Nice girls don’t get rich: zo leer je als vrouw financieel denken
© Getty Images

Nice girls don’t get rich: zo leer je als vrouw financieel denken

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Nee, dit is niet het zoveelste boek over hoe je als vrouw moet onderhandelen. Nice girls don’t get rich is geen boek over financiële planning, maar over financieel denken met de juiste mindset. De patronen die we als nice girls hebben geleerd, hinderen ons onbewust om de sterke onafhankelijke vrouw te zijn die in ons zit. In dit boek vind je geen handleiding om uit te zoeken hoe je je financiën moet ontwikkelen. Lees over fouten die vrouwen maken bij het beheer van hun geld en hoe je grip kan krijgen op je financiën.

75 tips in één boek

Dit handboek leert ons hoe we financieel onafhankelijk kunnen worden, hoe we op de juiste manier kunnen investeren en hoe je slim omgaat met geld. En ten slotte hoe je als sterke vrouw omgaat met geldzaken, dat allemaal aan de hand van 75 adviezen. Deze zijn onderverdeeld in acht hoofdstukken en vormen de basis van Nice girls don’t get rich.

Het handboek is een krachtig begin voor elke ondernemende vrouw in het leren krijgen wat ze verdienen. De ondernemende vrouw is een breed begrip: dit hoeft niet te betekenen dat je een bepaalde functie hebt binnen een bepaalde job. Ondernemend zijn kan betekenen dat je ijvert naar verbetering. Hoewel de ene raadgeving iets vanzelfsprekender kan zijn dan de andere, zijn het allemaal beginselen voor de juiste mindset. Sommige adviezen in het boek zijn toepasbaar voor jong en oud. Maar onthoud: Nice girls don’t get rich gaat niet over hoe je als vrouw niet lief mag zijn om geld te verdienen.

/

Hoe je jezelf niet verliest in geldzaken

Naast sparen, beleggen of simpelweg tips om je geld slimmer uit te geven, zet Dr. Lois Frankel ook een aantal tips om een rijtje om slim om te gaan met je geld. Ja, er is wel degelijk een verschil met slim uitgeven en slim omgaan met centen. Hoe je je geld wilt uitgeven, uitlenen, delen, investeren of weggeven is een keuze voor jezelf. Maar het is geen slimme zet om anderen misbruik te laten maken van je vrijgevigheid en je eigenbelang uit het oog te verliezen.

In het boek wordt er gekeken naar verschillende manieren waarop vrouwen zichzelf tegenwerken omdat ze zich gedwongen voelen geld of tijd weg te geven. Dat wilt daarom niet zeggen dat liefdadigheid, vriendendiensten of onzelfzuchtigheid uit den boze zijn. Het is nu eenmaal slimmer is om iets bewuster met geld om te gaan. Hiervoor heeft de auteur twaalf tips neergeschreven in hoofdstukken met daarin nog specifiekere coachingtips per valkuil.

/

Meer dan alleen adviezen

De ene tip is iets evidenter dan de andere. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal dat geld lenen aan vrienden en familie achteraf voor ongemak kan zorgen. Maar Lois P. Frankel richt zich hier specifiek op afspraken maken met jezelf. Het boek staat in teken van 288 pagina’s met financiële droge tips. Er worden ook adviezen gegeven die bruikbaar zijn ook buiten financiële context. Zowel vrouwen in business, als vrouwen die gewoon geïnteresseerd zijn in beter omgaan met geld, kunnen bijleren uit het handboek.

Uiteraard is niet elk advies toepasbaar op elke lezer: zo kan een student zich niet herkennen in het niet voor jezelf opkomen tijdens een scheiding. Maar één van de tips die Dr. Lois Frankel geeft in deze situatie, is dat je niet altijd moet meegaan met het door de ander opgelegde tempo. Iedereen heeft het ooit wel al eens moeilijk gehad met eigen grenzen stellen: daar leert ook een student uit. Daarnaast heeft de auteur ook getuigenissen van haar eigen vriendinnen verzameld: de fouten die zij hebben gemaakt en de lessen die ze hieruit leerden. Vanuit deze valkuilen komen tips voor een betere organisatie, een slimmere manier van denken en vooral bewuster leren leven met geld.

Voor meer advies, kan je het boek hier kopen.

Lees ook: Zoveel kleiner is de kans voor vrouwen om een leidinggevende positie te bereiken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Business, Geldadvies, Mindset, Vrouwen.