SOS computerogen, het fenomeen van de 21e eeuw
© Getty Images

SOS computerogen, het fenomeen van de 21e eeuw

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Tegenwoordig zitten onze ogen vastgekluisterd aan een scherm. Of het nu voor werk is of ter ontspanning het blauwe licht van onze laptop of smartphone achtervolgt ons met nefaste gevolgen vandien: brandende, droge ogen en een wazig zicht. Computerogen zijn zowat hét fenomeen van 2021 en bevinden zich in de top 5 problemen van computerwerkers.

Computerogen. Een fenomeen dat sinds de digitale evolutie zijn intrede deed en wat we in een medische term kunnen omschrijven als Computer Vision Syndrom. Het is geen officiële medische aandoening, maar het is weldegelijk een dingetje als je dagelijks veel met blauwlicht-schermen in de weer bent. Klachten zoals vermoeide ogen, hoofdpijn, een brandend gevoel van de ogen, jeuk aan de oogleden, een wazig zicht, drukkend gevoel, rode en droge ogen tot zelfs oogontstekingen komen frequent voor. Een aantal redenen liggen hiervoor aan de basis, wij vertellen welke. Plus we tippen enkele nuttige tips om je ogen wat rust te gunnen.

Drie boosdoeners

Een eerste reden om het fenomeen computerogen te verklaren, is dat onze ogen van nature gemaakt zijn om zich op verschillende afstanden te focussen. Op het moment dat je langdurig naar een scherm staart, roesten je ogen zowat vast op één afstand. Dat zorgt ervoor dat de spier rond je ooglens continu aangespannen is, waardoor je oogspieren verkrampen, met pijn als mogelijk gevolg. Daarnaast knipper je minder met je ogen, wanneer je lange tijd staart naar één punt. Hierdoor worden je ogen te weinig bevochtigd wat tot droge ogen kan leiden. Zo knipper je bijvoorbeeld in normale omstandigheden om de 20 seconden met je ogen, wat bij het focussen op een scherm gemiddeld om de 45 seconden is.

Lees ook: Telewerken: dit is de perfecte zithouding volgens een osteopate.

Tot slot heeft ook het blauwe licht van een scherm zijn invloed op de werking van je ogen. Er zijn twee soorten licht, natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht. Onder natuurlijk licht valt de zon, die je dagelijks aangeeft wanneer het dag is, alsook wanneer het avond is. Maar dan heb je ook het kunstmatige licht, hieronder vallen alle toestellen die licht uitstralen. Het is dit licht dat schadelijk is voor je ogen, omwille van de sterkte van het licht en de energie die het uitstraalt.

/

Wat kan helpen?

Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing. Enkele bruikbare middeltjes kunnen dag en nacht verschil maken voor je ogen.

  • Probeer afstand te bewaren tussen jou en je scherm. Minimaal is een afstand van 60 centimeter aangeraden.
  • Als er geen ontkomen is aan langdurige blootstelling aan een scherm, probeer dan om de twee uur een kwartiertje pauze in te lassen. Zie het als een break voor je ogen.
  • Zorg voor een luchtvochtigheidsgraad tussen de 30 en 70 procent in de ruimte waar je je bevindt. Hiervoor kan je investeren in een luchtbevochtiger, al kan het ook gemakkelijker en goedkoper door een kom water op de verwarming te zetten of de ruimte in bloei te zetten met planten.
  • Koop een bril met een filter voor blauw licht. Je kan deze zowel verkrijgen zonder versterkte als met versterkte glazen. Met zo een brilletje knijp je minder met je ogen, heb je een scherper contrast, kijk je rustiger en worden je ogen minder belast.
  • Last but not least: vermijd beeldschermen voor je gaat slapen, anders onderdrukt het felle licht de aanmaak van melatonine. Het slaaphormoon dat je moe maakt en in slaap brengt.

Lees meer Marie Claire op: Nooit meer terug naar kantoor: 8 op de 10 Belgen willen blijven telewerken; De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Blauw licht, Brandende ogen, Computerogen, Vermoeide ogen.