Netflix: Moxie, de feministische film voor moeder en dochter(s)
© NETFLIX

Netflix: Moxie, de feministische film voor moeder en dochter(s)

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Op 3 maart lanceert op Netflix de nieuwe film Moxie. Een feministische film over seksisme op de middelbare school met een boodschap. Ideaal voor een moeder-dochter(s)avondje. Of zoon, want wie doet er vandaag nog aan genderstereotypering, nietwaar?

/

Het Verhaal

Vivian (Hadley Robinson) is een introvert meisje dat graag op de achtergrond blijft en liever niet te veel opvalt op school. Maar als een nieuwe klasgenote (Alycia Pascual-Peña) zich uitspreekt tegen het onacceptabele gedrag van een aantal (mannelijke) mede-scholieren, realiseert Vivian zich dat ze er ook helemaal klaar mee is.

Geïnspireerd door haar moeders (Amy Poehler) rebelse verleden maakt Vivian een pamflet, genaamd Moxie, waarin ze vooroordelen en wangedrag aan de kaak stelt. Hiermee wakkert ze onverwacht een beweging aan. Als middelpunt van een beginnende revolutie gaat Vivian een bondgenootschap aan met jonge vrouwen en andere medestanders, dat de kliekjes en clubjes op haar school overstijgt. Samen vinden ze langzaam maar zeker hun weg langs alle hoogte- en dieptepunten van het middelbare schoolleven.

/

Waarom je deze film moet kijken

Na bijna een jaar in lockdown lijkt het wel of je elke Netflix-film of -serie gezien hebt. Wij vertellen je graag dat er nog een absolute must-watch film aankomt, die je bovendien samen met je jonge kroost moet zien. Quality time en entertainment, wat heb je nog meer nodig?

Moxie is een Amerikaanse Netflix-film geregiseerd door niemand minder dan Amy Poehler. Met Internationale Vrouwendag in aankomst kunnen wij dan ook geen beter moment inbeelden om een film van een vrouwelijke regisseur met een feministische boodschap te ondersteunen. Nog niet overtuigd? Wij lijsten graag enkele redenen op waarom jij naar deze film moet kijken:

Het is de ideale familiefilm voor jou en je tieners

“Ik had me nooit kunnen inbeelden dat heel de wereld zoveel thuis zou zitten als dit jaar, maar ik zag de film wel als de soort film die je samen met je kinderen wilt kijken. Zowel met je zonen als je dochters, en zowel voor vaders als voor moeders met hun kinderen. Het is een verhaal voor alle generaties. Het is dat soort onderwerp waarover je wel wilt praten”, vertelt Amy Poehler aan ons. Maar ook Lauren Tsai, de actrice die de rol van Claudia tot leven brengt, ziet de film als een echt must-watch voor ouders: “Ik hoop dat het ouders eraan herinnert hoe ontwikkeld en gepassioneerd jongeren op die leeftijd zijn. Je vergeet soms dat die onderwerpen zo echt en eng zijn voor jonge mensen. Ik wou dat mijn ouders soms iets serieuzer waren over de dingen waar ik gepassioneerd om was.”

Het verhaal is herkenbaar voor iedereen

“Toen ik opgroeide, waren er heel veel gelijkaardige problemen. Het waren kleine dingen waar je soort van gewoon aan werd en je voelde je zo klein in vergelijking met die problemen. Het was een constante strijd waarin je wel wou terug vechten, en ik kwam ook wel eens op tegen zulke situaties, maar je had nooit al de juiste hulpmiddellen ervoor. Dus ik hoop eigenlijk dat deze film een hulpmiddel, al is het het ‘zine op zich, dat anderen kan aanzetten tot nadenken over wat zij kunnen doen”, vertelt Hadley Robinson. Ook Lauren ervaarde dezelfde gevoelens tijdens haar middelbareschoolcarrière: “Ik voelde die frustratie en boosheid tegenover dingen waarvan ik niet goed begreep waar het vandaan kwam. Het was niet voor mijn 18 jaar dat ik echt begon te leren over feminisme en gelijkheid voor alle genders. Ik zie heel veel van mezelf terug komen in de verhalen van de personages, en dan bedoel ik vooral het leren begrijpen waar die frustraties vandaan komen.”

Moxie

NETFLIX

De film heeft een diverse cast vol sterke vrouwen

De cast bevat diverse individuen met een verscheidenheid aan achtergronden, seksuele voorkeuren en ervaringen. “Ik denk dat de cast de wereld vertegenwoordigt, iets wat wij dan ook heel belangrijk vonden. Mensen moeten zichzelf, of althans een versie van zichzelf, kunnen zien op het scherm. Verandering kan je alleen maar bereiken wanneer mensen anderen zien die op hen lijken. En hoewel elk personnage in de film zijn eigen film zou kunnen krijgen over zijn of haar ervaringen, wouden we er zeker voor zorgen dat wanneer je naar de film kijkt je leert hoe het systeem, het patriarchaat iedereen beïnvloedt”, aldus Amy Poehler.

/

Wanneer komt Moxie uit?

De film Moxie zal vanaf 3 maart 2021 wereldwijd te bekijken zijn op het streamingplatform Netflix. Slechts enkele dagen nadat Amy Poehler, samen met Tina Fey, de Golden Globes hosten.

Lees meer Marie Claire op: De 10 beste erotische scènes uit de filmgeschiedenis, 17 vragen aan actrice Charlotte Timmers: “Geen enkele pleasure zou guilty moeten zijn” en 5 Netflix-series die zich afspelen in Parijs.

Tags: Films en series, Moxie, Netflix.