Eerste Belgische editie van de Bold Woman Awards zet vrouwelijke ondernemers in de kijker
© Veuve Clicquot

Eerste Belgische editie van de Bold Woman Awards zet vrouwelijke ondernemers in de kijker

Leestijd: 1 min

Het aantal vrouwen in topfuncties mag dan stijgen, het gaat nog steeds veel te traag. Om vrouwen aan te moedigen, nodigt Veuve Clicquot Belgische ondernemers uit om zich kandidaat te stellen voor de eerste Belgische editie van de Bold Woman Awards.

Bij een op de vijf van de grootste Belgische ondernemingen zetelt er geen vrouw in het management. Zes op de tien heeft dan weer geen vrouwelijke vertegenwoordiging in de raad van bestuur. Dat bleek recent uit een onderzoek van Trends. Om het mannenbastion dat de bedrijfswereld nog steeds is te doorbreken, organiseert Veuve Clicquot de Bold Woman Awards. Tot nog toe werd de award uitgereikt aan 350 vrouwen in 27 landen. Dit jaar krijgt voor het eerst ook een Belgische vrouw de prijs.

Bold Woman Awards

Volgens een eigen onderzoek van het champagnemerk zijn er nog steeds veel structurele en mentale barrières aanwezig die vrouwen tegenhouden in hun ondernemersambities. In België vinden vrouwen bijvoorbeeld dat ze zich meer als mannen moeten gedragen om als ondernemer te slagen (45% van de vrouwen is het daarmee eens). Toegang krijgen tot financiering voor hun bedrijf lijkt moeilijker voor Belgische vrouwen dan voor mannen (bijna de helft van de vrouwen en slechts een derde van de mannen denkt van wel). En slechts 24% van de ondervraagden kan een vrouwelijk rolmodel opnoemen waar zij naar opkijkt. Hoewel bijna iedereen ermee eens is dat zulke rolmodellen nodig zijn.

Lees ook: Nooit meer terug naar kantoor: 8 op de 10 Belgen willen blijven telewerken.

Veuve Clicquot – dat deel uitmaakt van de LVMH-groep – riep daarom het internationaal programma Bold by Veuve Clicquot in het leven. “Onze missie is om vrouwelijke ondernemers een steuntje in de rug bieden en de rolmodellen van vandaag en morgen te identificeren”, zegt Chloé Stefani, algemeen directeur van Moët Hennessy BeLux. “Bold by Veuve Clicquot is een erkenning voor de baanbrekende Belgische vrouwen die, net zoals onze stichtster, pionieren in ondernemersgeest, moed en zakelijke kennis zijn.”

De Bold Woman Award en de Bold Future Award staan centraal in het programma.

Wie kan er deelnemen?

Om voor de Bold Woman Award in aanmerking te komen, moet je een bedrijf met de hoofdzetel in België hebben opgericht of tenminste drie jaar lang CEO zijn ervan. Het is ook belangrijk dat je een belangrijke bijdrage hebt geleverd aan het succes van de onderneming, en het is belangrijk dat je ethische veranderingen in de business ondersteunt. Zoals bijvoorbeeld de milieu-impact verbeteren of aanzetten tot inclusieve veranderingen.

Voor de Bold Future Award gelden dezelfde criteria, alleen mogen hier ook ondernemers of CEO’s die minder dan 3 jaar aan de slag zijn, deelnemen.

Wie voldoet aan de criteria kan nog tot 15 juni 2021 deelnemen via de site van Veuve Clicquot. De finalisten worden bekend gemaakt op 31 juli 2021.

Redactie Marie Claire De artikels van >