Oceaantherapie: of hoe de kracht van de zee ons welzijn verbetert
© Getty Images

Oceaantherapie: of hoe de kracht van de zee ons welzijn verbetert

Door Aurélie Sogny  & Margo Verhasselt
Leestijd: 3 min

Het geluid van de golven, de zilte zeelucht, het oneindig blauw, het zand tussen je tenen... De zee heeft de kracht om onze emotionele toestand te verbeteren en onze psychische kwalen te genezen. Maak kennis met oceaantherapie.

/

“Het is vrij onbeschrijfelijk, ik voel het diep in mij dat ik het nodig heb om dicht bij de oceaan te zijn, het is een noodzakelijke behoefte”, schrijft influencer Santa Mila in haar boek Ocean Therapy (Talent Éditions). “Het water kalmeert me. Ik zou er uren naar kunnen kijken. Het hypnotiseert.” En om daar nog aan toe te voegen: “In verbinding zijn met deze reus van water heeft een macht over mij. Het geeft me een ongelooflijk gevoel van energie en tegelijkertijd van ontspanning.”

Op 31-jarige leeftijd creëerde deze ‘grote oceaanliefhebber’, de Ocean Therapy-retraites. “Wellness blijft aan de oceaan gelinkt. We genieten van de voordelen van de zee en leren zo voor onszelf zorgen door een verbinding met de natuur.” Is de zee een nieuwe therapeut die je een beter gevoel over jezelf kan geven?

Lees ook: Surfster Veerle Helsen geeft tips voor een onvergetelijke roadtrip

/

Door oceaantherapie ontwaken de vijf zintuigen

In het boek ‘De zee, een therapie voor ons welzijn’, beschrijft Dr. Deborah Cracknell de talloze voordelen van de oceaan en zijn omgeving voor onze geestelijke gezondheid, ter ondersteuning van studies. Water zou een van de belangrijkste kenmerken zijn van een zogenaamde ‘herstellend’ landschap. Sterker nog, ernaar kijken zou de stemming verbeteren en kalmte bevorderen in tijden van stress of cognitieve uitputting. Onderzoek op het gebied van economie suggereert zelfs dat we meer willen betalen om daarvan te profiteren. Verrassing? Niet echt, kijk maar naar alle supplementen die hotels systematisch aanbieden om te profiteren van zeezicht en de prijsexplosie van kustwoningen.

Maar water heeft wel degelijk een kalmerend effect. Zo zorgt je voeten natmaken, je lichaam volledig onderdompelen of zelfs drijven op het wateroppervlak voor een veelvoud aan sensaties. Studies tonen aan dat flotatie-therapie gunstig kan zijn voor mensen met fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Wanneer je dat doet in een kamer geconcentreerd in water met een hoog gehalte aan Epsom-zouten, rijk aan magnesium, zou het niveau van cortisol, het hormoon dat verantwoordelijk is voor stress, de bloeddruk verlagen en een optimale staat van welzijn bereiken.

Lees ook: Meer kwaaltjes dit najaar door vakantieloze zomer

Of je nu op het strand ligt of in op de bus zit: het is tegenwoordig altijd mogelijk om te genieten van de geluiden van de oceaan dankzij meditatie-apps en andere wekkers die de zachte geluiden van de natuur nabootsen. Luisteren naar het geluid van water of golven genereert bij sommigen een staat van diepe ontspanning. Daardoor vallen we gemakkelijker in slaap of worden we juist sneller wakker. Maar ook de geluiden van zeebewoners werken rustgevend. Het fluiten van dolfijnen, het gezang van walvissen, het geschreeuw van meeuwen… Biofonie (geluiden van het zeeleven) zou een ontspannende werking hebben.

De kalmerende kracht van zeedieren

De dieren die de oceanen en de zeebodem bewonen, roepen sterke emoties op bij degenen die het geluk hebben om ze te horen, maar vooral om ze te ontmoeten. Een dolfijn, een walvis of een zeehond zien: het is een droom voor velen. Vandaar de groeiende rage om te snorkelen en het recente succes van het Easybreath-duikmasker van Decathlon. Een studie uitgevoerd bij mensen die tijdens een zee-observatiereis contact hadden met de zeedieren, toonde aan dat de deelnemers met een beter gevoel naar buiten kwamen, dat deze activiteit diepe gevoelens van vreugde en geluk had opgewekt.

Lees ook: Sylvotherapie: waarom niet eens een bosbad nemen?

Naast de vreugde die ze bieden, kunnen zeedieren, en vooral dolfijnen, echte therapeuten zijn. Zo zou “dolfijntherapie”, een tak van dierentherapie, mensen helpen met klinische aandoeningen of ziekten zoals autisme, epilepsie, multiple sclerose, depressie of kanker. Door de stimulatie te verhogen, het geheugen en de motoriek te verbeteren, versnellen dolfijnen de genezing en het algemeen welzijn.

/

Hoe de voordelen van de oceaan vergroten?

Volgens Dr. Deborah Cracknell moeten we optimaal profiteren van de voordelen die de oceaan ons biedt en de effecten maximaliseren met een paar eenvoudige oefeningen die we waar mogelijk kunnen toepassen.

Oefen mindfulness:
Zet je telefoon op vliegtuigstand en doe je schoenen uit. Concentreer je op het huidige moment zonder jezelf in gedachten te verliezen. Probeer met enkele oefeningen je zintuigen te prikkelen: open je mond om de lucht te “proeven”, concentreer je op een geluid dat je prettig vindt, verzamel kiezels en schelpen, roer zand tussen je tenen en focus op de textuur.

Spelen: Haal het innerlijke kind in je naar boven door een zoutwaterplas of zandsculptuur te maken. Activiteiten die nieuwsgierigheid opwekken, creativiteit stimuleren en een diepe band met de natuur creëren.

Ademen: De bewuste ademhaling van zeelucht – rijker aan zuurstof en minder beladen met kooldioxide – zou helpen stress te verminderen, emoties te reguleren, slaap te bevorderen. Zet je neer op een rustige plek en adem een paar keer diep in en uit. Wedden dat je je na een mum van tijd ontspannen en opgeladen voelt? 

Neem een… zonnebad: Deze heeft niet veel uitleg nodig. Vergeet geen zonnecrème te smeren! 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Oceaan, Strand.