Het effect op het milieu
Wist je dat 25 procent van je aangebrachte zonnecrème oplost in het water na slechts twintig minuten? Op die manier komt er jaarlijks meer dan vijfduizend ton zonnecrème in de koraalriffen terecht. En aangezien enkele natuurreservaten in Mexico, Hawaï en een paar stranden in Zuid-Florida enkel nog zwemmers toelaten met biologisch afbreekbare zonnebescherming, geven we voortaan de voorkeur aan merken die het goede voorbeeld geven.
Lees ook: Was je haar met een shampooblokje: milieuvriendelijk, handig om mee te nemen én zacht voor je haar
Welke filters zijn schadelijk en welke niet?
Vorig jaar keurde Hawaï een wetsvoorstel goed dat de verkoop verbiedt van zonneproducten met oxybenzon en octinoxaat. Dit zijn de meest schadelijke filters voor het milieu. Ook siliconen blijken niet goed te zijn voor het mariene ecosysteem. Veel toeristen smeren zich zonder nadenken in met deze producten, maar dat is niet zonder gevolgen. Maar liefst 40% van de Hawaïaanse koraalriffen ging reeds verloren door de schadelijke stoffen.
Zowel zonneproducten met chemische als met minerale zonnefilters kunnen schadelijk zijn en stoffen bevatten die niet biologisch afbreekbaar zijn.
Binnen beide filtersoorten bestaan er wateroplosbare en vetoplosbare filters die noch in vet noch in water oplossen. Het probleem ligt hem vooral in de wateroplosbare filters. Je vindt ze nadien terug in alle mariene milieus maar ook in schaaldieren die het zeewater filteren.
Vertelt Séverine Roullet-Furnemont, voorzitster van duurzame ontwikkeling bij de laboratoria van Pierre Fabre.
Koraalvriendelijke zonnecrèmes
Ontdek hier onze selectie milieuvriendelijke zonnecrèmes die niet alleen jouw huid, maar ook de zee beschermen:
Meer lezen? Zomershoot 2020: zomer aan de rvièra, 5 duurzame beautylabels en Clean beauty is de nieuwe hot topic, maar wat is dat eigenlijk?