Onthutsend: 1 op de 4 Vlamingen leest nooit een boek
© Unsplash

Onthutsend: 1 op de 4 Vlamingen leest nooit een boek

Leestijd: 1 min

Voor veel mensen is een goed boek de ideale ontspanning en ook dé manier om even te ontsnappen aan de overdaad aan elektronische schermen in ons leven. Een echte boekenwurm zal ook altijd een boek verkiezen boven een avondje Netflix. En toch blijkt dat maar liefst 1 op de 4 Vlamingen nooit een boek in handen neemt!

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Standaard Boekhandel voerde de keten een grootschalig onderzoek uit naar de leesgewoontes van de Vlamingen. En dat leverde enkele verrassende resultaten op.

Ontsnappen aan de realiteit

Eerst en vooral blijkt dat, ondanks de toenemende keuze aan streamingdiensten, on demand en schermen, een goed boek nog steeds populair blijft. Voor 2 op de 5 Vlamingen is een boek de ideale manier om te ontspannen. 16 procent verkiest het zelfs boven de tv. We zijn ook met zijn allen overtuigd dat lezen een positieve invloed heeft op ons leven. Het helpt Vlamingen om rust in hun hoofd te vinden (75%), het maakt ons gelukkiger (60%) en het hielp zelfs 25% om hun leven over een andere boeg te gooien.

Ook op het vlak van kennis is lezen een echte verrijking. 9 op de 10 zegt dat lezen hun woordenschat sterk heeft verbeterd en 70% vindt dat het hun concentratievermogen sterker heeft gemaakt. Vlamingen hechten vooral veel belang aan de emoties in een boek. Meer dan de helft leeft enorm mee met het hoofdpersonage. Een goed boek doet ons ook ontsnappen aan de realiteit. Zo durven we al eens de tijd te vergeten als we aan het lezen zijn en kunnen we vaak een boek niet meer opzij leggen eenmaal we bezig zijn.

Liever geen boek

Ondanks al deze voordelen, blijkt 1 op de 4 Vlamingen toch nooit een boek te lezen. Hier is wel een verschil te zien tussen beide geslachten. Slechts 16% van de vrouwen leest nooit, tegenover 34% van de mannen. De grootste reden waarom deze groep niet leest is tijdsgebrek, maar een groot deel heeft ook aan dat ze de voorkeur geven aan andere media of gewoon helemaal niet graag lezen.

Meer lezen? Van Dale brengt Voornamenboek uit voor toekomstige ouders6 gezondheidsboeken om ook na de zomer fit te blijvenOnderzoek: vrouwen voelen zich verplicht om na het werk bereikbaar te zijn.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Boeken, Leesgewoontes, Lezen, Onderzoek.