1. Pavlova met gepocheerde abrikozen en lavendel
Ingrediënten voor 2 personen
Meringue
- 150 g poedersuiker
- 140 g eiwit
- 2 tl witte wijnazijn
- 1 snuf zout
Slagroom van schapenmelk
- 180 g rauwmelkse room
- 180 g yoghurt van schapenmelk
- 1 vanillestokje
Andere
- 6 abrikozen
- 20 cl water
- 200 g suiker
- 2 tl gedroogde lavendel
- bloemen en knoppen
Bereidingswijze
Meringue
- Klop de eiwitten op met een snuf zout en azijn. Voeg de poedersuiker in drie keer toe terwijl je blijft kloppen. De meringue moet stevig, wit en parelmoerkleurig zijn.
- Vul een spuitzak met de meringue en maak een spiraal met een omtrek van ongeveer 10 à 15 cm. Bak gedurende 20 tot 30 minuten op 130 graden. De meringue moet van binnen zacht blijven.
Slagroom van de schapenmelk
- Klop de room en vanille met een mixer en meng de schapenmelkyoghurt er voorzichtig doorheen met een siliconen spatel.
Abrikozen
- Voeg in een steelpan het water, de suiker en de lavendel toe en breng aan de kook. Voeg de ontpitte, gepelde en gehalveerde abrikozen toe en laat afkoelen.
- Serveer de meringue op een bord, schep de slagroom van schapenmelk in het midden, leg hier wat gepocheerde abrikozen op en versier met verse knoppen.
Lees ook: Recept: zo maak je Spaanse wentelteefjes.
2. Vijgen-wortelmuffins
Ingrediënten voor 12 stuks
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 g wortel
- 6 gedroogde vijgen
- 6 el honing
- 250 ml wortelsap
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 g verse roomkaas naturel
- 100 g poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- In een kom meng je het bakmeel samen met het bakpoeder, kaneel en een mespuntje zout. Meng de geraspte wortels en fijngesneden stukjes vijgen er doorheen. Behoud nog enkele kwartjes van de vijgen om er op het einde aan toe te voegen.
- In een andere kom klop je de eieren los. Meng de honing, het wortelsap en de olie hierdoor. Maak vervolgens een kuiltje in het mengsel van bakmeel en kruiden, en giet hier het eimengsel in. Klop alles luchtig door elkaar.
- Giet het beslag in een ingevette bakvorm voor cupcakes. Leg de overige kwartjes van vijgen bovenop de cupcakes en plaats de bakvorm in de oven gedurende 20 à 25 minuten.
- Haal de cupcakes uit de oven van zodra ze een goudbruine kleur hebben. Voor de zoetebekken: maak glazuur van roomkaas en poedersuiker om nadien over de cupcakes te strijken.
Lees ook: Breng de zon in je keuken met deze negen zomerse kookboeken
3. Gebakken perziken, vanille-ijs en tijmhoning
Ingrediënten voor 6 personen
- 6 perziken
- 1 kopje vanille-ijs
- 100 g honing
- 6 kleine zandkoekjes
- 2 takjes tijm
- 1 citroen
- 50 g boter
Bereidingswijze
- Snijd de perziken in tweeën en verwijder de pit. Leg ze in een kom. Smelt de boter in een steelpan en dompel de perziken in de hete boter.
- Bak of rooster de perziken op een barbecue gedurende 10 minuten. Smelt de honing met tijm en het sap van een halve citroen in een pan. Laat dit mengsel 30 minuten trekken.
- Verkruimel intussen de zandkoekjes. Leg de perziken op een bord met een bolletje vanille-ijs in het midden. Bestrooi met de koekkruimels, voeg de honing toe en versier met een paar takjes tijm.
Lees meer Marie Claire op: 5 fleurige cocktails waarmee je je gezelschap omverblaast.