Breng de zon in je keuken met deze 9 zomerse kookboeken
© MCB

Breng de zon in je keuken met deze 9 zomerse kookboeken

Door Florianne Thys
Leestijd: 4 min

Zodra de zon komt piepen, halen we onze barbecue boven. Een zomerse eetgewoonte die sfeer, gezelligheid en lekker eten oproept. Maar zomerse gerechten zijn oneindig en gaan verder dan een stuk geroosterd vlees. Deze 9 kookboeken, vegan en niet-vegan, zijn daar het zonnige bewijs van.

Op een hete zomerdag is het niet altijd fijn om in de keuken te vertoeven. Tenzij er een goede reden voor is: lekkere gerechten die simpel, snel én zomers zijn. Tal van chef-koks, waaronder enkele Belgische, spaarden hun culinaire creativiteit op en lieten dit de vrije loop in hun kookboeken. We kozen er 9 uit waarvan je vast gaat watertanden.

1. Chloé kookt van Chloé Lauwers

Wie houdt van een gevarieerde keuken met toegankelijke, frisse en creatieve gerechten is toe aan het kookboek Chloé Kookt. De Antwerpse studente deelt dagelijks recepten via haar Instagramkanaal Chloekookt en bracht eerder dit jaar haar eigen unieke kookboek uit onder dezelfde naam. Je leest er Vlaamse klassiekers tot toppers uit de wereldkeuken in, zoals vegan kokoscurry en een romige pasta met zalm. Het kookboek belooft meer dan 70 gerechten waarmee je op een zomerse avond aan de slag kan gaan en niet lang voor in de keuken hoeft te staan.

rv

Chloé Kookt, € 24,50, hier te koop.

/

2. Lekker lang leven van Michaël Sels

Diëtist en chef-kok, Michaël Sels, zet de toon naar een gezonde levensstijl met zijn kookboek Lekker lang leven. De levensduur van een persoon kan je 15 jaar rekken door de juiste voeding te eten en betere eetgewoontes aan te leren. In Lekker lang leven krijg je 50 recepten voorgeschoteld die gemakkelijk in de praktijk om te zetten zijn en vervolgens een boost vormen voor je gezonde levensstijl tijdens de zomermaanden.

rv

Lekker lang leven, € 24,50, hier te koop.

/

3. Gezond zondigen en hartig genieten van Annelies Van Mol

Met plantaardige producten een smakenpalet op je bord toveren: daar draait het rond in het kookboek Gezond zondigen en hartig genieten van Annelies Van Mol. Het aanbod plantaardige gerechten in horecazaken is aan het uitbreiden, al blijft het vaak nog beperkt wat betreft desserts. Annelies ging zelf aan de slag en creëerde de lekkerste plantaardige lekkernijen, zoet en zoutig, die je ondertussen kan proeven in haar zaak Tartelies. Het kookboek vormt een leidraad doorheen de plantaardige keuken en bundelt 50 recepten, waaronder ook plantaardige taarten.

rv

Gezond zondigen en hartig genieten, € 15, hier te koop.

/

4. Beiroet van Merijn Tol

In het Mediterraanse Beiroet verloor Merijn Tol haar hart, waaronder aan de Mediterraanse keuken. Ze koos ervoor om de rijkelijke keuken van het Midden-Oosten onder de loep te nemen en bracht haar ontdekkingen samen in een kookboek. In Beiroet tref je allerhande recepten die je leren om tabouleh te maken, kibbeh van pompoen of man’ouche met za’atar. Gerechten die schreeuwen naar zomerse avonden op het terras.

rv

Beiroet, € 34,99, hier te koop.

/

5. Vegan Summer van Milou van der Will

De overtuigingskracht van een smeulende barbecue in de buurt is groot om zelf de kolen te doen branden. Milou van der Will gaf een vegan touch aan het barbecueconcept en bracht dit uit in haar kookboek Vegan Summer. Vlees vervangt ze door vegan-varianten zoals een tempehburger, een kebabspies van koningsboleet of een tofuburger. Een plantaardige barbecue hoeft zich helemaal niet te beperken tot een gegrilde maïskolf. Met Vegan Summer verruim je je blik op de plantaardige keuken en proef je gerechten waar je zelf nooit over nagedacht hebt. Zeg yes tegen aardbeiensalade met muntvinaigrette of een mangocrumble.

rv

Vegan Summer, € 14,95, hier te koop.

/

6. Koken in de buitenlucht van Petra Knoth

Op zomerdagen vertoef je het liefste buiten, moest je kunnen zou je er zelf je bed opmaken. Dat laatste is niet meteen mogelijk, maar met Koken in de buitenlucht krijg je de kans om je keuken naar buiten te verhuizen, althans iets in die aard. Petra Knoth verklapt in haar kookboek allerlei eenvoudige recepten en tips waarmee je in de tuin of op de camping aan de slag kan gaan. Gaandeweg van zoete-aardappeltortilla met spinazie tot een panpizza met zelfgemaakte tomatensaus voor het hele gezin. Het enige dat je nodig hebt om het hele buitengebeuren te laten plaatsvinden, is een houtvuurtje, een pizza-oven of een barbecue.

rv

Koken in de buitenlucht, € 22,50, hier te koop.

/

7. Home Made Zomer van Yvette Van Boven

Snel en simpel zijn twee elementen die steeds terugkeren bij zomerse kookboeken. En ook bij Home Made Zomer is dat het geval. Verse groenten en fruit zijn een smaakbom op zich en vergen vaak niet veel extras om ze te serveren. In dit kookboek vind je tal van pure recepten die niet veel tijd kosten en verbazingwekkend lekker zijn. Lang in de keuken staan is hier volledig uit den boze.

rv

Home Made Zomer, € 19,99, hier te koop.

/

8. Mediterraneo van Maxence Sys en Laurent Willems

De zon roept meteen een zuiders tafereeltje op van wijn, tapas en groenteschotels. In het kookboek Mediterraneo ontdek je 90 gerechten die dat zuiderse festijn op je bord brengen. Zowel voor een hapje, een vis- of vleesbereiding als een dessert biedt het boek inspiratie want de zuiderse keuken is veelbelovend en vooral omvangrijk wat betreft smaak.

rv

Mediterraneo, € 25,99, hier te koop.

/

9. Azië van Meera Sodha

Zelfs enkel voor de kaft van het kookboek, zou je het in huis willen hebben. Azië van Meera Sodha straalt kleur en spiceness uit: kortom alles wat een zomers gerecht in zich moet hebben. De gerechten zijn gebaseerd op de Aziatische keuken van India, Indonesië, China, Singapore, Thailand en Vietnam bestaande uit een mix van plantaardige gerechten. Het zijn gemakkelijke ovengerechten en salades zoals pannenkoeken met kimchi of laksa met koolraap die je smaakpapillen verrassen.

rv

Azië, € 32, hier te koop.

Lees meer Marie Claire op: 3 x recepten voor bananenbrood, maar dan anders; It’s Cocktail o’Clock: 6x zomerse recepten die je in mediterrane sferen brengen; 3 (h)eerlijke recepten waarin koffie de basis vormt

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kookboeken, Recepten, Zomer, Zomerse gerechten.