Meer kwaaltjes dit najaar door vakantieloze zomer
© Shutterstock

Meer kwaaltjes dit najaar door vakantieloze zomer

Door Nathalie Van Laer
Leestijd: 1 min

Het moment waarop we normaal gezien gebruind en met opgeladen batterijen uit vakantie terugkomen, zag er dit jaar heel anders uit. Door de coronamaatregelen hebben velen geen zomerrust gehad en dat weegt zowel fysiek als mentaal door op onze gezondheid. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.000 Belgen van online apotheek Viata.

/

Ondanks het goede weer in eigen land hebben we deze zomer helemaal anders ervaren. Zo bleef het merendeel van de bevraagde Belgen gewoon thuis, waarvan er 20% zelfs geen verlof nam. Voor velen was het vakantiegevoel dus ver te zoeken en van ontspanning was er dan ook niet echt sprake.

“Vakantie is voor velen pas echt vakantie als ze weg zijn van thuis. Dit heeft ook een reden. Om echt te kunnen ontspannen, is een letterlijke verandering van omgeving en lucht belangrijk”, legt apothekeres Annelies Vanderlinden uit. Het feit dat velen niet op vakantie zijn geweest, zal volgens de apothekeres fysieke en mentale sporen achterlaten, zeker richting het najaar.

/

Unsplash

Fysieke en mentale kwaaltjes

Uit die bevraging bleek dat bijna vier op de tien zich niet goed in zijn of haar vel voelt. Ongeveer de helft maakt zich de laatste tijd veel zorgen, is extra gestresseerd of voelt zich weinig energiek. Ook hebben we deze zomer veel meer last gehad van kwaaltjes zoals slapeloosheid en hoofdpijn.

Vooral de tweede coronagolf van de afgelopen weken heeft er zwaar ingehakt. We hebben nog meer last van huidhonger, energiegebrek, slaapproblemen en stress dan in de eerste golf. “En we verwachten dat onze kwaaltjes de komende maanden alleen maar zullen verergeren”, aldus Vanderlinden.

/

Geen rooskleurig najaar

Het najaar ziet er volgens haar niet rooskleurig uit. Ondanks dat velen aangaven meer te bewegen, gezonder te eten en extra te slapen, verwachten zij ook dat ze meer last zullen hebben van vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid.

En ook mentaal blijft het helaas zwaar de komende maanden. Meer dan de helft onder ons heeft het moeilijk met het gebrek aan toekomstperspectief. Ook zijn we ervan overtuigd dat we de huidige angst en onzekerheid niet meer lang zullen volhouden. Vooral de angst voor een besmetting en om dan niet de nodige zorg te kunnen krijgen, is groot.

/

Naast mogelijke corona- en griepopflakkeringen, zullen ook fysieke en mentale kwaaltjes opspelen dit najaar. “Het is dus goed om te zien dat er toch velen proberen om beter te slapen, te eten en hun weerstand te verhogen. Dit kan een groot verschil maken”, klinkt het nog bij Vanderlinden.

Lees meer Marie Claire op: Grijsheid, blijheid. 3 tips om niet ten prooi te vallen aan een winterdip, Het grootste Belgische onderzoek ooit naar stress op het werk: 1 op de 4 kan moeilijk omgaan met stress

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Corona, Gezondheid, Kwaaltjes.