, MSMSMSM

Ontdek de beste muziek van overleden producer en artieste Sophie

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Haar carrière was kort, daarom niet minder krachtig. Sophie (34) stond vooral gekend om haar grote impact op de moderne popmuziek. Haar kenmerkende sound van snelheid, melodie, zuiverheid en catchiness deed muziekkenners spreken over een nieuw muziekgenre genoemd hyperpop. 

/

Zaterdag 30 januari raakte bekend dat iconische producer en artieste Sophie gestorven was ten gevolge van een val in Athene. Ze was slechts 34 jaar oud en stond aan de start van een veelbelovende carrière. Hoewel haar naam geen standaard begrip was in de meeste mensen hun afspeellijsten, werkte ze buiten haar experimentele muziek mee aan opnames van onder andere Madonna, Kanye West en Charlie XCX. In 2018 ontving Sophie nog een Grammy nominatie voor haar album ‘Oil of Every Pearl’s Un-Insides’.

Nadat ze voor het eerst doorbrak in de door mannen gedomineerde wereld van elektronische muziek, kondigde Sophie aan dat ze een transgendervrouw is. Net zoals zijzelf, toonde haar muziek zowel harde mannelijke kantjes als fluweel zachte vrouwelijke zwoelheid. Sophies muziek leek wel een ode te zijn aan haar persoonlijke zoektocht naar zichzelf.

Sophie Xeon werd geboren in Glasgow. Ze leerde zichzelf muziek aan, geïnspireerd door haar vaders cassettetapes van raves. In de vroege jaren van 2000 verhuisde ze naar Berlijn, de hoofdstad van elektronische muziek, om zich onder te dompelen in die wereld. Haar werk kreeg wereldaandacht in 2013 dankzij haar single ‘Bipp’. Ontdek hieronder de 12 essentiële liedjes van Sophies muzikale talent, zowel eigen liedjes als producties onder haar invloed:

Bipp – 2013

Lemonade – 2014

Hard – 2014

Hey QT – 2014

Just like we never said goodbye – 2015

Bitch I am Madonna – 2015

Vroom, Vroom – 2016

Yeah Right – 2017

It’s okay to cry – 2017

Faceshopping – 2018

Immaterial – 2018

Bipp remix – 2021

Lees meer Marie Claire op: Is ‘Da Vinci of Debt’ het duurste kunstwerk ooit?Saskia De Coster is ongelijkheid tussen mannen en vrouwen beu en richt sekte op  en 22-jarige dichter Amanda Gorman geeft Amerika hoop.

Tags: Electronic music, Sophie.