5 dingen die je nog niet wist over TV-legende Oprah Winfrey
© Getty Images

5 dingen die je nog niet wist over TV-legende Oprah Winfrey

Door Charlotte Deprez  & Lieselot Coppens
Leestijd: 2 min

Op 29 januari blies televisiekoningin Oprah Winfrey 65 kaarsjes uit. Hoewel ze minder bekend is in Europa, is ze één van de invloedrijkste vrouwen van de Verenigde Staten. Wat ze nu weer allemaal bereikt heeft? Dat zetten we graag nog eens op een rijtje voor jou.

/

Wereldberoemd door The Oprah Winfrey Show

Als je nog nooit gehoord hebt van The Oprah Winfrey Show, leef je hoogstwaarschijnlijk op een andere planeet. De populairste Amerikaanse talk show aller tijden was op antenne van 1986 tot 2011. De show ging aan de haal met talrijke televisieprijzen, waaronder 9 keer de Daytime Emmy for Outstanding Talk Show. 

In 2011 besloot ze dat het tijd was voor haar eigen televisiezender, het Oprah Winfrey Network (OWN)Op deze zender zijn programma’s te zien die “mensen inspireren hun leven op de best mogelijke manier te leven”, aldus Oprah. Daarnaast brengt ze maandelijks een eigen magazine uit, O, The Oprah Magazine, en richtte ze een populaire boekenclub op.

via GIPHY

/
Getekend door armoede en seksueel misbruik

Oprah’s levensverhaal lijkt wel de verpersoonlijking van ‘The American Dream’, haar achtergrond is er namelijk één van armoede en misbruik. In 1954 werd ze geboren als het kind van een tienermoeder, die het niet erg breed had. Ze leefde zelfs voor een korte periode op straat.

Vanaf haar negende werd ze seksueel misbruikt. Sterker nog, op haar veertiende had ze een miskraam, nadat ze verkracht werd door haar nonkel. Er kwam gelukkig een eind aan deze horrorperiode toen ze introk bij haar vader en stiefmoeder.

via GIPHY

Lees ook: Touche Pas A Ma Pote, de nieuwe app tegen ongewenst seksueel gedrag op straat

/
Getalenteerde actrice

Ongeveer rond dezelfde tijd dat haar talk show van start ging, werd ze opgemerkt als actrice. Jazzmuzikant Quincy Jones deed een goed woordje voor haar bij Steven Spielberg, waardoor ze een rol kreeg in The Color Purple. Meer zelfs, ze reef een Oscarnominatie binnen voor haar debuut op het witte doek. Ze speelde onder andere ook mee in The Butler, Beloved en Selma.

via GIPHY

Lees ook: 5 Netflix series die in 2018 onder de radar bleven

/
De eerste zwarte vrouwelijke winnares van de Golden Globe Cecil B. DeMille Award

Vorig jaar, op 7 januari 2018, ontving Oprah de prijs die je krijgt als je een “buitengewone bijdrage” hebt geleverd aan de entertainmentwereld. Dit historische moment gaat mede de geschiedenis in als het meest pakkende moment van de Golden Globes. Ze gaf een krachtige speech waarin ze raciale onrechtvaardigheid en seksueel misbruik aankaartte.

De speech was zelfs zo krachtig dat velen in haar de nieuwe president van Amerika zagen. De hashtags #OprahPresident en #Oprah2020 bleven dan ook niet lang uit.

Lees ook: Golden Globes 2019: Dit waren de mooiste looks op de rode loper

/

Ze is één van de rijkste self made women van de Verenigde Staten

Dat Oprah goed haar boterham verdient, had je waarschijnlijk al geraden. Maar wist je dat ze bijna 3 miljard dollar in haar bezit heeft? Met dat bedrag laat ze andere power women zoals Beyoncé, Sheryl Sandberg en Madonna ver achter zich. Als je weet waar ze vandaan komt, is dit bijna niet te geloven.

via GIPHY

Vond je dit interessant? Lees dan ook: 5 vrouwelijke artiesten om in de gaten te houden in 2019, Becoming: de inspirerende autobiografie van Michelle Obama en 7 handige apps voor drukbezette carrièrevrouwen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Celebs, Golden globes, Lifestyle, Oprah WInfrey, Vrouwenwereld.