De ultieme tips van een voedingsspecialist om zo lang mogelijk te blijven stralen
© Getty Images

De ultieme tips van een voedingsspecialist om zo lang mogelijk te blijven stralen

Door Laura De Koninck
Leestijd: 1 min

Ouder worden doe je het liefst zonder dat iemand het opmerkt. En professionals kunnen je daarbij helpen. Wij vragen elke week aan een expert naar zijn of haar ultieme tips om zo lang mogelijk te blijven stralen.

/

Voedingsspecialist Kris Verburgh, arts en onderzoeker aan de VUB. Hij ontwikkelde de nutrigerontologie: een vak waarin hij de rol van voeding in het verouderingsproces onderzoekt, o. a. door plaatsen in de wereld te onderzoeken waar mensen opvallend langer leven en gezond blijven, de zogeheten blauwe zones.

DO’S

  • Groenten eten. Ze vertragen veroudering en gaan cognitieve aftakeling tegen. Groene bladgroenten, zoals broccoli, boerenkool en spinazie, zijn heel gezond.
  • Plantaardig voedsel eten, zoals in de blauwe zones. Vervang vlees zoveel mogelijk door plantaardige eiwitbronnen zoals noten, broccoli en peulvruchten. Niet enkel jij, maar ook het milieu wordt er beter van.
  • Wie toch graag vlees eet, kiest voor gevogelte. Vette vis is ook een optie.
  • Vervang brood, aardappelen en rijst zoveel mogelijk door groenten, paddenstoelen en peulvruchten.
  • Snelle suikers versnellen veroudering. Vervang daarom frisdranken door water, koffie en thee. Deze verminderen het risico op alzheimer en zijn ontstekingsremmers. Witte en groene thee bevatten de meest gezonde stoffen, maar ook zwarte thee is goed.
  • Als je wilt snoepen, eet dan pure zwarte chocolade met minstens 70 procent cacao in plaats van koeken en taart. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten en ook alzheimer. Ook walnoten doen dat (en samen smaken ze extra lekker). Maak je desserten met suikervervangers als stevia of ferythritol. Chiazaadpap met blauwe bessen is bijvoorbeeld heel lekker.
  • Eet meer gezonde vetten afkomstig van noten, zaden, avocado’s en olijven. Om te koken is olijfolie goed, maar kokosnootolie is veel hitteresistenter. Ze bevatten middellange vetzuren, en die blijken gezonder te zijn.
  • Blauwe bessen zijn erg gezond en zitten vol stoffen die veroudering vertragen. De diepvriesbessen zijn even goed en veel goedkoper dan verse blauwe bessen.

DON’T

  • Eet minder rood vlees, suiker en zetmeel.

Lees ook: Ontdek alle gezondheidsvoordelen van seizoensgebonden eten in mei, De mooiste designklassiekers voor buiten op het terras & Waarom seks beter wordt met jaren.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Eten, Gezond eten.