Dit moet je weten vóór je een arbeidsovereenkomst ondertekent
© Getty Images

Dit moet je weten vóór je een arbeidsovereenkomst ondertekent

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

YES! Je hebt een job gevonden die perfect aansluit bij jou als persoon. De wereld ligt aan je voeten, al bereid je je best goed voor alvorens je het contract ondertekent. Je weet maar nooit of er een addertje onder het gras zit. We lijsten de arbeidsvoorwaarden even op die absoluut niet mogen missen in je arbeidsovereenkomst.

In België worden alle werknemers hun rechten en plichten beschermt door de Belgische Arbeidswetgeving. Het gaat dan onder meer over het vrijwaren van minimumlonen, maximum wekelijkse arbeidsduur, wettelijke vakantiedagen, etc. Of deze voorwaarden nu verwoord worden of niet, ze gelden sowieso. Maar dat geldt niet voor alle arbeidsvoorwaarden, voor deze moet je een oogje in het zeil houden.

1. De absolute basis

Vooraleer je je krabbel zet, zijn er enkele zaken die je graag wenst te weten. Dingen waar je meestal meteen zelf aan denkt, zoals je functietitel- en omschrijving, bruto maandloon of uurloon, de plaats van tewerkstelling, het soort contract (onbepaalde duur, bepaalde duur, deeltijds, voltijds), aanvangsdatum en arbeidsduur.

2. Extralegale voordelen

Afhankelijk van het bedrijf opteren sommigen voor een groot gamma aan extralegale voordelen, anderen beperken zich hierin. De overeengekomen voordelen dienen vermeld te staan in het arbeidscontract. De meest voorkomende voordelen zijn maaltijd-/ecocheques, een bedrijfswagen, een bedrijfsgsm, tankkaart, aansluiting bij een hospitalisatieverzekering.

3. Concurrentiebeding

Indien je een contract van onbepaalde tijd afsluit en je werkgever een concurrentiebeding wenst aan te gaan, dient dit schriftelijk vastgelegd te worden. Deze bepaling in je arbeidsovereenkomst houdt simpelweg in dat je als werknemer geen concurrent mag worden van je werkgever. Dat kan inhouden dat je niet zelfstandig mag beginnen of niet voor een concurrent mag werken.

4. Mogelijkheid: proefbeding

Een proefbeding is aangeraden van zodra er een proefperiode wordt ingelast. Dat is enkel van toepassing bij studentenarbeid en tijdelijk arbeid.

5. Mogelijkheid: pensioenregeling

Het is interessant om in de arbeidsovereenkomst te vermelden of er een pensioenregeling geldt of niet. Communiceren over je pensioen is belangrijk zodat je op de hoogte bent van hoeveel je kan verwachten als pensioen, je bewust bent van de risico’s van je pensioenregeling alsook dat je zicht hebt op welke keuzemogelijkheden er zijn.

Gouden raad

Een nieuwe uitdaging aangaan en dit vastleggen op papier zorgt voor gezonde stress. Het is een nieuwe stap en dat hoeft iets leuks te zijn én blijven. Vandaar dat het belangrijk is om deze elementen goed in achting te nemen alvorens je een contract ondertekent. Om een goede verstandhouding te behouden met je werkgever, is het aangeraden om mondelinge afspraken zoveel mogelijk zwart op wit te zetten. Als al deze voorwaarden goed vermeld zijn, denk dan nog eens goed na of je jezelf op dat plekje ziet zitten. Als het antwoord ‘JA, helemaal’ is, dan ben je klaar voor je krabbel.

Lees meer Marie Claire op: Wat als je op vakantie het werk niet kan loslaten? ; Nooit meer terug naar kantoor: 8 op de 10 Belgen willen blijven telewerken; Komt de 4-daagse werkweek er eindelijk aan? 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Arbeidsovereenkomst, Concurrentiebeding, Extralegale voordelen, Job, Pensioenregeling.