Oscars 2021: alle winnaars op een rij (inclusief de Belgische)
© Getty Images

Oscars 2021: alle winnaars op een rij (inclusief de Belgische)

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Afgelopen nacht werden tijdens de 93e editie van de Academy Awards de 2021 Oscarwinnaars bekend gemaakt. Wie viel het meest in de prijzen? Dat was Nomadland, die onder andere het beeldje voor Beste Film en Beste Regisseur in de wacht sleepte. Met die laatste schreef de Aziatische regisseur Chloé Zhao geschiedenis. Dit zijn alle winnaars op een rij.

/

De impact van een pandemie

De 2021 Oscaruitreiking stond origineel gepland voor 28 februari, maar zoals bij vele plannen strooide de coronacrisis roet in het eten. Door de grote impact van de pandemie op de bioscoop- en filmindustrie besloot de organisatie de uitreiking te verplaatsen naar 25 april 2021. Als gevolg konden er meer films in aanmerking komen voor een Oscarnominatie.

Aangezien we afgelopen jaar massaal thuis hebben gezeten, werden vele films niet meer (hoofdzakelijk) in de bioscopen gelanceerd. Online streamingplatformen speelden een grote rol om ons geëntertaind te houden. Daarom besloot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences om tijdelijk ook films die enkel via streaming, video on demand of drive-inbioscoop werden uitgebracht, toe te laten.

Lees ook: Oscars 2021: dit waren de mooiste looks op de rode loper.

/

Oscarwinnaars 2021

De overduidelijk grote winnaar van de avond was Nomadland, met maar liefst drie Oscars. De Amerikaanse dramafilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jessica Bruder. Het vertelt het verhaal van een vrouw die door de Grote Recessie haar baan verliest. Als gevolg besluit ze om als een nomade door het land de te reizen op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Naast het winnen van de Oscar voor Beste Film, schrijft regisseur Chloé Zhao ook geschiedenis als Beste Regisseur. Als vrouwelijke regisseur is ze slechts de tweede vrouw die de prestigieuze prijs in de wacht sleept. Belangrijker nog is dat Zhao de eerste Aziatische regisseur is die de erkenning van Beste Regisseur ontvangt op de Academy Awards.

Ook de Oscar voor Beste Actrice ging naar niemand minder dan Francis McDormand voor haar rol in Nomadland. Anthony Hopkins won dan weer de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in Father. Al bij al was het een goede avond voor diversiteit en inclusiviteit. Twee onderwerpen waar de Academy al lang voor onder vuur ligt. Nooit eerder werden er zoveel Oscars uitgereikt aan gekleurde acteurs en actrices. Zo won de 73-jarige Yuh-Jung Youn als eerste Koreaanse actrice ooit een Oscar voor Beste Ondersteunende Actrice in Minari.

Met maar liefst 10 nominaties werd lang verwacht dat Mank dé grote winnaar zou zijn. De film kon slechts twee prijzen bemachtigen in relatief kleine categorieën: productieontwerp en cinematografie.

/

Belgische winnaar

Deze editie van de Oscars had ook een Belgisch randje. Sound of Metal, de film die kans maakte op zes beeldjes en door Belg Bert Hamelinck werd geproduceerd, won twee Oscars. Die voor Beste Geluid en die voor Beste Montage. Twee relatief kleine Academy Awards, maar toch iets om trots op te zijn.

/

Een overzicht

Bekijk hieronder de complete lijst met winnaars van de Oscars 2021:

Beste filmNomadland

Beste regisseur – Chloé Zhao – Nomadland

Beste actrice – Frances McDormand – Nomadland

Beste acteur – Anthony Hopkins – The Father

Beste vrouwelijke bijrol – Yuh-Jung Youn – Minari

Beste mannelijke bijrol – Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah

Beste animatiefilmSoul

Beste cinematografie Mank

Beste productie designMank

Beste geluidSound of Metal

Beste visuele effecten Tenet

Beste film editSound of Metal

Beste internationale film Another Round

Beste korte documentaire Colette

Beste documentaireMy Octopus Teacher

Beste originele scenarioPromising Young Woman

Beste korte animatiefilmIf Anything Happens I Love You

Beste korte live actie filmTwo Distant Strangers

Beste kostuumdesign – Ma Rainey’s Black Bottom

Beste haar en make-upMa Rainey’s Black Bottom

Beste originele scoreSoul

Beste originele muziek – Fight for You – Judas and the Black Messiah

Beste bewerkte scenarioThe Father

Lees meer Marie Claire op: Hoe gaat een Oscar-genomineerde kostuumontwerpster te werk? Je ontdekt het hier, Deze 10 grote Oscar-kanshebbers kan je nu al thuis zien en Dit is het thema van het Met Gala 2021.

Tags: Academy Awards, Oscars 2021.