Onderzoek toont aan: we herkennen echte honger niet meer
© Getty Images

Onderzoek toont aan: we herkennen echte honger niet meer

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Als Belgen eten we meer dan goed is voor ons én herkennen we echte honger en het verzadigingsgevoel niet meer. Toch toont een onafhankelijk onderzoek (Weight Watchers) aan dat bij 1.000 Belgen, 86% het belangrijk vindt om een gezond BMI te hebben. Je kunt stellen dat dit ergens tegenstrijdig is... Hoe kunnen we hiermee omgaan? Diëtiste Valerie Mattheussens zet enkele tips voor ons op een rijtje. 

Lees ook – Wel vetten, geen koolhydraten: dit wil je weten over het ketodieet

Luister naar je hongergevoel

Ons lichaam is perfect in staat om aan te geven wanneer we voldoende gegeten hebben. We zijn het gewoon verleerd om te luisteren naar het verzadigingsgevoel.

“Waarom we niet meer naar ons lichaam luisteren, heeft verschillende redenen. We leren onze kinderen bijvoorbeeld om het bord leeg te eten, maar als je kinderen hiertoe dwingt, kan dat het interne hongergevoel verstoren”, aldus Olivier De Greve, CEO van WW Benelux. “Daarnaast worden we in onze maatschappij overal omringd door eten en verleidelijke geuren. Tot slot gebruiken we (vet- en suikerrijke) voeding ook om positieve en negatieve emoties te verwerken.”

Lees ook – 5 recepten die je humeur een boost geven

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WW Belgie (@ww_belgie)

Desondanks willen heel veel mensen toch de overgang maken naar een gezondere levensstijl. Uit onafhankelijk onderzoek van WW bij 1.000 Belgen blijkt dat 86% van de Belgen het belangrijk vindt om een gezond BMI te hebben. Daarnaast geeft 77% van de Belgen aan op zijn of haar voeding te letten.

/

De dialoog tussen je maag en je hersenen

Een alarmknop die ons lichaam waarschuwt als we genoeg hebben gegeten. Zou dat niet handig zijn? Yes, ons lichaam is in het bezit van zo een alarmknop. Deze heet het ‘verzadigingsgevoel’, maar we zien het lampje niet meer branden en horen de sirene niet.

Vertrouw je lichaam want deze is perfect uitgerust om alles onder controle te houden. Je hersenen en je maag werken samen. Wanneer je iets eet, wordt je maag groter. De maagwand rekt uit en dat signaal wordt opgepikt door het maag-darmkanaal, dat het aan de hersenen doorgeeft. Tegelijkertijd komen hormonen vrij die de hersenen ook vertellen wanneer we verzadigd zijn.

/

5 tips om echte honger te herkennen

WW diëtiste Valerie Mattheussens schept duidelijkheid over het verzadigingsgevoel en geeft enkele handige tips om dit te herkennen. Lees even mee.

  • Echte honger voel je
    Hoor je je maag knorren? Dat is een teken van je lichaam dat het energie nodig heeft. Meestal gebeurt dat niet van het ene moment op het andere. “Krijg je plots vreselijke zin om te snacken? Dan spelen er waarschijnlijk andere redenen mee die niets met echte honger te maken hebben” (Valerie);
  • Lichamelijke honger kun je meestal langer volhouden dan emotionele honger
    Echte honger komt en gaat. Bij emotionele honger is het NU! Meteen! En liefst zo vettig mogelijk;
  • Schrok je eten niet naar binnen, maar ga op de rem staan:
    “Het duurt ongeveer 20 minuten voor je hersenen het signaal vanuit de maag krijgt dat je verzadigd bent” (Valerie);
  • Kies voeding met een lage energiewaarde maar veel volume
    Groenten en fruit zorgen voor een goede vulling van de maag;
  • Als je eet omdat je honger hebt, krijg je na de maaltijd meestal een aangenaam, voldaan gevoel
    “Je energievoorraad is aangevuld en je kunt weer even verder. Heb je een brok frustratie doorgeslikt met een koek? De honger blijft – fysiek, maar ook emotioneel”, verduidelijkt Valerie.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Slanke mensen eten anders. En dit is hoe

Lieselot Luykx De artikels van >

Tags: Hongergevoel, Tips, Verzadigingsgevoel, Weight Watchers, WW.